Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wydaje mi się, zapytaj u kogoś innego i zobaczysz ile Ci powie.pozdro

U mnie tez byla rozkopana droga , odleglosc ok 40m , wydalem ponad 100 zl.

Chodzi mi o podlaczenie wody.

Rozmawiałam z kolejnym wykonawcą, nie podał mi jeszcze ceny, ale powiedział, że bardzo podraża koszt zdjęcie asfaltu: za 1 m2 ok. 100 zł, wstrzymanie ruchu na odcinku robót na 3 tyg. ok. 2000 zł i największy koszt to wypompowywanie wody gruntowej, która zalega tam dość płytko.

Czy może wiecie coś o jakimś dofinansowaniu na takie przyłącze? Przecież to jest kolosalna kwota, a bez kanalizy nie da się mieszkać.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Ja płace 1500 za ok 10 mb z materiałami tzn. licznik ,zasuwy ,rura i co tam jeszcze.Facet brał tyle samo od sąsiada 2 lata temu.

GEODETA przed zasypaniem płatne oddzielnie 100.- .

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Czy cena za 1mb przyłącza kanalizacji (rury + te wszystkie studzienki i inne konieczne ustrojstwa oraz wcinki i inwentaryzacje) materiał + robocizna wynieść może ok. 100 zł + VAT? :evil:

Ktoś budował kanalizację ostatnio?

Czy cena za 1mb przyłącza kanalizacji (rury + te wszystkie studzienki i inne konieczne ustrojstwa oraz wcinki i inwentaryzacje) materiał + robocizna wynieść może ok. 100 zł + VAT? :evil:

No właśnie - a co z projektem - trzeba chyba zrobic projekt, kto powinien za to płacić?

a propos opład wnoszonych do gminy za podłączenie się do kanalizacji - u mnie (gmina Michałowice) wynoszą ok 4500zł i jeszcze trzeba samemu ta kanalize zrobić, bo gmina nie ma w planach!

No właśnie - a co z projektem - trzeba chyba zrobic projekt, kto powinien za to płacić?

a propos opład wnoszonych do gminy za podłączenie się do kanalizacji - u mnie (gmina Michałowice) wynoszą ok 4500zł i jeszcze trzeba samemu ta kanalize zrobić, bo gmina nie ma w planach!

Czyli zapłacić trzeba:

4500 - za zgodę na przyłączenie

kilka stówek - za projekt

oraz 100? 200? za metr rurociągu i innych urządzeń?

to zgroza.

Czyli zapłacić trzeba:

4500 - za zgodę na przyłączenie

kilka stówek - za projekt

oraz 100? 200? za metr rurociągu i innych urządzeń?

to zgroza.

de facto za płyłączenie a nie za zgodę - inny paradoks jest taki, że działkę mam na granicy gmin i przyłączam się do gminy pruszkowskiej ale to Michałowice kasują opłatę. Na szczescie zblizaja sie wybory - moze zmieni sie tam kadra i z nowymi bedzie mozna normalnie porozmawiac.

a ja mam zamiar kupowac działkę w sumie jest wśród domów a w wodociągach mi wyliczyli ok 2o tys koszt projektu i wodociągu... ;-( sama nie wiem co o tym mysleć, podobno tam nie można sie dopiąć gdzie mają ludzie... co myślicie?

Niki*!! Wyliczyli ci że masz zapłacić 20 tys?? to przecież chore. Ja też jestem z wrocka ale jeszcze nie dowiadywałam sie ile to mnie bedzie kosztowało. Ale mnie powaliłas!!

20tys? bardzo możliwe.

Do naszej działki wode i kanalizacje ciągnęliśmy 80m, w gminie załatwienia wyglądały w ten sposób że część projektową robiła gmina a wykonanie jakakolwiek firma uprawniona. Więc za te 80m rozbiezność cen była od 12-22tys zl. Zapłacilismy ok 14tys... chore kwoty.

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Muszę wykonać podłączenie wody i kanalizacji. Rury są w drodze. W obu przypadkach trzeba więc przekopać po parę metrów (dla kanalizacji z 10m a dla wody z 7) i założyć studzienki - do kanalizacji 400 mm plastikowa a do wody normalna betonowa, chyba 1100. Wykonawca zaproponował po 3000 zł za każde przyłącze, czyli razem 6000 zł - czy to dużo czy mało?

Dodam, że droga ma nawierzchnię z utwardzonego odpadu asfaltowego - wysypanego na piach i przejechanego walcem. Uzgodniony projekt już jest. Cena obejmuje całość prac z geodetą i odbiorem.

Czy ktoś potrafi wycenić materiały?

Pozdrawiam, rpoz

• 1 year później...

Właśnie skończyłem przeliczaś swoja przyłącza - woda 30 metrów - kanalizacja 66 metrów (3 studzienki po drodze).

Projekt przyłączy - 988 z FV

Wykopy - 1100 bez FV

Robota speca od wod-kan 1100 bez FV

Materiały - 2800 z FV

Łącznie 5988 + 2 dni urlopu bo musiałem naginać za pomocnika dla hydraulika.

• 3 months później...

Ja we Wręczycy Wielkiej k/ Częstochowy zapłaciłem 3700pln z VAT za przyłącze wody i kanalizacji + 600pln z VAT za projekt wod-kan. Wszystko już jest z wpisami w gminie itp.

Woda i kanalizacja w ulicy. Odległość domu od ulicy to 12m. Do tego jedna studzienka do kanalizacji.

Czy to dużo?

Ja we Wręczycy Wielkiej k/ Częstochowy zapłaciłem 3700pln z VAT za przyłącze wody i kanalizacji + 600pln z VAT za projekt wod-kan. Wszystko już jest z wpisami w gminie itp.

Woda i kanalizacja w ulicy. Odległość domu od ulicy to 12m. Do tego jedna studzienka do kanalizacji.

Czy to dużo?

chyba standard, u mnie ma wyjsc podobnie

1600 zł mapka geodezyjan dla celów wodociagowych. najblizszy punkt to około 250 m. po lini beda budowac sie inni. około 8 osób. prywatna firma chce za to 16 tys za wode, 16 tys za kanalize. materiał osobno.

Witam,

mam do zrobienia 140m przyłącza wodociagowego w tym 100m rozbudowa wodociągu o średnicy 110mm, czy ktoś wie jaki jest koszt 1mb takiej rury? gdzie ewentualnie taka kupywaliście?

Pozdrawiam

Cena za przyłącze wody ok 12 m w tym przepust pod droga gminną droga ok 2,6 m jedna studzienka wodomierzowa ok 5 tys. w tym sam przepust 3 tys zastanawiam się nad samodzielnym przekopem pod droga zastanawiam mnie cena przepustu, od czego jest uzależniona (specjalistyczny sprzęt)
Cena za przyłącze wody ok 12 m w tym przepust pod droga gminną droga ok 2,6 m jedna studzienka wodomierzowa ok 5 tys. w tym sam przepust 3 tys zastanawiam się nad samodzielnym przekopem pod droga zastanawiam mnie cena przepustu, od czego jest uzależniona (specjalistyczny sprzęt)

Co to jest ten przepust? Przejście pod drogą?

Czyli jeżeli u mnie rura z gazem jest w drodze, a droga tylko posypana kamyczkami i można ją potraktować jak kawałek mojej działki i rozkopać (mało uczęszczana i możliwy dojazd z drugiej strony), to takich kosztów przepustu nie powinno być. Czy dobrze kombinuję?