Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz woda i kanaliza ile płaciliście?

Darpiot

Recommended Posts

..czyżby w każdej gminie było inaczej???..u mnie przyłącze wodne długość 35m i moj koszt całkowity to koparka 200zł i wpięcie do sieci 96zł...materiały wszystkie razem z zaworami i licznikiem dają wodociągi i sami układają i robią inwentaryzację powykonawczą na swój koszt...druga opcja jaką miałem do wyboru to wykonanie całości(czyli w praktyce dochodzi wykop 35m i głeb 150cm) w cenie 86zł za metr...wybrałem wariant 1 :D

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moment, moze troszke rozjasnie

inwentaryzacja powinna byc zrobiona bo inaczej nie odbiora wodociagi przyłącza i nie dokonaja wcinki

przed kazda czynnoscia powinno byc wytyczenie przez geodete

potem podczas kopania powinien przybyc geodeta i naniesc po tym na mape po czym napisac oswiadczenie ze zgłasza do Zudu co pozwala na dokonanie wcinki.

z taką inwentaryzacja pózniej za jakis tam czas idzie sie zeby dom odebrac

wcinki dokonuje przedstwiciel wodociagów z wykonawcą oraz inwestorem

wykonawca musi miec uprawniwnia budowlane w hydraulice.

dokonuje wpisów w dziennik budowy dot. tego faktu

mało tego u nas było tak ze jezeli wykonawca nierozliczyl sie z poprzedniej roboty z wodociagami tzn nie zakonczył jej to mojej mi nie odbiorą

w praktyce inaczej to wyglada bo wszyscy sie znaja :)

I to jest chyba najważniejsze zdanie :)

Wodociąg robił mi gość z Wodociągów (z układami). Jego trase wytyczyłem sam dalmierzem laserowym (i deska do prasowania :D ). Wyszło idealnie. Podpisałem jakieś papiery in blanco i mam wode. Na dodatek stało się to zanim otrzymałem pozwolenie na budowe tego przyłącza (a bez tego niby nie zrobią wcinki). Inwentaryzacje powykonawczą zrobie w przyszłym roku jak już będą wszystkie media i gotowy budynek.

• 2 weeks później...
Jesli ma ktos dostep do portalu gazety wyborczej, o mozna przeczytac artykul ze strony:

http://szukaj.gazeta.pl/archiwum/0,48002,1664761.html?page=1&start=1&bid=fArch&t=iw13bp80861128322266025

z dnia 2005.03.04

Kto ma płacić za przyłącza (2005-03-04)

MAREK WIELGO GW GOSPODARKA str.27

Może zamieścisz tekst tego artykułu, zebyśmy mogli się do niego odnieść.

to jest jakas paranoja !!

w KALISZU oplat nie pobieraja, obowiazkowa oplata jest za wywiertke 720zl + 120 zl za cos nie pamietam ;)

w gminie Opatowek polozonej 8 km od kalisz-a oplata stala wynosi 2518,24 zł brutto w tym dostaje sie licznik, reszte trzeba oplacic samemu.

Jest ot ustawa wewnetrzna gminy.

Nie powinno sie placic oplat za przylacze do wodociagow, ale wójt uchwalil ustawe wewn gminna ze nalezy placic i to 2518,24 zl :evil:

i to jest wszystko zgodnie z prawem ??

• 8 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Ja muszę podłączyć się do istniejącej sieci wod-kan w Łodzi. Wodę mam prawie przy domu, ale kanalizację po drugiej stronie drogi asfaltowej. Wykonawca powiedział, że będzie musiał rozkuć jezdnię i podał cenę za całość: 28.500 zł. Włosy mi zdębiały. Czy to możliwe??

Ja muszę podłączyć się do istniejącej sieci wod-kan w Łodzi. Wodę mam prawie przy domu, ale kanalizację po drugiej stronie drogi asfaltowej. Wykonawca powiedział, że będzie musiał rozkuć jezdnię i podał cenę za całość: 28.500 zł. Włosy mi zdębiały. Czy to możliwe??

Nie wydaje mi się, zapytaj u kogoś innego i zobaczysz ile Ci powie.pozdro

Nie wydaje mi się, zapytaj u kogoś innego i zobaczysz ile Ci powie.pozdro

U mnie tez byla rozkopana droga , odleglosc ok 40m , wydalem ponad 100 zl.

Chodzi mi o podlaczenie wody.