Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sds a sds plus

ssaka

Recommended Posts

witam czy moze mi ktos wyjasnic roznice miedzy mocowaniami sds a sds plus ..tak "po chlopsku" roznia sie rowkami ? srednica' jak to rozpoznac na pierwszy "rzyt oka" a moze ktory z nich jest lepszy ...efektywniejszy?

SDS mowi sie na SDS plus.

Ludzi sobie po prostu skracaja :)

W sumie sa 3 systemy SDS :

SDS plus - najczesniej uzywany.Ma 2 rowki podlozne i dwa takie takie owalne po bokach.Srednica uchwytu 10 mm.

Wyglada tak :

http://zdjecia.swistak.pl/00/01/05/63/1056307_3_b.jpg

SDS Top - uzywany bardzo rzadko.Ma to w swojej ofercie Hilti i bodajze Bosch w serii niebieskiej(ale to nie wiem dokladnie).Srednica uchwytu 14 mm.I lepsze przenoszenie drgan i trwalosc.

SDS Max to juz do ciezkich zadan uzywany.Srednica uchwytu 18 mm.

Ciezko powiedziec ktory jest najbardziej efektywny.

Do wywiercenia otworu fi 8 to najbardziej efektywny bedzie SDS Plus

Do wyburzen to tylko SDS Max.

A Top to jest posrodku.

dzieki za info..;-) reasumujac pisze sie sds plus a czyta sds ..;-)

teraz nasunelo mi sie kolejne pytanko jak zwykly laik kupujac "sprzet" powiedzmy z drugiej reki moze stwierdzic czy udar jest mechaniczny czy tez pneumatyczny ...czy sa jakies "tajemne" oznaczenia?? mam na mysli mlotowiertarki ...z gory dzieki

witam ponownie ..dzieki za odpowiedz ...mysle ze hilti makita itp ...."kaza" sobie placic za marke ..podam tu przyklad philipsa ...niby firma i powinna dbac o marke i sprzet ...a jest skadana obok takich "marek" jak panasonix itp ...hala w hale ..wiec tutaj wg mnie gora nasze przyzwyczajenie ze co markowe to musi byc drogie a co idzie za cena ...lepsze

witam ponownie ..dzieki za odpowiedz ...mysle ze hilti makita itp ...."kaza" sobie placic za marke ..podam tu przyklad philipsa ...niby firma i powinna dbac o marke i sprzet ...a jest skadana obok takich "marek" jak panasonix itp ...hala w hale ..wiec tutaj wg mnie gora nasze przyzwyczajenie ze co markowe to musi byc drogie a co idzie za cena ...lepsze

Co do Makity to sie nie wypowiem.

Jednak Hilti to zupelnie inna bajka.Jest "Made in Lichtenstein".Nie wiem tak do konca czy Panasonix jest tam skladany ;)

Osobiscie bym kupowal w ciemo.

Fakt kosztuje kupe kasiory.Ale cos za cos.

Jednak do domowych zastosowan nie potrzeba az tak wypasionego sprzetu.