Alisowski 26.11.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Od kilku tygodni palę w kominku. Nawet nie przypuszczałem że ma tak dużą wydajność cieplną.Zanim się człowiek zorjentuje to ma 26 st.CJedynym mankamentem jest bardzo brudząca się szyba.Domycie jej jest bardzo uciążliwe.Przypuszczam że jedną z przyczyn może być to że drewno jest niezbyt wysuszone.Ale czy to jedyny powód ??Może zbyt krótki komin ? (ok. 5 nb.)Ale ciąg jest niezły.Co robić ???POZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 27.11.2002 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Witaj ! Palę w kominku od 2 lat Szyba się brudzi nawet jakbys palił samymi gazetami Jesli drewno jest mokre, to brudzi się szybciej - to pewne. Pierwszy rok paliłem drewnem, które kupiłem na jesieni. Po dobie palenia szyba była czarna. W drugim roku byłem mądrzejszy -kupiłem drewno późną zimą - przez lato podeschło (oczywiscie pociąłem i porąbałem) - było lepiej, ale i tak przydałoby sie wyczyscic szybę po tygodniu palenia. Polecam srodek do czyszczenia piekarników SCJohnson. A jak nie wyczyscisz dłuzej, to nalot sam się wypala (oczywiscie nie cały) Najlepiej jak drewno lezakuje 3 lata i co roku uzupelniasz zapas Ale ja bym musiał kupić 30 m przestrzennych - gdzie to trzymac ? Zatem kupuję co roku i pracowicie co tydzien czyszcze szybę Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 29.11.2002 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 A ja mam szybę z pirolizą i potrafi sie zapaskudzić na 50% powierzchni ( ale nie w środku ) w momentach gdy grzeje przy zamknietych wlotach powietrza i szybrach. Gdy tylko następnego dnia rozpalam na maxa i dokładam troche wiecej drewna to sama sie czysci na 80% widoczności. Pale drewnem różnorakim i mokrym i suchym i budowlanym i iglastym ( lisciaste też sie trafia ale rzadko ). Kup szybe z piroliza to odejdzie kłopot - inna sprawa ,że taka szyba kosztuje - z tego co wiem to około 800 zł i trzeba sprowadzać na zamówienie. Dowiedz sie u jakiegos mądrzejszego i sprawdzonego sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 29.11.2002 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Podobno ważne jest miejsce wlotu powietrza do kominka.Kominki norweskiej firmy JOTUL są podłączane z wlotem powietrza z góry. Zimne powietrze spada na dół przy szybie i tworzy tym samym warstwę ochronną przed zabrudzeniami.Jak podajesz powietrze z dołu to od razu spalanie następuje wszędzie powyżej i po bokach.Wtedy szyba się paprze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 30.11.2002 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 Widziałem pirolizę w praniu (tj paleniu ). Faktycznie działa i czyści się tylko niestety nie cała. Tak jak ktoś napisał wcześniej jest to 80% a nie 100%. Efekt (przynajmniej ten, który widziałem) - rogi szyby są dalej brudne. Druga "wada" szyby z pirolizą to jej specyficzny kolor - wygląda jakby ją ktoś polał denaturatem - lekko fioletowy kolor. Ale niewątpliwie jest to pewna wygoda. Z tego co wiem tylko kilka producentów daje takie szyby. Czy ktoś słyszał o możliwości zamówienia i umieszczenia takiej szyby np. w Jotulu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 04.12.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Szyby z pirolizą pewnie mozna bez problemu zamówic na wymiar- słono pewnie za to płacąc ale głównym problemem jest to aby powietrze nie owiewało tej szyby7 . Bo zasada działania pirolizy jest taka ,że szyba aby wyopalać osadzająca sie sadzę musi być gorąca - a owiewające powietrze jak to jest w różnych kominkach chłodzi szybę i przez to nie następuje spalanie farfocli- najlepiej sprawdź u fachowców . Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2002 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Yenot!Czy ten preparat SC Johnoson to jest spray Mr Muscle piekarnik i grill? Widziałem coś takiego w Makro, ale nie wiem, czy to jest to o czym piszesz? Było to w takim zielonym opakowaniu (jak dezodorant).Daj proszę znać jak to się dokładnie nazywa i gdzie to można kupić (orientacyjną cenę też możesz podać). Z góry dzięki TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 05.12.2002 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Dzięki rml2 - pewnie masz racje. W jotulu jest podobno nawiew chlodnego powietrza w okolicach szyby - pewnie dlatego nie dają pirolizy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngiZ 06.12.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Ja ostatnio czysciłam kominek jakims smiesznie tanim preparatem z Leader Price za 5 zł butelkę z rozpylaczem. Działa fantastycznie!!!Kto mi podpowie ile m3 drewna (np.brzoza,buk) powiniem spalac kominek o mocy 13kW na m2 mieszkania? Od października do dzisiaj fachowcy spalili mi 6m3 ogrzewając powierzchnie 120m2.Jestem w szoku, nie wiem czy to normalne...Może ktoś poleci mi taniego dostawce drewna kominkowego pocietego z rejonu kujawsko-pomorskiego? Bede wdzieczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 06.12.2002 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Nie martw sie - u mnie schodzi prawie tyle samo i do tego jest jeszcze chlodno (dom nieocieplony). Przez niecale 2 tygodnie idzie okolo 1m. W jakiej cenie kupujesz drewno (u mnie 61 PLN buk - Szczecin) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 06.12.2002 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Mieszkam pod Bydgoszczą,drzewo kupowałem z ogłoszeń prasowych:- akacja 65 zł/m- olcha 60 zł/m- brzoza 75-80 zł/m- buk 80zł/mMieszkam w ocieplonym domu o powierzchni 92m i od końca września do dzisiejszego dnia spaliłem około 2,5m drzewa, ale przesuszone.Pragne dodać, iż dom opalam kaseta Jotul 22 o mocy uzytkowej 8kW z rozprowadzeniem ciepla DGP-turbiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngiZ 06.12.2002 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Ja kupowałam po 90zł/m3 (buk,brzoza,dąb) z transportem (Bydgoszcz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 06.12.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Musicie sprecyzowac o jaki metr drewna wam chodzi. W lesnictwie czesto stosuje sie metr przestrzenny, ktory jest mniejszy niz metr szescienny. Metr szescienny drzewa kosztuje ponad 70zl w lesie (bez ciecia i dowozu). Dlatego prawdopodobnie mowicie o metrze przestrzennym (mp= ok. 0,6 m3). D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts