sig 27.11.2002 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Już nie wiem na co się zdecydować ? Pomóżcie ,podpowiedzcie coś!Kominek ma służyć do ogrzewania ok 130m2. Czy wydatek ponad 5tys.na JOTULA (z dopływem powietrza do spalania) będzie opłacalny ,czy kupić francuski lub polski.Co myślicie o wkładach KORNAK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.11.2002 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Jotul ..drogi..podobno francuskie sa okPozdrawiamTeska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 27.11.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Ja mam Jotula Harmony z rozprowadzeniem ciepła i musze przyznać, że nie żałujemy wydanych pieniędzy. Póki co jest to nasze jedyne ogrzewanie i schnący dom. W pokojach gdzie jest rozprowadzenie ciepła i saloniku gdzie stoi komienk jest naprawde bardzo ciepło - ok 22-25C, a tam gdzie ciepło tylko "ucieka" z grzanych pokoi jest 19-20C. Na pewno można taki efekt osiągnąć też przy innych wkładach, ale w tej kwestii niech się wypowiedzą użytkownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 27.11.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 BuleczkaJakie masz rozprowadzenie powietrza - grawitacyjne czy wymuszone? Jak dużą powierzchnie ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 27.11.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Bułeczka!Jakim drewnem palisz? Jaki gatunek i jak długo sezonowane?Czy twój dom jest ocieplony?Ja też mam Jotula (Panorama), przy czym palę drewnem dosyć mokrym (podobno było cięte w marcu) a ściany zewnętrzne nie są cieplone (ocieplone jest tylko poddasze 21 cm wełny).Na poddaszu mam gorąco, ale na parterze zimno! (rozprowadzenie grawitacyjne). Nie wiem czy to wina drewna, czy tego że ciepło ucieka przez ściany? Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 27.11.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 No więc rozprowadzenie jest przy pomocy turbiny. Ściany mam nieocieplone, ale z Ytonga. Poddasze to 20 cm wełny mineralnej i ciepłe okna k=1,1Jeśli zaś idzie o drewno....no cóż, wstyd mi mówić, ale pale odpadkami i skrawkami z budowy. Jest to mokre i troche bródne drewno. Staramy sie je troche wysuszyć, ale wiadomo, że to nie to samo co suche i liściaste...Wpływa to oczywiście na czystość komina i odległości między wsadami do kominka, ale na razie nie moge nigdzie znaleśc w miare taniego drewna.Ogrzewana powierzchnia to ok 150 m2. Do reszty pomieszczeń poprostu ucieka ciepełko przez otwarte powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Ja chciałam własnie z Jotula wkład, ale spec z tejże firmy, który potem mi kominek robił twierdził, że Jotul robi wkłady TYLKO do rozprowadzania grawitacyjnego! Tak więc, mając obieg wymuszony, zakupiłam DOVRE. Z Cheminee Philippes też mi się podobały, ale akurat te, co przypadły mi do gustu najbardziej nie były do ciągłego palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sig 27.11.2002 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Buleczka czy możesz zdradzić ile kosztował twój wkład i czy ma on dopływ powietrza z zewnątrz do spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.11.2002 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Bułeczka...prosze tez o wiecej informacji...chce ogrzewac dom 125 m2 kominkiem ..na nieuzytkowym poddaszu turbina anemostaty w suficie..znajomi maja Jotula ...i jest u nich zimno..(18 st)Sciany mam z b.k 24 cm ocieplone 15 cm styropianem...Pozdrawiam Teska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 28.11.2002 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Cena wkładu to 5,3 tys.-drogi jak chol...a, no ale co zrobić. Teska, ale Ty myślisz o kominku jako o głównym źródle ciepła w domu? No to chyba nie jest najlepszy pomysł. U mnie to na razie działa z przymusu (brak gazu), ale jak przyjdzie mrozek....hmm. No nie wiem. Ja bym się nie zdecydowała, bo jestem ciepłolubna. Dla mnie jest to tylko sposób na dogrzanie w jesienne wieczory i wiosenne poraki . Przemyśl to jeszcze, bo jeśli dom masz rozłożysty, a komienk ma go ogrzać całego, nawet przy pomocy turbiny to rzeczywiście może być chłodno w takim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2002 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Wkład mają różną moc. Jotul produkuje kilkanaście typów, a Harmony ma jeszcze 2 podtypy. Moc podaną dla wkładu trzeba przeliczyć (ktoś o tym pisał na Forum). Jest wielu, co palą w kominkach tylko i wyłącznie - kwestia tylko odpowiedniej mocy, ocieplenia domu, rozprowadzenia i potrzeb. Ja osobiście preferuję 18-22. Pozostaje jeszcze kwestia ogrzania w "razieco". Kiedyś było dużo wyłączeń ciepła i prądu - dzięki temu było więcej dzieci. Może by tak raz po raz odciąć ciepło "dla sportu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.11.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 I dla polepszenia przyrostu N. Ostatnio w telewizorze mówili, że baaaardzo niedobrze się w tej materii dzieje... ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 No właśnie - od wkładu do kominka przesliśmy do "komina" i "wkładu". Chyba zaraz zrobię odpowiedni wątek w "Nie tylko budowa...". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 28.11.2002 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Zaraz, zaraz....u mnie jest ciepło i dbam o przyrost naturalny. Jakby nie było to juz prawie 5 miesiąc ... Znaczy się można to jakoś pogodzić i nie zwalać mi tu na "ciepło-zimno" tylko poczuwać się do obowiązku :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Bułeczka - no to gratuluję. I Ty myślisz, że gość Ci nie rozładuje? (to dotyczy dyskusji z innego wątku) Pewnie, że można moja jak była w ósmym miesiącu to biegała po budowie, pilnowała fachowców, załatwiała żwir i cement. Jak się "chce" to wszystko można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2002 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Aha - żeby nie było nieporozumień. Ja byłem w delegacji, a ona sama chciała zwizytować naszą budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2002 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 sig!!!a czy chcesz ogrzewac tylko kominkiem, czy planujesz jeszcze jakieś inne dodatkowe rozwiązanie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sig 28.11.2002 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Frankai i Buleczka znowu flirtują nie na temat(czytałem inne wątki) a mnie nikt nic konkretnego nie podpowiada, a tak a propos to może by założyć klub użytkowników kominków.AnonimowyTak miałem zamiar ogrzewać kominkiem całe mieszkanie i tylko nim , ale coraz bardziej się przekonuje że to chyba nie realne przy ograniczonym budżecie.I nie mam możliwości zamontowania turbiny (brak pomieszczenia) poddasze wykożystane na max.Myślałem o rozprowadzeniu grawitacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalp 28.11.2002 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Pozwólcie, że zacytuje tutaj moją wypowiedź, która jak ulał kasuje do tego wątku: " Właśnie miałem polecić wkład SUPRA, model Teporis. Działa rewelacyjnie. Ogrzewam nim dom (całkowita pow. ok. 150 m. kw.)właśnie teraz, w czasie budowy (i zamierzam też póżniej, oczywiście). Szczerze polecam. Jest to wkład żeliwny, do ciągłego grzania. Trzyma ciepło ok. 10 godz., pomimo, że mam niezbyt suche drewno. Posiada wlot powietrza z zewnątrz, jest b. szczelny, nie czuć zapachu palonego drewna. SUPRA wymyśliła wkłady kominkowe do grzania. Tak tak, wcale nie Jotul, tylko Fracuzi - jako pierwsi. A co do Jotula - TO LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ - wcale nie są najlepsze, tylko najdroższe. To jest jakiś snobizm, żeby koniecznie mieć Jotula i przepłacać za niego 100% Jego cena jest tak wysoka, gdyż w Polsce jest tylko jeden importer, który narzuca ceny dystrybutorom. Posiada monopol i dyktuje. Mój instalator pieca montował wkład Jotula gościowy, który pracuje w Norwegii na platformie. Pojechał 2 razy samochodem i przywiózł w częściach wkład Jotula, ORYGINALNY, NAJLEPSZY, PEŁEN WYPAS itp. i zapłacił za niego połowe tego co sobie życzą w Polsce. A przecież Norwegia jest jednym z najdroższych krajów świata i ceny są tam naprawdę wysokie. Ale jest konkurencja. Ludzie myślcie, to nie boli " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sig 28.11.2002 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Tylko że wkłady SUPRA też nie są wcale tanie.Sprawdziłem w jednej z firm we Wrocławiu ten o którym mowa kosztuje 4700,- i nie zachwycił mnie swoim wyglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts