Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek JOTUL czy na pewno warto kupi??

sig

Recommended Posts

Ja mam Jotula Harmony z rozprowadzeniem ciepła i musze przyznać, że nie żałujemy wydanych pieniędzy. Póki co jest to nasze jedyne ogrzewanie i schnący dom. W pokojach gdzie jest rozprowadzenie ciepła i saloniku gdzie stoi komienk jest naprawde bardzo ciepło - ok 22-25C, a tam gdzie ciepło tylko "ucieka" z grzanych pokoi jest 19-20C. :smile:

Na pewno można taki efekt osiągnąć też przy innych wkładach, ale w tej kwestii niech się wypowiedzą użytkownicy

Bułeczka!

Jakim drewnem palisz? Jaki gatunek i jak długo sezonowane?

Czy twój dom jest ocieplony?

Ja też mam Jotula (Panorama), przy czym palę drewnem dosyć mokrym (podobno było cięte w marcu) a ściany zewnętrzne nie są cieplone (ocieplone jest tylko poddasze 21 cm wełny).

Na poddaszu mam gorąco, ale na parterze zimno! (rozprowadzenie grawitacyjne). Nie wiem czy to wina drewna, czy tego że ciepło ucieka przez ściany?

Krzysztof

No więc rozprowadzenie jest przy pomocy turbiny. Ściany mam nieocieplone, ale z Ytonga. Poddasze to 20 cm wełny mineralnej i ciepłe okna k=1,1

Jeśli zaś idzie o drewno....no cóż, wstyd mi mówić, ale pale odpadkami i skrawkami z budowy. Jest to mokre i troche bródne drewno. Staramy sie je troche wysuszyć, ale wiadomo, że to nie to samo co suche i liściaste...Wpływa to oczywiście na czystość komina i odległości między wsadami do kominka, ale na razie nie moge nigdzie znaleśc w miare taniego drewna.

Ogrzewana powierzchnia to ok 150 m2. Do reszty pomieszczeń poprostu ucieka ciepełko przez otwarte powierzchnie.

Ja chciałam własnie z Jotula wkład, ale spec z tejże firmy, który potem mi kominek robił twierdził, że Jotul robi wkłady TYLKO do rozprowadzania grawitacyjnego! Tak więc, mając obieg wymuszony, zakupiłam DOVRE. Z Cheminee Philippes też mi się podobały, ale akurat te, co przypadły mi do gustu najbardziej nie były do ciągłego palenia.

Bułeczka...prosze tez o wiecej informacji...chce ogrzewac dom 125 m2 kominkiem ..na nieuzytkowym poddaszu turbina anemostaty w suficie..znajomi maja Jotula ...i jest u nich zimno..(18 st)

Sciany mam z b.k 24 cm ocieplone 15 cm styropianem...

Pozdrawiam Teska

Cena wkładu to 5,3 tys.-drogi jak chol...a, no ale co zrobić.

Teska, ale Ty myślisz o kominku jako o głównym źródle ciepła w domu? No to chyba nie jest najlepszy pomysł. U mnie to na razie działa z przymusu (brak gazu), ale jak przyjdzie mrozek....hmm.

No nie wiem. Ja bym się nie zdecydowała, bo jestem ciepłolubna.

Dla mnie jest to tylko sposób na dogrzanie w jesienne wieczory i wiosenne poraki :smile: . Przemyśl to jeszcze, bo jeśli dom masz rozłożysty, a komienk ma go ogrzać całego, nawet przy pomocy turbiny to rzeczywiście może być chłodno w takim domu.

Wkład mają różną moc. Jotul produkuje kilkanaście typów, a Harmony ma jeszcze 2 podtypy. Moc podaną dla wkładu trzeba przeliczyć (ktoś o tym pisał na Forum). Jest wielu, co palą w kominkach tylko i wyłącznie - kwestia tylko odpowiedniej mocy, ocieplenia domu, rozprowadzenia i potrzeb. Ja osobiście preferuję 18-22. Pozostaje jeszcze kwestia ogrzania w "razieco". Kiedyś było dużo wyłączeń ciepła i prądu - dzięki temu było więcej dzieci. Może by tak raz po raz odciąć ciepło "dla sportu" :wink:

Bułeczka - no to gratuluję. I Ty myślisz, że gość Ci nie rozładuje? (to dotyczy dyskusji z innego wątku) Pewnie, że można moja jak była w ósmym miesiącu to biegała po budowie, pilnowała fachowców, załatwiała żwir i cement. Jak się "chce" to wszystko można :wink:

Frankai i Buleczka znowu flirtują nie na temat(czytałem inne wątki) a mnie nikt nic konkretnego nie podpowiada, a tak a propos to może by założyć klub użytkowników kominków.

Anonimowy

Tak miałem zamiar ogrzewać kominkiem całe mieszkanie i tylko nim , ale coraz bardziej się przekonuje że to chyba nie realne przy ograniczonym budżecie.I nie mam możliwości zamontowania turbiny (brak pomieszczenia) poddasze wykożystane na max.Myślałem o rozprowadzeniu grawitacyjnym.

Pozwólcie, że zacytuje tutaj moją wypowiedź, która jak ulał kasuje do tego wątku:

" Właśnie miałem polecić wkład SUPRA, model Teporis. Działa rewelacyjnie. Ogrzewam nim dom (całkowita pow. ok. 150 m. kw.)właśnie teraz, w czasie budowy (i zamierzam też póżniej, oczywiście). Szczerze polecam. Jest to wkład żeliwny, do ciągłego grzania. Trzyma ciepło ok. 10 godz., pomimo, że mam niezbyt suche drewno. Posiada wlot powietrza z zewnątrz, jest b. szczelny, nie czuć zapachu palonego drewna.

SUPRA wymyśliła wkłady kominkowe do grzania. Tak tak, wcale nie Jotul, tylko Fracuzi - jako pierwsi. A co do Jotula - TO LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ - wcale nie są najlepsze, tylko najdroższe. To jest jakiś snobizm, żeby koniecznie mieć Jotula i przepłacać za niego 100% Jego cena jest tak wysoka, gdyż w Polsce jest tylko jeden importer, który narzuca ceny dystrybutorom. Posiada monopol i dyktuje. Mój instalator pieca montował wkład Jotula gościowy, który pracuje w Norwegii na platformie. Pojechał 2 razy samochodem i przywiózł w częściach wkład Jotula, ORYGINALNY, NAJLEPSZY, PEŁEN WYPAS itp. i zapłacił za niego połowe tego co sobie życzą w Polsce. A przecież Norwegia jest jednym z najdroższych krajów świata i ceny są tam naprawdę wysokie. Ale jest konkurencja.

Ludzie myślcie, to nie boli :wink: "