Janek 28.11.2002 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Rafalp, cos ci sie pomyliło. W Polsce jest konkurencja. Poszukaj dobrze, a znajdziesz z 20 firm oferujących kominki. Są polskie, włoskie, norweskie, niemieckie itd. Nikt nie musi kupować Jotula.( Są droższe kominki )Przy wyborze kierowałem się jakością wykonania i wyglądem. Wygrał Jotul. Wkład w całości jest żeliwny, nadaje sie więc do ciagłego grzania. Oprócz tego, to po prostu kawał ładnego mebla w pokoju. Zwróć uwagę na jakość odlania szczegółów. Oczywiście jest to sprawa subiektywna i nie będę sie kłócił jak ktoś powie, że mu się nie podoba. Użytkuję kominek od kilku tygodni i jestem nim zachwycony. Typ Harmony 18 z łamanymi drzwiczkami. Ogrzewam nim ok. 150 m2. Rozprowadzenie ciepła wentylatorem Dospel. Sciany Solbet 36 cm, w podłodze 12 cm steropianu, sufit 30 cm wełny mineralnej. Temperatura w okolicach 22C w salonie i 18C w najdalszym pomieszczeniu. Mozliwe, ze mozna temperature wyregulowac anemostatami, aby nie bylo takich roznic, ale brak mi cierpliwosci i czasu. Poza tym ten uklad mi odpowiada.W listodadzie zużylem ok 1,5 m3 drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sig 28.11.2002 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Wcześniej anonimowy wspominał firmę DOVRE.Oglądałem typ 2000 w necie ,może ktoś coś o nim wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.11.2002 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Sig - a zastosowałeś się do zalecenia? Przeszukałeś archiwum. Był wcześniej specjalny wątek o wkładach Jotula, gdzie było opisane, że ma wlot powietrza z zewnątrz i popiół wynosi się nie częściej niż raz na 2 tygodnie. Dla mnie ważne, bo nie zakłóca wentylacji grawitacyjnej - patrz mój wątek w "Napisano..." o błędach w 40 radach. Były też opisy innych typów wkładów - z tego co pamiętam dość obszernie opisywano Kornak. No i nie licz, że ktoś stwierdzi, że wkład X jest najlepszy. Co najwyżej ludziska opiszą Ci (co robią) zalety i wady. Ja osobiście przymierzam się do Jotula z powodów j.w. Skoro Norwegia jest najdroższa, to po co się wysilać? Wystarczy skoczyć do Niemiec. Jeszcze nie szukałem, ale zapewne są gdzieś ceny w Internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaN 29.11.2002 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 jutro odbieramy ze sklepu Jotula Panoramę 18 RTD. Zgadzam się z Jankiem, że to naprawdę ładny "mebel". Jestem zachwycona jego wykonaniem. Wcześniej oględałam podobny wkład francuski, był droższy od Jotula. Dla zainteresowanych Jotulem - śpieszcie się, od poniedziałku nowe, jeszcze wyższe ceny... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 29.11.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Wczoraj oglądałam wkłady JOTULA i DOVRE.Bardzo podoba mi się Dovre typ 2400 BSA 9 -drzwi z panoramiczną półokrągłą szybą 25 cali , system dopalania spalin, popielnik wiaderko cena 3465 zł.Czy ktoś go ma, albo się przymierza? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Zielona dnia 2002-11-29 15:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sig 30.11.2002 00:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 A ja obejrzałem je dzisiaj -na żywo- JOTUL faktycznie robi świetne wrażenie ale cena jednak skłania mnie do DOVRE.Są też bardzo starannie wykonane (teraz zobaczyłem różnicę między wkładami norweskimi a francuskimi lub polskimi).Sprzedawca polecał mi DOVRE 2100 RE 13KW za 2570,- (prosty wkład) bardziej podobał mi się DOVRE 2400 GLA 13KW za 3235,-(dzielone drzwiczki, system dopalania spalin).Może ktoś wie coś o tym systemie ,czy warto za to dopłacić 660zł bo wydaje się ,że jest to jedyna różnica poza wyglądem oczywiście w wymienionych przeze mnie typach.ZIELONAOglądałem też 2400 BSA ale bardziej podobają mi się dzielone drzwiczki.I jeszcze jedno pytanie odnośnie tych typów (DOVRE 2400)mają one popielnik montowany w środku paleniska - nie wysuwany ,odkręca się tam jakąś blachę aby go zamontować.Ciekawe czy jest możliwośc doprowadzenia powietrza z zewnątrz właśnie w to miejsce od spodu wkładu.Sprzedawca nie potrafił nic o tym powiedzieć.FRANKAIMylisz się,odrobiłem lekcje,spędziłem sporo czasu przeglądając poprzednie wątki ale nic konkretnego się nie dowiedziałem (jedna wypowiedz kogoś to za mało aby definitywnie stwierdzić ,że tak jest na pewno), a ja nie chcę żałować kupna czegoś złego.Wydaje mi się że temat kominków jest stosunkowo "świeży" i ciężko jest otrzymać wyczerpujące informacje od kogoś kompetentnego (sprzedawca,kominkarz) dlatego szukam wsparcia tutaj być może użytkownika z doświadczeniem czy dobrego fachowca.Zainteresowanie tematem jest duże (widać to po ilości odwiedzin w tym wątku) dlatego zachęcam wszystkich do umieszczenia opini, rad czy dodaniu tylko swoich paru groszy.Wszystko może się komuś okazać pomocne.Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: sig dnia 2002-11-30 01:46 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 Ja również jestem zainteresowany tym wątkiem, a ponieważ na forum pojawiają się coraz to nowsze osoby ze swoimi doświdczeniami warto chyba odświeżyć i ten wątek.Również zastanawiam się nad kupnem wkładu Dovre 2400 i jestem ciekaw efektów dopalania spalin.pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: AndrzejD dnia 2002-11-30 16:17 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 30.11.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 Znajowy, który kupił JOTUL opowiadał mi dlaczego szyba nie brudzi się tak szybko.Obieg powietrza jest specjalnie wymuszony. Powietrze niespalone spada w dół przy szybie tworząc warstwę ochronną. Spalanie odbywa się w "głębi" kominka, a nie bezpośrednio przy szybie.Poza tym JOTUL jest do ciągłego palenia.Wchodź w to i nie kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2002 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 Mam DOVRE 2400 GLA. Początkowo przymierzałem się do 2400 BSA, ale wygrały dzielone drzwiczki (GLA). Palę od miesiąca. W chłodne dni ogień nie był wygaszany przez kilka dób, ostatnio paliłem tylko popołudniami i wieczorem. Przy tych temperaturach zewnętrznych to wystarczało do ogrzania domu (parter+poddasze) ok.130 m2. CO (gaz) wyłączone. Jak będzie w prawdziwe mrozy to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 02.12.2002 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 On 2002-11-29 08:28, Frankai wrote: Skoro Norwegia jest najdroższa, to po co się wysilać? Wystarczy skoczyć do Niemiec. Jeszcze nie szukałem, ale zapewne są gdzieś ceny w Internecie. Wyslalem zapytania z prosbą o cene do importerow znalezionych na stronach niemieckich. Odszymalem odpowiedz od generalnego importera na Niemcy, Austrie i Szwajcarie. Zamiast oferty skierowal on mnie do Scan Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 02.12.2002 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Zawsze Cię tak odbiją.Kup Jotula w sklepie u zwykłego sprzedawcy w Norwegii i będziesz miał taniej.Taka odbijanka oficjalnych dystrybutorów to procedury wynikające z umów między przedstawicielstwami. Gdyby np. w Niemczech sprzedali Ci towar to polski dealer mógłby zrobić im rozróbę i nawet pozbawić przedstawicielstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.12.2002 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Też się nad tym zastanawiałem. Pooglądałem trochę norweskich stron z cenami jotula (wrrr... prawie nigdzie nie ma wersji angielskiej) i doszedłem do wniosku, że jednak taniej będzie kupić w Polsce. Jak się policzy koszty dojazdu i transportu to wychodzi podobnie a nawet drożej niż w Polsce - no i nie ma gwarancji w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2002 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Ja również rozglądam się za kominkiem. Nie ukrywam, że przymierzam się do Jotula, .... tylko ta cena. Pomyślałem, że może poza Polską będzie taniej. Z racji, że na Słowację i do Czech mi najbliżej przeglądałęm tamtejsze strony www. I co się okazało. Na słowackich stronach brak cen, natomiast na stronach czeskich, ceny i owszem są, ale jakie. Jotul Harmony kosztuje w przeliczeniu na złotówki ponad 6 tyś. , gdzie u nas to wydatek rzędu 5200-5300 zł.Chyba jednak u nas będzie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 03.12.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 ratunku ja mamsupre i wczorej zacieło mi sie zamkniecie komina czy ktos wie co z tym zrobic cały czas komin jest otwarty czy musze rozbierac obudowe tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PS 03.12.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Jeśli masz rozprowadzenie grawitacyjne, to kłania się fizyka, ciepłe powietrze unosi się do góry myślę, że wentylatorek załatwił by sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 03.12.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 ENDRIU!Ja również posiadam Supre. Poza tym iż wykonawca sknocił mi sporo "rzeczy" w kominku to przypilnowałem aby dał dodatkową nakrętkę kontrującą przy szybrze.Ale wracając do twojego pytania:Kolega post wyżej nie zrozumiał chyba Ciebie zupełnie.Alternatywą może być wybicie otworu przy czopuchu nad belką kominka, z boku obudowy i wstawienie tam metalowych drzwiczek rewizyjnych malowanych piecowo. Umożliwi to wgląd do tego newralgicznego miejsca. Tylko nie zapomnij o izolacji tych drzwiczek od środka wełną mineralną z folią alumniniową.Ale............ To zależy od obudowy i miejsca gdzie Masz zainstalowany kominek.Prosił bym o więcej szczegółów. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 03.12.2002 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 to jest chba idealny pomysł i bezpieczenstwo na przyszłość tylko czemu o tym nie pomyśleli wcześniej ale uwaga dla wszystkich co będą stawiać kominek pamiętajcie o czymś takim lecę zobaczyć jak to wykonać nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts