Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokomotywy

Jacobina

Recommended Posts

Mój maluch ma hopla na punkcie lokomotyw. I to nie jest chwilowy odpał. To naprawde wieeelka miłość :lol:. Dlatego poszukuję wszystkiego co się moze w dziecinnym pokoiku znaleźć i miało będzie ten motyw.

Już mi się pod nogami pali, bo dziecko zażyczyło sobie pościel w lokomotywy :roll: . Mogę oczywiście marzenie olać i dać w Puchatki ale wtedy jeszcze długo nie pozbedę się młodzieńca z mojego łóżka :-?.

Może Wy nam pomożecie przywrócoć normalne małżeńskie obyczaje w naszym domu :lol: ?

Pomijając pościel oczywiście wszystko w lokomotywy mile widziane.. Nawet piękne rysunki z motywem lokomotywy i namiary na kogoś, któ mogłby je przenieść na ścianę..:)

Gdzieś na sieci widziałam szablon do malowania. Poszukaj. Pewnie znajdziesz tego pełno. Może jakaś tapeta? Albo chociaż dekor. W sklepach zazwyczaj leżą katalogi-warto przejrzeć. Zawsze możesz kupić jedną rolkę, powycinać wzorki i nakleić na ścianę, meble itd.

W sklepach z materiałami widziałąm żółtą bawełnę z samochodami i pociagami. Całe 10zł za metr. Ja z niej będę robiła zasłonki i pościel.

Pewnie są też inne.

Można też namalować coś farbkami żelowymi i nakleić na okno. Też na bazie szablonów albo jakiegokolwiek rysunku lokomotywy. U nas jest kubusiowy tygrysek w całej krasie :) A jak się zmieni pogoda to będzie pewnie bałwanek albo coś innego.

znam to również. u nas miłosć do wszystkiego co żółte przeszła w fascynację traktorami która trwa nieprzerwanie od 2 lat aż do dzisiaj. Chwilowo traktory są przyćmione tygryskiem z kubusia puchatka, ale szczytem szczęścia byłby w dalszym ciągu tygrysek na żółtym traktorze.

Proponuję tak: poszukać w sieci zdjęć, rysunków lokomotyw, poszukać w księgarniach książeczek do kolorowania o pociągach względnie różnych pojazdach, wybrać rysunki przekserować powiększając, wziąć kalkę (zwykłą do kopiowania) i przerysować lokomotywy naścianę. Rysunki należy pokolorować farbami. Z wlasnych doświadczeń podpowiem, że najlepiej zainwestować w 5 kolorów próbek (0,25 l) farb dulux z mieszalnika - trzy podstawowe, żólty, czerwony i niebieski a dodatkowo biały i czarny. Z tego da się zrobić wszystkie inne. Malowanie innymi farbami czy kredkami to nie jest dobry pomysł - dziecko będzie dotykać do malunków i będą wkrótce w stanie opłakanym. Generalnie to praca na jedno popołudnie.

Gdzieś na sieci widziałam szablon do malowania. Poszukaj. Pewnie znajdziesz tego pełno. Może jakaś tapeta? Albo chociaż dekor. W sklepach zazwyczaj leżą katalogi-warto przejrzeć. Zawsze możesz kupić jedną rolkę, powycinać wzorki i nakleić na ścianę, meble itd.

W sklepach z materiałami widziałąm żółtą bawełnę z samochodami i pociagami. Całe 10zł za metr. Ja z niej będę robiła zasłonki i pościel.

Pewnie są też inne.

Można też namalować coś farbkami żelowymi i nakleić na okno. Też na bazie szablonów albo jakiegokolwiek rysunku lokomotywy. U nas jest kubusiowy tygrysek w całej krasie :) A jak się zmieni pogoda to będzie pewnie bałwanek albo coś innego.

Ewa,

Podpowiedz mi coś więcej na temat tego materiału w samochody i pociągi. Może by się dało z niego pościel uszyć :roll: . Tylko gdzie mam go szukać?

Na poczatek zapraszam do Wolsztyna, gdzie jest muzeum parowozów (jedyne w Europie). http://www.parowozy.com.pl/

Parowozy sa ciagle w ruchu i kursują na normalnych trasach.

Ponizej przesyłam kilka linków z "ciuchciami", może cos si znajdzie ciekawego.

Zobaczę moze mam w swoich zdjeciach jakies lokomotywki to moge przesłać

http://images.google.pl/images?q=lokomotywa&svnum=10&hl=pl&hs=CGk&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&start=0&sa=N

http://images.google.pl/images?svnum=10&hs=Cw4&hl=pl&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=parow%C3%B3z&btnG=Szukaj

http://images.google.pl/images?svnum=10&hs=ow4&hl=pl&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=ciuchcia&btnG=Szukaj

Pozdrawiam.

Wolsztyn koniecznie!!!

Wszak to moje rodzinne miasteczko...

Nie wiem jak radzisz sobie z ręcznymi robótkami, ale mam kilka wzorów lokomotyw do wykonania haftem krzyzykowym. Chętnie podeślę.

Mozna zrobic obrazek, lub zlecić komuś wyszycie lokomotywy np na pościeli, tiulu z firanki itd (wyszywanie przez kogoś to jednak droga bardzo sprawa, ale samemu - radość wielka)

http://www.heritagestitchcraft.co.uk/classictrains.html

To była taka fajna bawełna 160cm szerokości.

Zółta i miała namalowane pociągi i samochody. Czyli idealna dla chłopaka :) Ja będę z niej szyła pościel i zasłonki. W trómieście widziałam w kilku sklepach więc może "w Polsce" też będzie.

W centrum kosztowała 10zł/mb a w hurtowni pewnie dużo mniej. Chociaż to i tak jeden z najtańszych materiałów.

Ewa,

Dziękuiję :) Mam materiał w lokomotywy!!!! Jeszcze go nie widziałam ale mam i to jest najważniejsze :) Przyjaciółka namierzyła go w Gliwicach i kupiła mi 5 metrów po 10 zł metr. Materiał podobno jest niebieski (granatowy?) i po nim jeżdżą lokomotywy. Ma też słoneczka, więc to chyba niebo usłane lokomotywami :roll: . Wszystko jedno... najważniejsze, że marzenie 3-latka zostanie spełnione :)

No to świetnie! Z tego to i pościel i poduchy uszyjesz. Jak zostanie jakaś lokomotywa to możesz ją wyciąć i na piżamkę naszyć jako aplikację.

Ja jeszcze nie kupiłam. Wnętrza zostawiam sobie na gorszą pogodę. A na razie zbieram pomysły na pokoik młodego.

O! przypomniało mi się. Ostatnio zajmuję się dekupażem (tak po polsku) i widziałam papier w lokomotywy w jednym ze sklepów internetowych.

Chyba i samoloty na nim były. Wszystko takie "klasyczne".

Takim papierem to można ozdobić mebelki, obrazki i różne duperelki. Praktycznie wszystko. Kosztuje ok 7 zł za spory arkusz.

porozmawiaj z jakimś stolarzem może zrobi twojemy maluchowi "najlepszą na świecie zabawkę":

http://img127.imageshack.us/img127/8362/lokomotywa6ym.jpg

a jeśli masz kogoś o "zacięciu artystycznym" to możesz zaszaleć i narysować/ namalować synkowi na ścianie prawdziwą lokomotywę. Jeśli w rodzinie same beztalencia- dzwoń na akademik ASP za 200 każdy student namaluje. Możesz też spróbować zadzwonić na akademiki Polibudy Gliwickiej (chyba jesteś ze Ślaska co ?) i zawołać jakiegoś żaka z architektury- oni też muszą umieć malować !!! Efekt będzie a jak zainwestujesz w dobre farby to zostanie na kilka latek póki małemu się nie znudzi :)