perełcia 15.08.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 czy ktoś zdecydował się na ciągnięcie instalacji c.o. około 10 m. od domu?Czy to da efekty?Mam obecnie gazowy kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem w kuchni, a w saloniku stary, cudowny kominek bez szyby akwariowej.Byłoby bardzo ciepło, gdyby nie mrożące krew w żyłach rachunki za gaz. Niestety ze względu na wielkość kominków z płaszczem wodnym no i niebagatelną cenę nie możemy zastosować tego rozwiązania..Pomocy- bo jak wykombinują z tym gazem jesienią, to przyjdzie mi rozpalać dzieciom ognisko w pokoju! Mamy budynek gospodarczy , który mógłby spełnic fukncję kotłowni dla pieca na drewno ( mieszkamy w otulinie Parku Świętokrzyskiego i zależałoby mi na względnie czystym rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Można to wykonać. Problemem jednak może być zabezpieczenie kotła, czyli naczynie wzbiorcze koniecznie otwarte. Naczynie musi być umiejscowione ponad najwyższym grzejnikiem w domu. Jeżeli ten warunek jest możliwy do spełnienia to nie widzę dalszych przeciwskazań jeżeli budynek jest w miarę ciepły(gospodarczy).Oprócz kotła, naczynia wzbiorczego otwartego, musisz zakupić jeszcze pompkę cyrkulacyjną, no i te rury łączące budynek gospodarczy z domkiem. Tutaj też jest kilka sposobów ich prowadzenia. Mogą iść w kanale, można zakupić rury tzw. preizolowane. Musisz porozmawiać na miejscu z fachowcem. Przesłaniem mojego postu jest tylko to, że jest to możliwe do wykonania.Takie systemy najkorzystniej jest wykonywać jak budynek gospodarczy jest w miarę ciepły, lub posiada piwnicę. Dochodzi tutaj niebezpieczeństwo zamarznięcia kotła i naczynia w przypadku dużych mrozów, a kocioł wygaszony. Piwnica zazwyczj trzyma temperatury dodatnie nawet bez ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.08.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Można to wykonać. Problemem jednak może być zabezpieczenie kotła, czyli naczynie wzbiorcze koniecznie otwarte. Naczynie musi być umiejscowione ponad najwyższym grzejnikiem w domu. Jeżeli ten warunek jest możliwy do spełnienia to nie widzę dalszych przeciwskazań jeżeli budynek jest w miarę ciepły(gospodarczy). Oprócz kotła, naczynia wzbiorczego otwartego, musisz zakupić jeszcze pompkę cyrkulacyjną, no i te rury łączące budynek gospodarczy z domkiem. Tutaj też jest kilka sposobów ich prowadzenia. Mogą iść w kanale, można zakupić rury tzw. preizolowane. Musisz porozmawiać na miejscu z fachowcem. Przesłaniem mojego postu jest tylko to, że jest to możliwe do wykonania. Takie systemy najkorzystniej jest wykonywać jak budynek gospodarczy jest w miarę ciepły, lub posiada piwnicę. Dochodzi tutaj niebezpieczeństwo zamarznięcia kotła i naczynia w przypadku dużych mrozów, a kocioł wygaszony. Piwnica zazwyczj trzyma temperatury dodatnie nawet bez ogrzewania. naczynie otwarte mozna zainstalować w pomieszczeniu gospodarczym ,wcale nie musi być w najwyzszym punkcie tylko w tedy łączysz kocioł poprzez wymiennik ciepła koszt około 400 zł .instalacja kotłowni na paliwo stałe zostaje wtedy na układzie otwartym ,a instalacja w domu z kotłem na gaz na układzie zamkniętym .rury które pujdą do domu w ziemi ponizej strefy przemarzania trzeba dobrze zaizolować zeby straty były jak najmniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perełcia 15.08.2005 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 dzięki jak nie wiadomo co - bardzo proszę ojakieś jeszcze Wasze opinie.Jeszcze przyszły mipo przeczytaniu do głowy takie problemy techniczne - budynek jest nieogrzewany!Czy wyizolowac w nim ścianką działową- róg najblizszy od domu- z zamknięciem z ociepleniem ścian od wewnątrz czy sam kocioł można jakoś zabezpieczyć przed nieoczekiwanym , silnym mrozem, awarią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Masz rację Jacku. Nie pomyślałem o tym. Chociaż zawsze to pewne dodatkowe straty układu, ale można i tak.A co do ocieplenia.Każdy sposób jest dobry, aby było cieplej w tej kotłowni. Zawsze więcej ciepełka pójdzie do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.08.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 dzięki jak nie wiadomo co - bardzo proszę ojakieś jeszcze Wasze opinie.Jeszcze przyszły mipo przeczytaniu do głowy takie problemy techniczne - budynek jest nieogrzewany! Czy wyizolowac w nim ścianką działową- róg najblizszy od domu- z zamknięciem z ociepleniem ścian od wewnątrz czy sam kocioł można jakoś zabezpieczyć przed nieoczekiwanym , silnym mrozem, awarią! było by lepiej zeby pomieszczenie nie było narazone na mróz ,moze spowodować w razie wypalenia sie paliwa bądż awari uszkodzenia układu,lub ewentualnie zalać układ srodkiem niezamarzającym np.ergolitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 15.08.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Mozna w kotle zainstalowac grzalke elektryczna z termostatem nastawionym na +5 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perełcia 15.08.2005 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 zaczynam trochę to wszystko rozumieć.Jak może ktoś zauważył będe musiała byc bardzo otrzaskana w rozmowach o rodzaju montażu, bezwzględnych wymogach i takich tam, bo tym razem decyzja i sposób wykonania będa moje- mąż daleko a dziadkowie stanowczo dają odpór moim pomysłom.TERAZ pytanie - hydraulik potraktuje jak bułkę z masłem montaż grzałki i wypełnienie układu płynem niezamarzającym czy potraktuje mnie jak muchę tse-tse?Czy w każdym piecu to się uda?Czym się kierować w doborze mocy pieca- ma być ogrzane ocieplone 160 metrów plus ten nieszczęsny tor przeszkód 10 metrów poza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 15.08.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Jest też inne rozwiązanie.Znalazłem je kiedyś w necie, choć nigdy nie montowałem. Wydaje się ciekawe...Do komina, ponad kominkiem, bez względu na to jaki to kominek, wmontowuje się rurowy wymiennik ciepła, który zasila instalację grzewczą istniejącą w budynku. Oczywiście musi to być układ zabezpieczony jak kominek z płaszczem wodnym (naczynie otwarte) ale napewno jest tańsze niż nowa kotłownia. Z tego co pamiętam taki wymiennik kosztował 1000PLN. Jeżeli chcesz to mogę to odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.08.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 zaczynam trochę to wszystko rozumieć.Jak może ktoś zauważył będe musiała byc bardzo otrzaskana w rozmowach o rodzaju montażu, bezwzględnych wymogach i takich tam, bo tym razem decyzja i sposób wykonania będa moje- mąż daleko a dziadkowie stanowczo dają odpór moim pomysłom. TERAZ pytanie - hydraulik potraktuje jak bułkę z masłem montaż grzałki i wypełnienie układu płynem niezamarzającym czy potraktuje mnie jak muchę tse-tse?Czy w każdym piecu to się uda? Czym się kierować w doborze mocy pieca- ma być ogrzane ocieplone 160 metrów plus ten nieszczęsny tor przeszkód 10 metrów poza dom. tak na oko to kocioł na paliwo stałe 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.08.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Jest też inne rozwiązanie. Znalazłem je kiedyś w necie, choć nigdy nie montowałem. Wydaje się ciekawe... Do komina, ponad kominkiem, bez względu na to jaki to kominek, wmontowuje się rurowy wymiennik ciepła, który zasila instalację grzewczą istniejącą w budynku. Oczywiście musi to być układ zabezpieczony jak kominek z płaszczem wodnym (naczynie otwarte) ale napewno jest tańsze niż nowa kotłownia. Z tego co pamiętam taki wymiennik kosztował 1000PLN. Jeżeli chcesz to mogę to odtworzyć. mówisz o wymienniku na rurze spalinowej ,woda jest ogrzewana poprzez spaliny ,ale w tym układzie tez jest potrzebne naczynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 15.08.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Oczywiście. Tak jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perełcia 15.08.2005 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Bardzo dziękuję za pomoc - jeśli rzeczywiście dałoby sie w domu zamontować cos takiego to chyba byłaby dla mnie najlepsza rzecz!Dziadek mówi mi - a jak będziesz babcią, to kto bedzie latał do kotłowni po śniegu!No , ale ja finansowo nie bardzo mam wyjście, muszę mieć tańsze to ogrzewanie,bo ten gaz daje mi radę jak mało co.Jeśli istnieje możliwośc odtworzenia takiego rozwiązania to czekam z niecierpliwością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Przepraszam, ale dlaczego robicie koledzy nadzieję komuś, kto prosi o radę, a wy niemądre pomysły podsuwacie.Załóżmy, że takie rozwiązanie ma sens i działa poprawnie. Ile mocy uzyskacie? Kilowat? dwa?Druga sprawa.Aby ten kominek dobrze funkcjonował musi być w kominie odpowiednia temperatura spalin. A Wy chcecie tę temperaturę obniżyć swoim wynalazkiem. Przy zbiciu temperatury spalin, wystąpią zakłócenia w pracy kominka. Kominek straci ciąg, a więc lawinowo pociągnie za sobą spadek temperatury spalin.Kominy się ociepla, prowadzi wewnątrz budynku aby traciły spaliny jak najmniej na temperaturze, a wy proponujecie chłodzenie tych spalin i to w kominie. Znam kilku instalatorów, którzy wykorzystać chcieli spaliny do grzania ciepłej wody. Robili to tak, że w bojlerze wstawiali wzdłuż osi rurę spalinową przedłużającą czopuch. Efekt taki, że ani ciepłej wody, ani grzania c.o. bo w kotle się tliło, a nie paliło.Sądzę, że tutaj należy dzielić się sensownymi, sprawdzonymi rozwiązniami, a nie typu gdzieś widziałem, słyszałem.W kotlarstwie pracuję już 30 lat i wierzcie mi, gdyby to miało jakikolwiek sens sam produkowałbym takie wymienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.08.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Przepraszam, ale dlaczego robicie koledzy nadzieję komuś, kto prosi o radę, a wy niemądre pomysły podsuwacie. Załóżmy, że takie rozwiązanie ma sens i działa poprawnie. Ile mocy uzyskacie? Kilowat? dwa? Druga sprawa. Aby ten kominek dobrze funkcjonował musi być w kominie odpowiednia temperatura spalin. A Wy chcecie tę temperaturę obniżyć swoim wynalazkiem. Przy zbiciu temperatury spalin, wystąpią zakłócenia w pracy kominka. Kominek straci ciąg, a więc lawinowo pociągnie za sobą spadek temperatury spalin. Kominy się ociepla, prowadzi wewnątrz budynku aby traciły spaliny jak najmniej na temperaturze, a wy proponujecie chłodzenie tych spalin i to w kominie. Znam kilku instalatorów, którzy wykorzystać chcieli spaliny do grzania ciepłej wody. Robili to tak, że w bojlerze wstawiali wzdłuż osi rurę spalinową przedłużającą czopuch. Efekt taki, że ani ciepłej wody, ani grzania c.o. bo w kotle się tliło, a nie paliło. Sądzę, że tutaj należy dzielić się sensownymi, sprawdzonymi rozwiązniami, a nie typu gdzieś widziałem, słyszałem. W kotlarstwie pracuję już 30 lat i wierzcie mi, gdyby to miało jakikolwiek sens sam produkowałbym takie wymienniki. masz zupełnąracje jeśli chodzi o te kominki dlatego doradzam jakiś piec na groszek wysokokaloryczny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Zapomniałem o jeszcze jednej ważnej rzeczy. Trzeba pamiętać o kominie, który powinien mieć z 7-8m.Trzeba byłoby się zastanowić poważnie nad tą inwestycją. Nie jest to tanie. Drewno też coraz droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perełcia 16.08.2005 04:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Dzień dobry z naszego lasku!Musiałam wczoraj zająć się wieczorem sprawami Kubusia Puchatka i to odsuneło na chwilę problem.Zmartwiły mnie kolejne wypowiedzi , sądzę jednak, że to profesjonalizm i uczciwość spotkały się wczorajszego wieczora.Co dalej ?Mam w sobie detrminację do zrobienia alternatywnego , tańszego ogrzewania . Czy zostać przy kotle w gospodarczym? Jaki ten kocioł ogrzeje, czy ze względu na odległość od domu trzeba liczyć się z większą jego wydajnością?Czy wystarczy 25kW, no i może po prostu , żeby palił wszystko.Tylko wtedy co z wydajnością i czystością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 16.08.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Moc kotła uzależniona jest od zapotrzebowania ciepła budynku, a tego nie wiemy. W Twoim przypadku trzeba byłoby powiększyć ją o 10-15% ze względu na straty rurociągu i straty związane z nieogrznym budynkiem gospodarczym.A czystość spalania?To zależy od kotła, komina no i poprawnego montażu. Na słabym kominie to najlepszy kocioł nie będzie pracował ekologicznie i wydajnie. To zawsze idzie w parze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perełcia 16.08.2005 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Dzięki za zainteresowanie - naprawdę szczerze doceniam i dziękuję.Mamy dom bez piwnic, na poziomie gruntu, 12-letni, część z pustaków i siporexu a nowa część z maXa w poprzek i 12 styropian na całości..Dach Regola z watą i foliami.Okna w większości nowe, wszystkie dość szczelne.Rolety na oknach.W domu są 3 duże( dla mnie )pomieszczenia 0k. 28 metrów - w tym jedno z niskim sufitem i dwa z bardzo wysokimi - pokoje z antresolą- oraz 6 pomieszczeń względnie podobnych wielkością ( w tym łazienki, przedpokój ,pokoje dzieci 0k.10-12m z niskimi sufitami).W domujest 12 grzejników ,7 na dole i 5 na górze.Na dole na stałe wyłączyłam 2 bo przez ciągnięcie Rehaua po podłodze mam w łazience i w przedpokoju nieoczekiwane ogrzewanie podłogowe.Przestrzeń jest zamknięta , nie ma wewnętrznych balkonów, tarasów, itp..Pokój, wktórym stoi kominek jest długi i wąski,a kominek z płaszczem wodnym zastawi mi bezpieczne przejście i no i chyba konto w banku.Zostaje więc ten nowy piec (JAKI?) i te specjalne rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perełcia 16.08.2005 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Bardzo proszę o przeczytanie mojego ostatniego postu w temacie Kotłownia poza domem i pomoc w doborze dobrego pieca c.o. na paliwa inne niż gaz i olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts