m.dworek 15.08.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 witam co jakis czas nachodzi mnie oytanie robic taka instalacje czy tez nie robic?w sumie przegapilem mozliwosc wykorzystania zbrojenia law i teraz zostaje mi praktycznie tylko robic ewentualnie bednarke dookola domu lub szpilkizastanawiam sie jednak czy jest sens w ogole wykonywac taka instalkekto juz robi i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 15.08.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Ja osobiście zrezygnowałem. Na dachu mam dachówkę ceramiczną i tylko instalacja taka by mi sprzeciła. Poza tym w odległości 50 m stoją 3 wielkie maszty sieci komórkowych i jak ma trzepnąć to raczej w nie a nie w dom. O tym, że instalacja odgromowa chroni tylko i wyłącznie przed uderzeniem bezpośrednim to chyba wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 15.08.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Zrobiłam ,bo mi Mąż kazał pomimo masztu ery w pobliżu i wysokich drzew nieopodal.Koszt ok 1600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.08.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 My zrobiliśmy, bo w szczerym polu wydawało się nam to konieczne, chociaż niedaleko są słupy energetyczne, które z pewnością prędzej 'ściągną' pioruna. Ale gdybyśmy nie zrobili, to już po pierwszej burzy kazałabym mężowi toto montować - u nas 'w polu' to jakby burzowe chmury wisiały na kominie Co do estetyki, to nawet uważam, że to '"cuś" ładne jest - takie srebrne wykończenie dachu , chociaż u nas pręt na 1 połaci dachu troszkę krzywo biegnie, bo 'strzeliły' dwie klamry przytrzymujące (słaby 'patent', mój mąż mówił od razu, że to 'pójdzie"). Nawet myślimy o takiej metalowej obręczy na kominie, w odległym sąsiedztwie ktoś tak ma i bardzo się nam podoba. Acha, u nas piorunochron idzie tylko po dwóch przeciwległych stronach, nie na każdym spadku (dach dwuspadowy), ale elektryk mówi, że to wystarczy, dlatego też zwiększyliśmy fi samego drutu. Koszt (bez robocizny, bo mąż montował sam): drut ocynk fi 8, ok. 30 m + uchwyty - 450zł oraz bednarka 25 mm- 352 zł (nie jest połączona z fundamentem, za to w każdym rogu metalowa rurka dospawana, kupiona w skupie złomu za grosze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Robić. Dwa razy mnie huknęło. jakieś trzydzieści lat temu i w tym roku.Obok jest blokowisko, wysokie drzewa. Trzy metry od domu stoi potężna topola, i też nie pomogła.Sąsiedzi mówią, że to dlatego, bo odgromówka ściąga pioruny.Myślę, że to bzdury.Mam pętlę z bednarki dookoła, plus podłączenie do wodociągowej metalowej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 15.08.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Z tego co pamiętam instalację odgromową robi się przy budynkach pow. 15 m wysokości, bo przy niższych właśnie ona ściąga pioruny. Ale mogę się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.08.2005 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Co za bzdury, o ściąganiu pirunów przez odgromówke na domach do 15m, a co z wyższymi.Z piorunem nigdy nie wiadomo w co uderzy. Gwarancji nie ma żadnych. W końcu piorun to nic innego jak przepływ prądu przez zjonizowane powietrze. W warunkach laboratoryjnych można uzyskać 100 na 100 trafień w najwyższy punkt i do tego jeszcze ostro zakończony, alew w naturalnym środowisku trudno jest przewidzieć gdzie pojawi się ścieżka pilotująca i właściwe uderzenie, czyli zejście łądunku do ziemi.Przypadki tafienia ludzi w Warszawie na ulicy w tym roku były opisywane w mediach. Jakoś piorun nie trafił w dom, słup oświetleniowy czy drzewo, choć było w pobliżu.Polecam instalację zrobić i spać spokojnie.To wydatek ok 3tys przy profesjonalnym wykonaniu.Odgromówka wcale nie musiszpecić dachówki. Trzeba tylko zadbać o jej właściwe zamocowanie i odpowiednie materiały (miedź). Na początku jest błyszcząca, ale po pół roku pokrywa się tlenkami i trudno ją znaleźć na dachu. Tzn. nie rzuca się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 kto juz robi i dlaczego? m.dworek - zrobiłem z dwu powodów 1. na wszelki wypadek ... 2. dla odprowadzenia ładunków elektrostatycznych z dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 16.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 He he Ja zrobię i to napewno. Wokoło domu jest sporo duuuuzych drzew. Dom w max 8 m wysokości w szczycie + komin jakieś 70- 80 cm. W sobotę ( 13 sierpnia ) "burza" trwała może z 10 minut. słyszałem 3 pioruny..... jeden strzelił u mnie w komin. Poznałem bo się wsztstkie gniazdka i wyłączniki zaświeciły sino-fioletowym światełkiem. Oczywiście się obwody powyłanczały włącznie z różnicówką. Po tym poszedłem i zobaczyłem rozpruty komin (braki połówek cegieł, niby 4 sztuki ale komin trzeba rozbierać *&%$# mać) . Nie zbadane są loty pioruna Spaliło dmuchawę od kominka, radio i nadajnik od alarmu - ale kucia nie mam. Przynajmniej narazie - wszystko działa Pozdrawiam Szymeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 16.08.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 A jeszcze najlepsze jest to, że się dwa dni wcześniej z żonką zastanawialiśmy czy zakładać czy nie...... teraz jesteśmy pewni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 16.08.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Cztery "wąsy" od bednarki wypuszczone na zewnątrz a ja czekam i nie wiem: robić, czy nie robić??? Też słyszałem gminne plotki, że odgromówka "ściąga pioruny"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 16.08.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Ja po poltora roku mieszkania w domu zleciłem wykonanie odgromu w tym tygodniu. Zdecydowałem sie szybko po tym, jak ostatnio, niebo było jasne od piorunow, nie tak jak dawniej - błysk, huk i radosc, że są fajerwerki. Ostatnio podczas burzy, błyskało po prostu stale, jak w dyskotece ze stroboskopami. Moi sąsiedzi tez zdecydowali sie na instalacje odgromową i ja założyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 16.08.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Po ostatnej nawałnicy we Wrocławiu nie wyobrażałam sobie zeby nie mieć odgromówki- całe życie mieszkajac w bloku piorunochron zapewnial mi komfort psychiczny w czasie burz - nie wytrzymałabym tego stresu podczas kazdej burzy w domu ze swiadomoscia ze takowego piorunochrona brak. Koszt naszej instalacji - około 2 500 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 16.08.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Nasz elektryk absolutnie zaprzeczył coby odgromówka sciagała pioruny- stwierdził ze jedynie jej dzialanie to sprowadzeine tego pioruna do ziemi - ale nie ma to nic wspólnego z przyciaganiem ich na dom - ja mu wierzę - czy tez bardzo chcę zeby tak właśnie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.08.2005 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 co to w ogole ze glupie pomysly zeby wierzyc w sciaganie piorunow?to niby ci co badaja pioruny i pozniej sa espertami przy tworzeniu norm jak maja wygladac takie instalacje odgromowe to oni chca zeby nam w dom strzelil piorun? wezcie nie badzcie smieszni....pytanie proste- kto rozpowiada takie brednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 16.08.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 A ja mam od trzech dni instalację odgromową - wygląda na dachu bardzo interesująco - wszyscy podziwiają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.08.2005 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 a czy ktos z was wie cokolwiek na temat szacowania ryzyka uderzenia pioruna?jak to policzyc i czy to w ogle ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 16.08.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Piorun jest skutkiem wyrownywania potencjalow miedzy chmurami a ziemia. Powietrze jest dobrym izolatorem dlatego pioruny kombinuja i szukaja latwiejszej drogi. Takim ulatwieniem jest piorunochron. Mysle ze prawdopodobienstwo trafienia domu z piorunochronem jest wieksze jak tegoz domu bez piorunochronu tylko ze skutki trafienia domu bez piorunochronu beda tragiczniejsze jak z piorunochronem. Mozna powiedziec, ze niejako przejmujemy kontrole nad wyladowaniem i pokazujemy najkrotsza i najszybsza droge do ziemi. Te twierdzenia, ze piorunochron sciaga pioruny ma sens tylko ze bez instalacji odgromowej zniszczy albo spali nam dom a z instalacja szkody beda znacznie mniejsze. To niby sciaganie wyladowan nie polega oczywiscie na tym za jak zalozymy instalacje odgromowa to sie posypia na nas gromy. Tak na marginesie prawdopodobiensto trafienia piorunem jest podobne do 6 w totolotku. Nieliczni szczesliwcy trafiaja i nieliczni pechowcy zostaja trafieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts