Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można zabudowac piec gazowy ????

iwuszka

Recommended Posts

Czy piec gazowy można zabudować w szafie pod zabudowe wraz z kratką wentylacyjną.Posiadam piec Junkers dwu biegowy palony na iskre Potrzebuje tak zrobić ponieważ piec wisi teraz w kuchni a planuję zrobić tam pokój dla dziecka.Czy jest to zgodne z przepisami?A może ktoś ma inny pomysł jak schowac taki piec.Z góry dzięki :roll:

Myślę, iż można. Ja mam mieć piec Junkersa dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania zamocowany w łazience (7 m z oknem). Bedzie umieszczeony we wnęce o wymirach 70 cm/ 70 cm, pod spodem pralka a wyżej piecyk.

Z informacji ze strony Junkersa wynika, iż musi być dostęp powietrza wielkości 600 cm kwadrtowych, tj. szpara o wielokosci 60 cm na 10 cm. My planujemy zrobić szyby matowe (to się może jeszcze zmienić) i wywiercić w nich otwory.

Jednak w każdym przypadku zasłaniania piecyka warto skonsultować się z serwisantem piecyka.

Pozdrawiam

• 2 years później...

Musi być dobry dopływ powietrza. Dałabym jakieś ażurowe drzwiczki na całą wnękę, np. takie z żaluzjowo ustawionymi szczebelkami, co to są w hipermarketach. Mogą być górne i dolne. Całkiem fajna wnęka na podręczną szczotkę i mopa :wink:

I np. na czerwono je - w kolorze tej ściany w kuchni :wink:

Musi być dobry dopływ powietrza. Dałabym jakieś ażurowe drzwiczki na całą wnękę, np. takie z żaluzjowo ustawionymi szczebelkami, co to są w hipermarketach. Mogą być górne i dolne. Całkiem fajna wnęka na podręczną szczotkę i mopa :wink:

I np. na czerwono je - w kolorze tej ściany w kuchni :wink:

Zapomniałem dodać - piec jest z zamknieta komora spalania więc nie musi być dopływu powietrza.

Masz jakąś fotke tych ażurowych drzwiczek, bo jakoś nie moge sobie ich skojarzyć??

Nie mam jeszcze :D Ale to w każdym hipciu można dostać - sosnowe takie surowe. Drewniana ramka i szczebelki ułożone pod kątem 45st. jak żaluzja.

Zresztą jak nie musi być dostępu powietrza, to możesz dać dowolne drzwiczki, np. takie jak fronty kuchenne.

kiwal,

pogadaj z firma od twojej kuchni, niech ci wykonala drzwi do tej wneki z frontu z jakiego masz szafki,

w drzwiach zrob otwory: na dole (jesli gaz ciezszy od powietrza) lub na gorze (jesli lzejszy),

Kuchnia jest najtańsza jaka była czyli BRW, wiec raczej nic specjalnie nie dorobią.

chyba ż kupie 2x drzwi od lodówki i je załorze. Trzeba będzie tylko lekko je przyciąć od góry,bo nie wejdą na wysokość.

A co do wentylacji to nad piecem jest otwór kominowy.

• 7 months później...
a Ty masz ta szafke z piecem otwierana od przodu bo cos nie widze uchwytu do otwarcia?

pzdr

tak, z tym że jak było robione zdjęcie, to tego uchwytu jeszcze nie było (zabrakło), ale już jest wszystko ok. Bez tego uchwytu też nie było żadnego problemu z otwarciem, tylko trochę szpeciły dziury na wkręty