Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zlikwidowoć mosty termiczne w ścianie trójwarstwowej?

Recommended Posts

Ściana z betonu komórkowego plus styropian 3cm bez kotew i przyklejenia włożony luzem,wieńce nieocieplone,nieocieplony również "nawis" nad parterem.Efekt po kilku latach pleśń od północy na ścianach przysłoniętych meblami.Dom otynkowany tynkiem cementowo-wapiennym.Teściowie zastanawiają się czy nie ocieplić dodatkowo styropianem - jaka grubość?Okna plastikowe.K

A ja się zastanawiałem - czytając tytuł postu - jakim cudem ktoś porobił mostki termiczne w ścianie 3-warstwowej. Ale teraz wiem - co wcale nie jest ściana 3W.

Ale zaraz ... kompletnie nie rozumiem - styropian włozony luzem ... to znaczy, że jednak 3W ... to znaczy jest Porotherm + Styropian + Porotherm. To gdzie są mostki termiczne. Przecież wieńce oparte poiwnny być na ściane nośnej a dopiero potem styropian i warstwa elewacyjna. Czy tak jest??

Jeśli tak to nie "mostki" termiczne są przyczyną pleśni a zdecydowanie wyntylacja (niedostateczna).

no widzicie

i jest ktos wreszcie kto nie daje kotew do sciany 3 warstwoej

mozesz powiedziec czy sciana stoi stabilnie, bez pekniec?, wahan, i jaka jest jej wysokosc?

ty masz problem za szafa, co swiadczy o tym iz sciana nie jest za ciepla i punkt rosy masz wlasnie juz gdzies tam ;)

musisz odsunac troche szafe od sciany, aby powietrze ogrzewalo ta sciane i wentylowalo

ogolna wentylacja sobie glowy nie zawracaj, bo masz przeciez gdzie indziej w porzadku, czyli szafa gra ;)

Styropian wrzucony luzem, to tak jak podarte ubranie mająze chronić nas przed zimnem. Kiedyś robiło się przemurowanie ściany zewnętrznej z wewnętrzną. Zazwyczaj co drugą warstwę BK.

Wietrzyć i zastosować ocieplenie od zewnątrz.

Kiedyś miałem podobny przypadek u siebie, ale to była dziura w dachu i zalewało mur na strychu i tak potem szło to w dół.

Dom pęka w dwóch miejscach pionowo-nie ma stali w fundamentach tylko trochę kamieni.Jest podpiwniczony,wylewki bez styropianu....i jak dla mnie chłodno.Wysokość hmmm od ziemii jakieś 8,5 metra.I podkreślam-nie mój dom.Tłumaczyliśmy lata temu Teściowi ,że 3cm to trochę mao styropianu.No cóż.Zato dach ma prawie ocieplony 15cm wełną .T oco przemurować czy dołożyć styro?

Dom pęka w dwóch miejscach pionowo-nie ma stali w fundamentach tylko trochę kamieni.Jest podpiwniczony,wylewki bez styropianu....i jak dla mnie chłodno.Wysokość hmmm od ziemii jakieś 8,5 metra.I podkreślam-nie mój dom.Tłumaczyliśmy lata temu Teściowi ,że 3cm to trochę mao styropianu.No cóż.Zato dach ma prawie ocieplony 15cm wełną .T oco przemurować czy dołożyć styro?

Musze to sobie zapisać - przecież ostatnio Am00 pisał ,że wrzucanie kamieni jest jak najbardziej na miejscu....

Pleśń - tam gdzie wilgoć i ciepło. Jak ciepło i dostęp powietrza to wilgoć

odparuje. Jak zimno (ale nie mróz) to wilgoć słabo odparowywuje i

jeśli nie ma dobrego dostępu powietrza to możliwe że będzie grzyb

(zależy od ściany np w silce - wapienna raczej nie).

Czy ocieplać - jeżeli zimno i dużo płacisz za ogrzewanie - tak.

Wdmuchanie czegoś do środka ryzykowne, bo styropian w środku luzem

i nie wiadomo jak się ułożył. Poza tym niewiele by tego było (max +2 cm).

Pozostaje albo ocieplić od zewnątrz albo tak jak sugeruje m.dworek,

ale to musiałby obejrzeć jakis budowlaniec.