komboj 15.08.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Proszę pomóżcie! Jak prawidłowo wykonać fugę? Czym rozprowadzać, kiedy ścierać itd. Zaglądałem na strone atlasa - i owszem opsisane co i jak tylko nie podali co i kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekg11 15.08.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 nie wiem jak inni ale ja fugowalem specjalną packą, a ścieranie jak przyschnie, okolo 30 min. szmatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 15.08.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 do fugowanie uzywaj packi gumowejscieranie-jesli rozrabiasz fuge woda , powinienes zaczekac , az sie zacznie scinac jesli rozrabiasz fuge z plastyfikatorem , trzeba scierac natychmiast do scierania bardzo dobrze wycisnieta gabka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 16.08.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 pod fuge musisz miec dokladnie wyczyszczona spoine - zadnych pozostalych krzyrzykow - zadnego kleju wychodzacego na wierzch - zadnych przewezen z kleju, na sciankach plytek - spoiny oczysc z kurzu - fuge wciskasz gleboko, aby wypelnila wolne przestrzenie - przed fugowaniem spoiny zwilz mokrym pedzelkiem - wciskaj fuge packa rownolegle do spoiny, sciagaj pod katem - sprawdz na jakims kawalku czy fuga nie barwi powierchni plytek (zwlaszca nieglazurowanych). - jak barwi to trzeba fugowac delikatnie, a czasi oklejac plytki tasma - niezalecane jest wyrownywanie fugi patykiem czy innym podobnym wynalazkiem, gdyz powierchnia bedzie szorstka - wycierasz nadmiar na mokro, gdy fuga zaczyna wiazac - pofugowaniu przez 1-3 dni mozesz fuge skropic delikatnie woda, aby poprawic jej warunki wiazania - najlepiej fugowac cala plaszczyzne od razu to chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komboj 17.08.2005 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Dzięki! Udało się!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 19.10.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Gratuluję sukcesu!Jak zwykle invx najlepszym i rzeczowym doradcą, ale mam tu zastrzeżenia do jednego podpunktu: "- przed fugowaniem spoiny zwilz mokrym pedzelkiem"Niektóre fugi, zwłaszcz jasne po takim zabiegu potrafią przebarwić się treścią kleju, który znajduje się zbyt wysoko w szczelinie pomiędzy płytkami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 19.10.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Niektóre fugi, zwłaszcz jasne po takim zabiegu potrafią przebarwić się treścią kleju, który znajduje się zbyt wysoko w szczelinie pomiędzy płytkami!!! - zadnego kleju wychodzacego na wierzch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.10.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 to nierealne aby w szczelinach nie pojawił się klej. W takich przypadkach nie powinno się zwilżać szczelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 20.10.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Teoria teorią praktyka praktyką 6+ dla INVX za wyjasnienie ale mam też obiekcje co do zwilżania pędzelkiem. Jak ktoś ma czas i robi to dla siebie to owszem ale nie wyobrażam sobie teraz przejechać fugi 35 m2 kafelek 10x10 pędzelkiem Powodzenia w dalszych pracach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 20.10.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 to nie musi byc pedzelek 10x10, to moze byc nawet zwilzona miotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 20.10.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Hyba wkradło sie małe nieporozumienie chodzilo mi o kafle 10cmx10cm i 35m2 niedawno takie robiłem(więcej mi tam fugi poszło niż kleju ) przy tak małych kafelkach jest tam strzasznie dużo fugi dlatego pisałem że sobie tego nie wyobrażam zwilżać pędzelkiem. ALE... oddaje chonor INVX jak tak sobie siadłem i przeanalizowałem etapy kafelkowania (dla mnie to już rutyna) także robi sie wszystko mechanicznie, ja też zwilżam stymże mokrą gąbką . Przed fugowaniem myje kafelki i połączenia gąbką do mycia naczyń (tą stroną szorstką) Aby zmyć pozostałości po kleju a potem odrazu fuguje (także spoiny są zwilżone ) ahhh czasami lepiej dwa razy pomyśleć a potem coś pisać Sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts