Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc przy fugowaniu

komboj

Recommended Posts

pod fuge musisz miec dokladnie wyczyszczona spoine

- zadnych pozostalych krzyrzykow

- zadnego kleju wychodzacego na wierzch

- zadnych przewezen z kleju, na sciankach plytek

- spoiny oczysc z kurzu

- fuge wciskasz gleboko, aby wypelnila wolne przestrzenie

- przed fugowaniem spoiny zwilz mokrym pedzelkiem

- wciskaj fuge packa rownolegle do spoiny, sciagaj pod katem

- sprawdz na jakims kawalku czy fuga nie barwi powierchni plytek (zwlaszca nieglazurowanych).

- jak barwi to trzeba fugowac delikatnie, a czasi oklejac plytki tasma

- niezalecane jest wyrownywanie fugi patykiem czy innym podobnym wynalazkiem, gdyz powierchnia bedzie szorstka

- wycierasz nadmiar na mokro, gdy fuga zaczyna wiazac

- pofugowaniu przez 1-3 dni mozesz fuge skropic delikatnie woda, aby poprawic jej warunki wiazania

- najlepiej fugowac cala plaszczyzne od razu

to chyba tyle :)

• 2 months później...

Gratuluję sukcesu!

Jak zwykle invx najlepszym i rzeczowym doradcą, ale mam tu zastrzeżenia do jednego podpunktu:

"- przed fugowaniem spoiny zwilz mokrym pedzelkiem"

Niektóre fugi, zwłaszcz jasne po takim zabiegu potrafią przebarwić się treścią kleju, który znajduje się zbyt wysoko w szczelinie pomiędzy płytkami!!!

Hyba wkradło sie małe nieporozumienie :lol: chodzilo mi o kafle 10cmx10cm i 35m2 niedawno takie robiłem(więcej mi tam fugi poszło niż kleju :wink: ) przy tak małych kafelkach jest tam strzasznie dużo fugi dlatego pisałem że sobie tego nie wyobrażam zwilżać pędzelkiem.

ALE... oddaje chonor INVX jak tak sobie siadłem i przeanalizowałem etapy kafelkowania (dla mnie to już rutyna) także robi sie wszystko mechanicznie, ja też zwilżam stymże mokrą gąbką :D . Przed fugowaniem myje kafelki i połączenia gąbką do mycia naczyń (tą stroną szorstką) Aby zmyć pozostałości po kleju a potem odrazu fuguje (także spoiny są zwilżone :p )

:roll: ahhh czasami lepiej dwa razy pomyśleć a potem coś pisać

Sorki :oops: