Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Facia

facio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 660
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie no to rzeczywiscie spore przegiecie, oni chyba myślą że nam to nie zależy na czasie i mozna nas olewać :-? Do kiedy to będzie i kiedy wreszcie oni zrozumieją, ze klient to klient nie wazne czy buduję on wielkie domisko czy też normalny dom :-? :-?

I tak od początku, projektanci, hurtownicy, sprzedawcy, wykonawy ..... i jeszcze wielu tym podobnych lekceważą nas w naszej drodze do domu :( :evil: :( :evil: :-? :-?

Ale nie ma tak dobrze nie damy się i Aga walcz o swoje i już 8)

Ja trzymam kciuki zresztą 8)

kasia, Adriano, andrzejka dziękuję za to, że jesteście z nami i nas rozumiecie.

Podsumować tylko można w jeden sposób: NIE JEST DOBRZE!!!

Ludzie jeden drugiemu wilkiem, oszukują, okłamują itp, itd. (to dygresja do słów andrzejki :roll: ).

kasia wybraliście beton komórkowy, a jakiej firmy?

SOLBET jest OK :D, wielu rzeczy się dzisiaj dowiedziałam: jaki KB, gdzie zaopatrzenie, jaka ekipa, jaki bank.

Jednak takie spotkania są potrzebne, zwłaszcza na lokalnym rynku, bo wtedy wiadomo gdzie i do kogo uderzać :D

Jeżeli chodzi o projekt to był moment, że chciało mi się płakać z bezsilności. Ale stwierdziłam, że to nic nie da i nie wyłam :D

Aga, super, że wyprawa należała do udanych i jesteś zadowolona. Teraz będzie łatwiej podjąć właściwą (optymalną) decyzję.

Trzymam kciuki !

A te byki w projekcie :evil: Chyba trzeba zacząć rozmawiać z architektem mniej przyjemnie, co by nie myślał, że spotyka się z Wami w celach towarzyskich tylko zawodowych. A pracę musi wykonać sumiennie, rzetelnie i dokładnie !

Trzymajcie go krótko, niech sobie nie myśli, że coś przeoczycie .

Jestem z Wami. Pozdrawiam :D

Witam

W muratorze jestem nowy ale już nidługo czekają mnie dylematy, podobne do waszych. Z wielu rad jakie usłyszałem jedną dość ważną chcę wam przekazać.

Mianowicie nigdy nie śpieszcie się z opłaceniem wykonawcy czy to chodzi o architekta-gwiazdora na forum, czy to o ekipę. Taka jest ludzka logika, kasa jest najważniejsza, jak już ją mają to na niewielu im zależy. Proszę o wybaczenie uczciwych wykonawców "naszych marzeń", bo tacy też są tylko,że oni robią swoje i dlatego mogą być trudno uchwytni wtedy lepiej na takiego poczekać niż dać się wrobić przez takiego niesłownego.

A co do architekta, to gdy już z nim skończycie to zastrzelić aby niekogo więcej nie denerwował.

Pozdr

Link

Mianowicie nigdy nie śpieszcie się z opłaceniem wykonawcy czy to chodzi o architekta-gwiazdora na forum, czy to o ekipę. Taka jest ludzka logika, kasa jest najważniejsza, jak już ją mają to na niewielu im zależy.

Witaj link1.

Dzięki za radę :)

Architektowi jeszcze nie zapłaciliśmy (nawet przez chwile nie myśleliśmy o tym by mu płacić) i zrobimy to dopiero po uzyskaniu pozwolenia (taką mamy umowę) :p Na razie wytknęliśmy mu błędy w zaadaptowanym projekcie i czekamy na poprawki.

8)

Aga, a możesz zdradzić na jaką sumę opiewa kosztorys, który został Wam przedstawiony ? Ja również czekam (już dość długo) na wycenę i chętnie dowiedziałabym się jak wyglądają cenowo kosztorysy u innych, by móc się jakoś ustosunkować do swojego (jak w końcu go dostanę :-? )

Pozdrawiam !

Decyzja odnośnie z czego budujemy to 99,99 % SOLBET, kwestia tylko czy ściana 1W czy 2W. Ale to rozstrzygnie się na dniach, bo będziemy zbierać oferty z hurtowni. I okaże się co wychodzi taniej. Wiadomo, że przy ścianie 2W, trzeba doliczyć koszty ocieplenia: styropian (wełna) i robociznę fachowców.

Jesli mógłbym ci doradzić to proponuję jednak 3W czyli bloczek Solbet 24 cm + 12 cm styropian + tynk silikatowy. Możesz użyć bloczka 30 cm tylko, że wydasz o 1/3 więcej pieniązków na bloczki a słynny wspólczynnik U nie wiele Ci się poprawi. Przy rozwiązaniu o którym piszę wyżej wspołczynnik ten masz na poziomie ~0,25 co jest naprawdę super. Dalsze inwestowanie w grubość bloczka lub styropianu nie ma sensu ze względów ekonomicznych. Natomiast co do 1W to bym nie ryzykował (doświadczenia mojego niedalekiego sąsiada) - nie jest to tak ciepłe jak cieńsze a ocieplone. Przy 1W musisz użyć bloczka conajmniej 36 cm a prawidłowo min 40 cm. Musisz policzyć sama. Na 1W aby położyc tynk musisz dać wszystkie warstwy materiałów tak jak przy ociepleniu, jedynie oszczędzisz na styropianie no i robocizna za przyklejenie syropianu której koszt jest w zasadzie pomijalny.

No ale jak w każdym przypadku wyboru niestety musisz dokonać sama :(

Pozdrawiam

• 1 month później...

Hej Faciowie! ;-)

Kiedy rusza budowa? Fajnie, że papierzyska macie w urzędzie, niefajnie, że sa braki...Cóż ze swego doswiadczenia powiem, że tez miałem przeboje z pozwoleniami za sprawą słynnego kierownika...

Co do Solbetu, owszem, moja chata jest zbudowana tym czymś, ale mam średnią opinię. Dlaczego? Wyjaśniałem w moim dzienniku budowy, dostawy szły latem, w okresie największego przerobu...Tak kiepsko zwymiarowanego BK to jeszcze nie widziałem. Moja rada: kupcie wcześniej.

Robiłem na klej więc efekt miejscami jest taki sobie. Różnice były miejscami do 5 mm, z 1400 sztuk odrzuciłem około 60 sztuk (tych najgorszych, których nie można było wpasować).

I mala uwaga do komentarza RSa. To o czym piszesz, to ściana 2W ;-)

Czyli BK 24 cm + styro 12cm z tynkiem.

Ściana 3W to szersze ławy fundamenowe i: pustak + ocieplenie + licówka (np. cegła klinkierowa, silikat) i na to tynk.

Generalnie technologia 2W wychodzi najkorzystniej cenowo.

pozdrawiam i czekam na wieści z budowy ;-)

Gerion

właśnie przeczytałam wasz dziennik i wiedze że macie bardzo podobne problemy z architektem jak my, nasza Pani "M" także nie doczytywała terminów była niesłowna i mało konkretna, jednak w ostatecznym rozrachunku wszystko myło ok, ale co my z nią przeżyliśmy to szkoda mówić :( . Więc życzę wam powodzenia i cierpliwości bo tego nam budującym jest bardzo potrzeba