Aga - Żona Facia 28.02.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 I mala uwaga do komentarza RSa. To o czym piszesz, to ściana 2W Czyli BK 24 cm + styro 12cm z tynkiem. Ściana 3W to szersze ławy fundamenowe i: pustak + ocieplenie + licówka (np. cegła klinkierowa, silikat) i na to tynk. Generalnie technologia 2W wychodzi najkorzystniej cenowo. Gerion no właśnie ile tak naprawdę kosztuje robocizna za ocieplenie styropianem? Do tego styropian +tynk, ale chodzi o robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 28.02.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Więc życzę wam powodzenia i cierpliwości bo tego nam budującym jest bardzo potrzeba Beti dziękujemy bardzo i życzę tego samego. Boli tylko to, że KOMUŚ nie zależy na opini i forsie. Ale tak to już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 01.03.2006 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Gerion no właśnie ile tak naprawdę kosztuje robocizna za ocieplenie styropianem? Do tego styropian +tynk, ale chodzi o robociznę. Ba a bo to tak trudno wycenić? Podam wzór Zliczcie sobie powierzchnię zewnętrzną ścian. Ale nie samych ścian, tylko również dodajcie do wysokości ściany grubość stropu i murłaty (ocieplenie musi zachodzić nad murłatę). Od tego odejmijcie powierzchnię otworów okiennych. I dodajcie 10% na docinanie i straty To powierzchnia podstawowa do obliczeń. Styropianu Wam wyjdzie tyle m3 ile = Powierzchnia ścian x grubość styropianu. Koszt 1m3 frezowanego FS 15 u mnie to 115 zł brutto. Klej do styropianu, w workach 25kg. Zużycie 4-5kg /m2 Obliczacie=(Powierzchnia ścian x 4,5 kg)/25 Ilośc worków x 19 zł brutto (Kreisel Lepstyr, za tyle kupuję) Kołki: 5szt/m2 (średnio do obliczeń) x 0,22 zł brutto Siatka do styropianu = powierzchnia ścian +20% Cena 1,53zł brutto x m2 Klej do zatapiania siatki (mniej więcej tyle samo co do sprzyklejenia styropianu). Obliczacie=(Powierzchnia ścian x 4,5 kg)/25 Ilośc worków x 23,57 zł brutto (Kreisel Styrlep u mnie hurtowni) Listwy startowe = [ obwód budynku /2,5m (standarodwa długość) ] zaokrąglone w górę x 18,54 zł brutto (sztuka listwy 2,5m) narożniki Alu z siatką (tyle ile macie narożników w budynku, również wewnętrznych jeśli są) x 3,66 zł brutto Tynkowanie: Proponuję wziąć tynk transparentny i go pomalować farbami wedle wzornika. Podam jak ja liczyłem: Obliczacie=(Powierzchnia ścian x 2,5kg)/25 Ilość worków (po 25 kg) x 32,51 (tynk mineralny greinplast baranek 1,5mm) Doliczacie do tego jeszcze: Koszt farby gruntującej Koszt farby kolor Koszt wykończenia podmurówki (np. tynkiem mozaikowym). I robocizna: 25 zł brutto/m2 za ocieplenie i tynk + około 4 zł brutto/m2 za malowanie na gotowo tynku. Wszystkie powyższe dane opieram na swocj ofertach jakie uzyskałem. Mam nadzieję, że pomoże zrobić Wam szacunkową wycenę pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 03.03.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Czesc Agi i FaciaCos pisaliście o dobrych cenach na Solbet.Podzielcie się informacjami prosze;) bo ja dostałam lekko niepoważną ofertę, z której wynika, ze Solbet 36 z rabatem jest droższy od ytonga w cenie detalicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 03.03.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 No to czekamy z szampanem do poniedziałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 03.03.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 No to trzymam kciuki i czekam z Wami do poniedziałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 03.03.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Trzymam mocno kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 03.03.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Faciu-ty się nie bój tylko kciuki trzymaj,do poniedziałku wytrzymasz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 04.03.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Projekt bardzo fajny. A do poniedziałku już bardzo, bardzo blisko. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 04.03.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Co to się na tym świecie porobiło. Żeby baby chłopom musiały odwagi dodawać . Facio, podwijać rękawy i od poniedziałku do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.03.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Czesc Agi i Facia Cos pisaliście o dobrych cenach na Solbet. Podzielcie się informacjami prosze;) bo ja dostałam lekko niepoważną ofertę, z której wynika, ze Solbet 36 z rabatem jest droższy od ytonga w cenie detalicznej Xena - już sama nie wiem jak to jest z tymi cenami. Co region to inaczej. Jednak u nas (tzn. w naszej FACIOWEJ sytuacji) taniej wychodzi kupić SOLBET 42 cm, niż Ytonga 36,5 lub 40. Ytong bardzo dużo bierze za transport. Jednak wiadomo, że gdyby taniej wychodził YTONG to byśmy go wzięli. Bierze się co tańsze. Rozeznaj się jeszcze raz, dokładniej i wtedy zadecydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.03.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 andrzejka, kasia64, Aga J.G, Jagna, K74 dziękujemy bardzo za słowa otuchy (zwłaszcza dla FACIA ). Zobaczymy jak to wszystko się potoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.03.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 andrzejka, kasia64, Aga J.G, Jagna, K74 dziękujemy bardzo za słowa otuchy (zwłaszcza dla FACIA ). Zobaczymy jak to wszystko się potoczy. Jak to jak się potoczy ??? Dobrze najlepiej jak może i będziecie szczęśliwi w nowym domku Trzymam kciukasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 06.03.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 GRATULACJE NAJWAŻNIEJSZEGO DOKUMENTU NA DRODZE BUDOWANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 07.03.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Gratulacjon http://www.stolat.com/cards/nr_szampan_6.gif Miłego świętowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.03.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 OGROMNE GRATULKI Teraz to już tylko do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 07.04.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Gratulacje z powodu uzyskania PnB!!! To teraz już możecie dołaczyć do grona budujących forumowiczów.. Budowanie to na prawde super frajad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 14.04.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 WESOŁYCH ŚWIĄT http://zyczenia-wielkanocne.ms2006.info/e.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 14.04.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 http://i.wp.pl/a/i/kartki2/main/kartka1450.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 14.04.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Faciowa Rodzinko !!!http://img240.imageshack.us/img240/6585/kurczakid6hk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts