Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Facia

facio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 660
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chylę czoła!!! :p 8)

Tak jak już Wam pisałam na GG dziennik przeczytałam i bardzo mi się podoba.

Co do działki to dobrze zrobiliście, wyjaśniając to teraz bo później mogło by Was to kosztować zarówno nerwów jak i kaski.

Wasz Faciorek jest cudny, szkoda że moja jest od niego starsza :lol:

Czy można prosiś o opis do odkrywki geologicznej co :roll: jak :roll: dlaczego :roll: i jakie wnioski :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :wink:

A mała sosenka przyjmie się :roll:

Myślałem, że Forumowicze trochę pomogą odnośnie odkrywki...

Przy okazji stwierdziłem, że humus mam na 30-40cm a potem to już tylko piekny żółty piasek.... nawet nie wiem do końca czy to dobrze czy źle

• 2 weeks później...

No GRATULACJE!!! To nie lada sztuka zdać za pierwszym razem!

Szerokiej i bezpiecznej przed Wami zawsze drogi życzę!

Jakieś dziwne to zdanie pod względem stylistycznym, ale życzenia szczere.

A z piaseczku tylko się cieszyć! Jeżeli myślisz o oczyszczalni, to masz studzienkę chłonną jak miodzio! Zazdroszczę...

Witajcie!!!

Gratulacje Aga - Żona Facia musisz być na prawdę niezła w jeździe, albo mieć dobre znajomości!!! :wink:

A tak wogóle to chciałam Was troszke pocieszyć bo piszecie:

Wodociągi (co ciekawsze fragmenty)

"Sporządzić projekt budowlany z następującymi zastrzeżeniami:

- wybudować sieć wodociągową z rur PCV fi 90 długości ok. 145 m"

Prędzej sam studnie na 18 m sobie wykopie niż im sieć wybuduje

Ja też byłam załamana :cry: :cry: gdy musiałam zapłacić za samo wydanie warunków (papierek) - kwotę 450,00 (przed targowaniem było 700,00 :evil: ) i dowiedziałam się, że mam wybudować przyłącze (tak je nazwali) średnicą fi 90 i długości ponad 190mb + wszystkie niezbędne zasuwy, hydranty :o itp.

Nie mając wyjścia musiałam na to przystać. Moim szczęściem było to, że mając sąsiadkę chcącą się również budować koszty były rozdzielone prawie na pół :p . Studnię pewnie i tak wykopię, ale później i będzie słuzyć do celów ogrodowych 8) .

Całość materiałów (część z fakturami) kosztowała nas 4700,00, a w tym:

rura fi 90 - 133mb

rura fi 63 - 100 mb

rura fi 40 - około 30 mb

Robocizna (3 ludzi) - 900,00 (oczywiście bez rachunku - chłopaki z wodociągów)

Koparka - 1100,00 (bez rachunku)

Czyli razem za 263mb z osprzętem 6700,00 (1 hydrant, dwie zasuwy i oczywiście piekne zawory wyprowadzone z ziemi obok planowanego domu).

Roboty trwały dwa dni po około 8 godzin.

Więc myślę, że jest to przystępna kwota.

ZE (raczej standard)

- warunki oraz "umowa o przyłączenie do sieci" oczywiście z błędem w adresie Klienta czyli moim...

- za 20 kW mocy o którą prosiłem mam zapłacić 3080 pln płatne w 2 ratach, pierwsza po podpisaniu umowy, druga po wykonaniu i odebraniu przyłącza...

- czas realizacji do 36 miesięcy

Czy te 20 kW to nie za dużo? (wiem, że planujecia podłogówkę), ale przy moich zamówionych 9kW to wygląda trochę dziwnie :roll: Pamiętajcie, że będziecie płacić za to miesiąc w miesiąc w abonamencie?

Opłata jest OK - podobna jak u nas, w stosunku do przyznanych kW.

Czas realizacji - trochę długawy - u nas dają półtora roku. (1 rok na dokumentację dla projektanta z przetargu w ZE + 0,5 roku na wykonawstwa, również z przetargu w ZE.

Pozdrawiam serdecznie Agnieszka. :p

Gratulacje Aga - Żona Facia musisz być na prawdę niezła w jeździe, albo mieć dobre znajomości!!! :wink:

DZIĘKUJE w imieniu Żonki :p i nie mamy znajomości... :D

Aguś co do wodociągów, czy ktoś mnie zmusi bym się do nich przyłączył? :-?

Dzięki za info z kosztami, coś mi się wydaje, że kiedyś do tego wrócę i wcale mi się to nie uśmiecha... :(

Czy te 20 kW to nie za dużo? Chyba nie biorąc pod uwagę, że zamierzam ogrzewać prądem...

Dlaczego Ty masz tylko 9kW? Standardem jest chyba 12-16 kW ale na forum czytałem różne rzeczy...

Czasem realizacji 36 miesięcy się nie martwię, jest troche na wyrost, i wem, że już jest robiony projekt - do końca roku ma byc gotowy. W przyszłym roku realizacja. Więc nawet jeśli sie przeciągnie to chyba nic złego się nie stanie... :-?

Pozdrawiam Ciebie również serdecznie :p