Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Facia

facio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 660
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak ja lubię takie piękne parterówki. A rozkład wnętrz bardzo podobny do mojej PLEJADY...

Przesunąłbym tylko w kotłowni drzwi do garażu w kierunku frontu budynku, a przewody kominowe na ich miejsce:

- mniej czuć spaliny w chacie (o ile w ogóle)(

- komin bardziej "skryty" w strychu, bardziej wbudowany w bryłę i tak nie odstaje od połąci dachowej.

Super sprawa ze spiżarką, aczkolwiek wiatrołap troszkę maciupki, gdzie pomieścice kurtki i buciory? Ja bym proponował ściankę działową między wiatrołapem a spiżarką zrobić w "zetkę" i kosztem spiżarki wygospodarować miejsce na szafę wnękową (ala Komandor).

My w naszym projekcie zrezygnowaliśmy z wnęki frontowej. Przez to powiększyliśmy kuchnię, a przedwejście przykryliśmy daszkiem dwuspadowym opartym na rozłożystych łapach (ale nie każdemu się takie rozwiązanie podoba).

Ja bym (hipotetycznie, gdybym miał ten projekt) zrobił sobie tak: likwidacja wnęki i w powiększonej spiżarce robię również pom.gosp.

W kotłowni robię WC (a przy froncie śluzę do garażu). WC i garderobę łączę w dużą garderobę. Też bym coś z tarasem pokombinował...

No ale to wyłącznie mój gust. WY się kierujcie swoim i budujcie na całego!!

pozdrawiam

Gerion

no, no.....fajny projekt. Ma nawet "koszące" drzwi do łazienki 8) :lol:

a co to znaczy "koszące" drzwi do łazienki. O czymś chyba nie wiem

Pozdrawiam

a to takie, ktore koszą każda osobę próbujaca przejść korytarzem 8) I to znienacka :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Czyli jak ktoś będzie niegrzeczny to sprawa kary załatwiona jest :wink: :wink: :wink:

Witam, faktycznie nasz projekt to M09L z muratora, zastanawiamy się tylko czy z jednym garażem czy z dwoma. Szanowny sporo majsterkuje. Strop drewniany odradzają nam ze względu na brak dobrego wysezonowanego drewna, mniejsze doświadczenie ekip, wiadomo wszystko można sknocić ale tu jest ponoć większe pole do popisu. Częściej pęka, mniej solidny. Ja w tej kwestii daję wolną rękę mężowi bo on będzie miał zdecydowanie większy udział w budowaniu.

Mój małżonek zwyczajnie się go boi :rollO

przyznaje się do tego zresztą, hi,hi

Opcja bardziej solidnego strychu też do niego pewnie przemawia.

Odradzali nam wujek murarz, kolega budowlaniec, pewnie jeszcze parę innych osób, no i teściowa :wink:

czyżby bała się że jej coś na głowę spadnie, to żarcik bo akurt teściowa ok.

Pozdrawiam, mam nadzieję, że w połowie listopada będę miała internecik w domu, więc pewnie i ja pokuszę się o dziennik, a na razie gratulacje wyboru i będę śledziła postępy, pozdr Elik

Gratuluję zakupu projektu! Chyba to niesamowita frajda???

dziękujemy :p

a co do frajdy to .... rozszyfrowała mnie .....

:D :-? :p :-? ???????Czyżby jakieś wątpliwości????

zaba ukłon w Twoją stronę :)

Chyba wszystkim (albo wiekszości) znane obiekcje: co dalej? czy damy radę? czy nie porywamy się z motyką na słońce... skąd kasa... etc :-?

Aga J.G dziękujemy serdecznie :p

Majka szczerze się uśmialiśmy z "koszących" drzwi :D

Gerion dzięki za Twoje uwagi, fajnie że je napisałeś.

Mamy też kilka swoich pomysłów. Np.: zmniejszymy wnękę frontową, powiekszymy przez to wiatrołap, spiżarnię i pom.gosp., zrezygnujemy z drugich drzwi w wiatrołapie. Nie będzie drugiego komina w pom. gosp. bo na 99% będziemy grzać prądem więc kotłowni tam nie będzie. Może zrobimy tam pralnię oraz wstawimy podgrzewacz wody. Szafę wnekową też możnaby wygospodarować kosztem pom.gosp. Pomysł z przeniesieniem tam wc a powiększeniem garderoby jest cool. Poprzestawiamy trochę ściany w pokojach. Przesuniemy też kominek w stronę kuchni. Na pewno powiększymy taras.

ps. Gerion a Ty jaki pomysł masz z tarasem?

Elik nadal myślimy nad stropem filigranowym, nie mam przekonania do płyt GK. Coraz mniej myślimy nad użytkowym poddaszem. Wiem wiem... to po co taki strop. Bo jego wykonanie kosztuje tyle samo a nie ma płyt GK, do których mam awers... Czekamy na Twój dziennik :)

• 2 weeks później...

Hm andrzejka jak mi się uda to obrazowo napisać jakie zmiany naniosłam i będziesz wiedzieć o co chodzi to będzie dobrze.

Przede wszystkim ściana między salonem a sypialnią, łazienką i wc to ściana nośna. Oraz największy pokój, pokój najmnieszy i garaż też mają ścianę nośną więc tego w ogóle nie ruszałam zresztą uważam że jest dobrze.

Nie wiem czy mnie zrozumiesz, ale środek domu (tzn sypialnia, łazienka, wc i garderoba oraz wejście) przesunęłam do przodu o około 50 cm. Drzwi wejściowe pójdą do przodu i ta wnęka będzie po prostu mniejsza. Pomieszczenie gospodarcze przy garażu, a także spiżarnia się przesunie do przodu. W związku z tą zmianą zmniejszyłam trochę kuchnię, usunęłam drugie okno i przesunęłam je do salonu.

W sypialni nie będzie wyjścia na taras, przesunęłam ścianę w łazience i powstała wnęka w której będzie SZAFA. Idąc dalej, łazienka przesunęła się do przodu, wc i garderoba tak samo.

No chciałabym, żeby taras był większy. Gerion miał mi podpowiedzieć jak to widzi, ale się nie odezwał.

Wkurzam się trochę bo nie wiem czy mnie ktoś zrozumie. Postaram się ręcznie narysować te zmiany i może to wkleję.

No i główna sprawa: jak będzie ogrzewanie elektryczne to kominek będzie. A jak wybierzemy pompe ciepła to rezygnujemy z kominka (NIE MOŻNA MIEĆ WSZYSTKIEGO :( a szkoda).

Wywołano mnie do tablicy ;-)

Wpierw tylko skomentuję ogrzewanie. Pompa ciepła czy elektryka? Za to pierwsze musicie wywalić teraz kupę kasy, a potem po trochu. Za to drugie teraz wywalice trochę, ale za to później trezba będzie płacić solidne rachunki. WIęc suma sumarum, po 10 latach się chyba zrównoważy (tak se gdybam, nie mam wytycznych, nie robię obliczeń). ALe możecie sobie policzyć koszt inwestycji, zapotrezbowanie na energię i koszt energii. Parę godzin roboty i dylemtau nie ma.

Ja bym jednak radził zastanowić się na kotłem na paliwo stałe (pelety) - sprawdźcie wokolicy dostępność peletów/wierzby energetycznej/itp.

A co do tarasu. Chcecie powiększyć, to znaczy że:

- już podjęliście decyzję

- obecna powierzchnia jest za mała

- macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić

Co ja mogę powiedzieć? Ja swój taras zmniejszyłem. MIałem wybetonować jakiś falisty ciąg wzdłuż całego tyłu budynku (14m)?! Zdecydowanie wolę mieć zadaszony kawałek 4x5 . Po prostu wolę trawę i krzaczorki od betonu, płytek czy bruku.

W Waszym przypadku można taras wyciągnąć w literę L, tak by zachodził na tył budynku tam gdzie jest pokój 15,2m2. Co musisz uwzględnić? CZy chcesz mieć to jakoś osłonięte (jak i czym). Jeśli nie - to czemu on będzie służył. Po jakiej stronie świata się znajduje. Czym będziecie chcieli to wykończyć (gres, kosta brukowa, bruk klinkierowy)...

Funkcjonalność przede wszystkim takie jest moje zdanie. Choć niektórzy uważają, że lepiej jak coś jest ładne i niczemu nie służy, niż miało by być tylko funkcjonalne.

pozdrawiam

Gerion

Czesc, Bardzo dobrze wybraliście. Równiez szukaliśmy domku parterowego (brak latania po schodach) i po obejrzeniu setek projektów też wybraliśmy D09 wersja III, domek w sam raz do szybkiego zbudowania i wykończenia, prosty w budowie. Budujemy w okolicach Głogowa, w tej chwili stan surowy zadaszony, ścianki działowe, chudziak na podłodze, zabite okna, czekamy na zimę. Wiosną dalszy start. Chętnie podzielę się swoimi uwagami w czasie budowy. Powodzenia.

Hejka, tu Elik. My już kupilismy projekcik, tak jak pisałam nowy z muratora M09L, ponieważ w Waszym projekcie także występują także dwa okna obok siebie przedzielone słupkiem, czy jak to tam się fachowo nazywa, mam pytanko jakich rozmiarów są te okna, na elewacji wyglądają na maleńkie. Zmieniacie ich wymiary czy zostawiacie tak jak jest ?

U nas w projekcie mają szerokość 97 cm na 170.

Na początku myśleliśmy o zmianie na jedno duże, ale kilka osób nam to odradzało,zmiana wyglądu, więc nie wiem co zrobimy.

Jak tam strop? Nam jedna z ekip murarzy poleca żelbetowy i małżonek po obliczeniach materiałów na żelbet i terivę mówi, że pierwszy wychodzi taniej...

Jak tam papierologia. My czekamy na mapkę, mamy już uzgodnienia i z tym do projektanta. Małżonek szuka ekip, a ja przymierzam się do pisania dziennika. Mam już nawet kilka linijek....

Pozdr, Elik

Wywołano mnie do tablicy ;-)

Wpierw tylko skomentuję ogrzewanie. Pompa ciepła czy elektryka? Za to pierwsze musicie wywalić teraz kupę kasy, a potem po trochu. Za to drugie teraz wywalice trochę, ale za to później trezba będzie płacić solidne rachunki. WIęc suma sumarum, po 10 latach się chyba zrównoważy (tak se gdybam, nie mam wytycznych, nie robię obliczeń). ALe możecie sobie policzyć koszt inwestycji, zapotrezbowanie na energię i koszt energii. Parę godzin roboty i dylemtau nie ma.

Ja bym jednak radził zastanowić się na kotłem na paliwo stałe (pelety) - sprawdźcie wokolicy dostępność peletów/wierzby energetycznej/itp.

A co do tarasu. Chcecie powiększyć, to znaczy że:

- już podjęliście decyzję

- obecna powierzchnia jest za mała

- macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić

Co ja mogę powiedzieć? Ja swój taras zmniejszyłem. MIałem wybetonować jakiś falisty ciąg wzdłuż całego tyłu budynku (14m)?! Zdecydowanie wolę mieć zadaszony kawałek 4x5 . Po prostu wolę trawę i krzaczorki od betonu, płytek czy bruku.

W Waszym przypadku można taras wyciągnąć w literę L, tak by zachodził na tył budynku tam gdzie jest pokój 15,2m2. Co musisz uwzględnić? CZy chcesz mieć to jakoś osłonięte (jak i czym). Jeśli nie - to czemu on będzie służył. Po jakiej stronie świata się znajduje. Czym będziecie chcieli to wykończyć (gres, kosta brukowa, bruk klinkierowy)...

Funkcjonalność przede wszystkim takie jest moje zdanie. Choć niektórzy uważają, że lepiej jak coś jest ładne i niczemu nie służy, niż miało by być tylko funkcjonalne.

pozdrawiam

Gerion

Dziękuję bardzo, że mi odpisałeś.

Odnośnie kotła na paliwo stałe - niestety nie ma czasu na palenie, miejsca na składowanie. No i najważniejsze ochoty na dospypywanie.

Odnośnie ogrzewania faktycznie dałeś dobre rady. Będziemy musieli to wszystko przeanalizować z ołówkiem w ręku.

Teraz taras. Powiększymy go trochę tak jak pisałeś, a dalej można wyłożyć kostką lub zostawić miejsce wolne i zasiać trawkę, na niej rostawi się parasol, stolik i krzesełka. Tak mi się marzy. Bo pod dachem to można wypić poranną kawę!!! :lol: :D :wink:

Salon znajduje się po stronie południowo-zachodniej. Jeszcze inaczej: róg domu tam gdzie jest tarasik to jest zachód (tak jest jak umiejscowiliśmy dom na działce). Więc rano będzie przyjemnie, a po południu będzie można się schować przed słońcem.

To są nasze marzenia :p

Pozdrawiam

Gratulacje Faciorki, z okazji zakupu projektu! Domek bardzo fajny. Nie powinien być drogi w budowie. Co do dylematów grzewczych, to ja nic nie powiem, bo nie jestem tu obiektywna 8) Nie rezygnowałabym jednak z kominka. Pokusiłabym się nawet o rozprowadzenie ciepła z niego. To nie jest taka droga inwestycja a może bardzo poważnie obniżyć potem koszty ogrzewania, cokolwiek to będzie. W takie dni jak teraz, kiedy robi sie chłodno, nie trzeba włączać ogrzewania, wystarczy napalić w kominku i robi się cieplutko. Zastanówcie się jeszcze.

Hejka, tu Elik. My już kupilismy projekcik, tak jak pisałam nowy z muratora M09L, ponieważ w Waszym projekcie także występują także dwa okna obok siebie przedzielone słupkiem, czy jak to tam się fachowo nazywa, mam pytanko jakich rozmiarów są te okna, na elewacji wyglądają na maleńkie. Zmieniacie ich wymiary czy zostawiacie tak jak jest ? U nas w projekcie mają szerokość 97 cm na 170.

Elik u nas okna nie są dzielone tzn. troche zamętu wprowadza link ze stroną naszego projektu bo jest to projekt o nazwie UPB-210 a nasz to UPB-2101 i tam sa już okna pojedyńcze. Niestety tego projektu nie ma jeszcze na stronie internetowej ale nie odbiega on od swojego poprzednika w istotnych szczegółach (kąt nachylenia dachu jest 30 stopni ale tego nie widać :wink: ). Wracając do okien to oprócz tarasowych wszystkie mają wymiar 150x150 i szczerze pisząc są super. Podpatrzyliśmy na sąsiedniej budowie taki sam wymiar i będzie ok. Może zróbcie tak samo? Podpatrzcie gdzieś i oceńcie sami...

Jak tam papierologia. My czekamy na mapkę, mamy już uzgodnienia i z tym do projektanta. Małżonek szuka ekip, a ja przymierzam się do pisania dziennika. Mam już nawet kilka linijek....

Pozdr, Elik

Nasze papiery tzn. mapkę, projekt, wszelkie uzgodnienia oraz moje pomysły na zmiany poszły do adaptacji :wink: Zobaczymy co z tej adopcji :wink: wyjdzie :p

Pozdrawiamy i nadal czekamy na dziennik 8)