Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka z pozwoleniem na budowę - jak postępować?

maurycy

Recommended Posts

Witajcie,

zastanawiam się nad kupnem działki, która ma ważne (do końca roku) pozwolenie na budowę. Pozwolenie wydano w oparciu o stare WZiZT chyba z 1999 roku. Gmina nie ma obowiązującego planu zagospodarowania.

Niestety, projekt na który jest obecne pozwolenie, kompletnie mi nie pasuje. I co teraz?

Czy mam przed zakupem występować do gminy o nowe WZ?

Czy też złożyć wniosek o przeniesienie na mnie pozwolenia i potem robić projekt zamienny?

Jak zabezpieczyć się przed sytuacją, że kupię działkę, a potem ugrzęznę w formalnościach? Chciałbym możliwie szybko - na wiosnę - rozpocząć budowę.

Proszę o radę.

• 1 month później...
Jeśli chodzi o koszty to złożenie projektu zamiennego byłoby trochę tańszym rozwiązaniem.Pytanie jest tylko czy zdążysz z formalnościami i zaczęciem prac budowlanych przed upływem daty ważności pozwolenia.Czyli trzeba załatwić całą papierologię,odczekać ustawowe terminy i zrobić w dzienniku wpis geodety o wytyczeniu budynku i np. wpis o zdjęciu humusu.Te dwa wpisy gwarantują uznanie budowy za rozpoczętą.Jeśli chodzi o procedurę od nowa to wszystko zależy od tego ile czeka się u was na wydanie warunków zabudowy.Jeśli dwa, do trzech miesięcy to zdążycie z formalnościami do wiosny.Na wydanie pozwolenia czeka się maksimum dwa miesiące,miesiąc trzeba liczyć na uprawomocnienia się decyzji, czyli łącznie wychodzi pół roku.

Nie wiem jakie u Was stosunki panują w urzędzie, ale biorąc pod uwagę mój urząd to wziełabym to pozwolenie, formalnie rozpoczeła budowę w sposób opisany powyżej, a potem złożyła projekt zamienny, jak już budowa w toku by była. Trzeba się tylko zastanowić, czy ten Twój zamienny nie będzie za bardzo odbiegał od dozwolnego w WZiZT albo od sąsiednich budynków (w sensie rozmiarów, wyglądu elewacji czy co tam jeszcze wymyślane było w tym WZiZT). Acha, możnaby jeszcze dla pewności zapytać pisemnie urząd, czy możliwe jest złożenie projektu zamiennego, po wcześniejszym oświadczeniu, że przyjmuje się wszystkie warunki pierwotnego projektu (takie oświadczenie jest potrzebne, a przynajmniej było :oops: ) do cesji pozwolenia.