Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samodzielny montaż odkurzacza centralnego

Pafnucy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Będę sam wykonywał instalację OCw domu parterowym bez piwnicy, oczywiście przed tynkami, jednak boję się, że tynkarze mogą mi uszkodzić rurki leżące na posadzce ( pewnie będą po nich chodzić, zawadzać o nie itd.). Czy można najpierw zamontować rurki i gniazda tylko w ścianach a po wykonaniu tynków dołożyć rurki biegnące na posadzce???

. Czy można najpierw zamontować rurki i gniazda tylko w ścianach a po wykonaniu tynków dołożyć rurki biegnące na posadzce???

Moim zdaniem nie ma sensu, taki montaż może być bardzo kłopotliwy miejscami (np. prosta rurka między osadzonym w ścianie kolankiem a pionem w ścianie naprzeciwko - jak ją zamontujesz?). Rury od OC są dość wytrzymałe, możesz je zawsze dodatkowo zabezpieczyć deskami szalunkowymi, ewentualnie możesz też całość instalacji wykonać po tynkach. Podkucia pod gniazdka nie są straszne, a przynajmniej masz wtedy pewność, że zlicujesz gniazdko z wierzchem gotowego już tynku naokoło.

Moim zdaniem nie ma sensu, taki montaż może być bardzo kłopotliwy miejscami (np. prosta rurka między osadzonym w ścianie kolankiem a pionem w ścianie naprzeciwko - jak ją zamontujesz?). Rury od OC są dość wytrzymałe, możesz je zawsze dodatkowo zabezpieczyć deskami szalunkowymi, ewentualnie możesz też całość instalacji wykonać po tynkach. Podkucia pod gniazdka nie są straszne, a przynajmniej masz wtedy pewność, że zlicujesz gniazdko z wierzchem gotowego już tynku naokoło.

boję się, że po tynkach cementowo-wapiennych późniejsze zatynkowanie podejść do gniazd będzie się odróżniało od tynków położonych przed instalacją OC. spróbuję więc jakoś zabezpieczyć te rurki

Panowie, powrócę jeszcze do tej głośnej szufelki. Zainstalowałem sobie na telefonie pierwszą z brzegu darmową aplikację do pomiaru poziomu hałasu, apka twierdzi, że w odległości metra od szufelki poziom hałasu wynosi 82dB. Czy mogę prosić posiadaczy różnych modeli szufelek (w tym i tej "zwykłej") o wykonanie podobnych pomiarów u siebie? Chciałbym się przekonać po pierwsze, czy ta moja szufelka hałasuje jakoś nienormalnie głośno (bo jednostkę centralną mam dużą, nie przeczę), czy też jest to dla niej standard, po drugie - jaki poziom hałasu produkują inne szufelki.

Niemal taki sam hałas (81dB) według apki generuje mój pracujący odkurzacz OC, też w odległości metra od niego. Producent twierdzi, że hałas powinien wynosić 61dB, czyli być dziesięciokrotnie mniejszy!!! U mnie wydech jest póki co nigdzie nie podłączony, odkurzacz dmucha sobie na garaż, czy wyprowadzenie wydechu na zewnątrz aż tak całość wyciszy?

Panowie, powrócę jeszcze do tej głośnej szufelki. Zainstalowałem sobie na telefonie pierwszą z brzegu darmową aplikację do pomiaru poziomu hałasu, apka twierdzi, że w odległości metra od szufelki poziom hałasu wynosi 82dB. Czy mogę prosić posiadaczy różnych modeli szufelek (w tym i tej "zwykłej") o wykonanie podobnych pomiarów u siebie? Chciałbym się przekonać po pierwsze, czy ta moja szufelka hałasuje jakoś nienormalnie głośno (bo jednostkę centralną mam dużą, nie przeczę), czy też jest to dla niej standard, po drugie - jaki poziom hałasu produkują inne szufelki.

Niemal taki sam hałas (81dB) według apki generuje mój pracujący odkurzacz OC, też w odległości metra od niego. Producent twierdzi, że hałas powinien wynosić 61dB, czyli być dziesięciokrotnie mniejszy!!! U mnie wydech jest póki co nigdzie nie podłączony, odkurzacz dmucha sobie na garaż, czy wyprowadzenie wydechu na zewnątrz aż tak całość wyciszy?

Wyprowadzenie na zewnątrz oczywiście powinno wyciszyć jednostkę, jak tylko będę montował jakąś szufelkę to postaram ci się zmierzyć te wartości.

• 1 month później...

PeJot po głębszej zadumie, wystukał/a cichutko co następuje:

: Wiem Ale chodziło mi tu o kwestię położenia, bo tę czynno¶ć IMHO mogę zrobic sam oszczędzaj±c co¶ ok 20PLN na m2 takie sa podobno ceny ułożenia, chyba, że się myle

Arek

----------------------------------------

pily tasmowe, tasma do pily, tnijtanio, producent pil tasmowych

• 4 weeks później...

Witam.

Planuję niedługo układać instalację OC w płycie fundamentowej. Grubość płyty to 23 cm betonu, będzie od góry zatarta na gładko, więc dojdzie max. 1 cm glazury = 24cm. Pod betonem będzie XPS, w którym w bruzdach pociągnę wodę, niektóre kable elektryczne i ...rurki OC, ale czy to jest na nie dobre miejsce, tzn. czy różnica wysokości między posadzką a rurkami 25 cm nie będzie w czymś przeszkadzała? Na zdrowy rozsądek nie, ale... po prostu nie wiem. A pytam, bo widziałem gdzieś w necie, że wykonawcy podwieszają rurki OC pod górne zbrojenie płyty, czyli zdecydowanie wyżej.

Na jakiej wysokości od posadzki zwyczajowo umieszcza się gniazda OC? Podobnie, jak gniazdka elektryczne?

Ile miejsca do obsługi bieżącej potrzebuje jednostka? Czy może stać w narożniku (w kącie) garażu czy raczej przy ścianie z dostępem do niej również z boków?

Większość niema. Ale problem rozwiążesz gniazdem gospodarczym na rurze dolotowej..

O to mi chodziło. Czyli w garażu, gdzie będzie stał odkurzacz i gdzie wychodzi na wprost potrzeba założenia drugiego gniazda na parterze, nie trzeba puszczać pionu z płyty podłogowej, tylko po prosto wciąć się do rury dolotowej, która już jest nad posadzką. Chyba dobrze rozumuję? To gniazdo w garażu będzie używane dużo rzadziej, niż w salonie, ale jednak (garaż, samochód). Zresztą, za parę dni narysuję mój projekt OC, to wrzucę na Forum.