Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom KasiR i DamianaR

Recommended Posts

Asia_w napisał:
Kasiu,

A ja mam pytanie z rodzaju bardzo praktycznych: Mieszkacie już w domku troszkę czasu i już pewnie zetknęliście się z tematem sprzątania. Jak Twoim zdaniem sprawdza się polerowany gres w charakterze podłogi? Czy to jest trudne w doprowadzeniu do czystości? Czy zostają na nim smugi po mopie, czy tego nie widać? Czy wymagają specjalnych zabiegów czyszczeniowych? No i czy zauważyłaś jakieś mankamenty podłogi z polerowanego gresu?

My wprawdzie dopiero robimy fundamenty, ale ja już intensywnie się zastanawiam nad wykończeniem. Na pewno zrobimy w salonie płytki, tylko się zastanawiam, czy wybrać wykończenie polerowane czy satynowe..

pozdrawiam!

Asia_w

Asiu-w, My jestesmy bardzo zadowoleni z polerowanego gresu. Po połozeniu był zmyty specjalnym preparatem aby usunšć z niego wosk zabezpieczajacy płytkę, nastepnie przed fugowaniem został zaimpregnowany. To tyle ze specjanych wymagań.

Aby nie było widac nba nim smug po zmywaniu -trzeba go dobrze (raz na 5-6 miesięcy) zaimpregnować (specjany preparat -oczywiœcie przed fugowaniem!!!a następnie co 5-6 miesięcy), nastepnie zmywam go innym mopem niż tez zwykłe - ja uzywam tego prostokštnego. Nie ma smug , szybko sie myje takš podłogę.

Polecam te mopy i do gresu i do drewna.

Nasz gres nie ma jednolitego koloru- ma deliktne jasne mazgaje o ton ciemniejsze niż tło całego gresu. Wiec nic na nim nie widać.

Sprawdza sie jak narazie w 100%.

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

P.S. Mamy satynowe płytki na scianie w łazience i tam bardziej widać palce i zachlapania niż na tym polerowanym gresie w hallu.

• Odpowiedzi 684
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem tyle, że lubię ludzi którzy nie boją sie realizować swoich odważnych pomysłów. te kolory są poprostu rewelacyjne i widać w tych wnętrzach charakter właścicieli. Moim zdaniem bardzo ciekawy. gratuluję pięknego domu. O takim i ja marzę ale na tą chwilę musze jeszcze poczekać bo budowa mam nadzieję ruszy na wiosnę

pozdrawiam Dominika

komarek napisał:
Ja to bardzo lubię takie odważne aranżacje tylko mój szanowny małżonek nie za bardzo. Ale jak bedziemy na takim etapie jak Wy to mam nadzieję, że dojdziemy do porzumienia z kochanym mężulkiem

To może umówcie sie i podzielcie sie z Mężusiem pomieszczeniami. Ty wymyslisz aranzacje np kuchni i salonu a on innych pomieszczeń :lol: :lol:

My z Damianem raczej bylismy zgodni. No może nie we wszystkim, ale prawie :wink:

Pozdrawiam i życzę powodzenia,

jestem pod wrażeniem

bardzo podoba mi się Twój styl !

a może Ty jesteœ projektantkš wnętrz?

(nie doczytałam wszystkim postów, więc może tego nie doczytałam)

jeszcze raz gratuluję !!!

zapytam jeszcze o elewację domu, jeœli dobrze pamiętam, napisałaœ że ten kolor nie jest zgodny z wyborem, jaki zatem wybrałaœ?

pytam bo sama chcę mieć zielony dach, klinkier - sahara i nie wiem jaki kolor œcian, myœlałam o kolorze piasku

a w jakim kolorze będš opaski wokół okien na zewnštrz?

sloneczny_slonecznik napisał:
jestem pod wrażeniem

bardzo podoba mi się Twój styl !

a może Ty jesteœ projektantkš wnętrz?

(nie doczytałam wszystkim postów, więc może tego nie doczytałam)

jeszcze raz gratuluję !!!

zapytam jeszcze o elewację domu, jeœli dobrze pamiętam, napisałaœ że ten kolor nie jest zgodny z wyborem, jaki zatem wybrałaœ?

pytam bo sama chcę mieć zielony dach, klinkier - sahara i nie wiem jaki kolor œcian, myœlałam o kolorze piasku

a w jakim kolorze będš opaski wokół okien na zewnštrz?

Dziękuje, cieszę się ,że się podoba.

Nie nie jestem projektantkš, ale niestety bardzo żałuję, że sie w tym kierunku nie kształciłam. Teraz pozostaje mi tylko projektować/aranżować sobie lub znajomym :-? :-?

A bardzo lubię wymyœlać różne ciekawe rzeczy - troszkę w głowie sie pomysłów "rodzi" i "narodziło".

Jeżeli chodzi o elewacje to wybrany kolor z wzornika bardzo nam sie podobał-tylko w rzeczywistoœci (na œcianie) okazał sie dużo ciemniejszym i żywszym kolorem :evil: :evil:

Zrobiliœmy błšd :( - bo trzeba dobierać kolor (odcień żółtego) do klinkieru a nie do dachu. My dobieraliœmy na wzorniku kolor żółty do zieleni (dachu). Owszem fajnie te dwa kolory razem wyglšdały, ale na wzorniku. W połšczeniu z Saharš jest nieciekawie.

Także polecam dobierać kolor elewacji do kolory Sahary i nastepnie te dwa kolory do dachu i pamiętaj, że kolor z wzornika na œcianie wyjdzie inny - ciemniejszy i jaskrawszy.

Powodzenia :wink: .

Pozdrawiam serdecznie :D ,

KasiaR

wilma napisał:
Kasiu

gratuluje pięknego domu z charakterem, zazdroszcze pomysłów i umietności ich realizowania...

czy górne oświetlenie w salonie juz jest skonczone? moze wstawisz fotki?

pytam bo zapowiada sie cos fajnego...

pozdrawiam

Dziekuję :oops: :D . Oswietlenie jeszcze nie jest skończone. Jak juz bedzie gotowe to wkleje fotki (tylko nie wiem kiedy je skończymy?/) W tym momencie mamy inne priorytety.

Pozdrawiam serdecznie,

Sonika napisał:
Kasiu - jestem naprawdę pod wrażeniem Twoich pomysłów na wykańczanie wnętrza domu.

Ciekawe, jakimi jeszcze rozwiązaniami nas zadziwisz :D ?

Będę czekać z niecierpliwością.

Sonika bardzo Ci dziekuję :oops: :D .

Twoje pomysły też sš bardzo ciekawe i Twój domek z dnia na dzien staje sie coraz bardziej piękny. Już jest cudnie urzadzony , i jak już wszystko skończycie to jak zwykle powali nas z nóg.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia przy przeprowadzce Soniko!

KasiaR

:wink: