Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom KasiR i DamianaR

Recommended Posts

Kasiu powiedz mi jak się robi w praktyce taki "drewniany "dywan w salonie

Zastanawiam się co najpierw pewnie kafle ale jak to później cyklinować by nie uszkodzić gresu?

Najpierw został położony gres.

Panowie zmierzyli gruboœć podłogi drewnianej + dodali gruboœć pianki podkładowej i starali się tak kłaœć gres aby nie przekraczał poziomu/gruboœci deski Balticwood.

Po położeniu i wyschnięciu zaprawy przyjechał Pan od podłóg drewnianych i położył jš. W jednym rogu niestety gres jest niższy niż deska dlatego musimy wykończyć ten „drewniany dywan” tzn. teownikiem w kolorze zmatowionego srebra. Na poczštku była koncepcja wykończenia /połšczenia gresu i drewna korkiem, ale ze względu na nierówny poziom jednego z rogów zdecydowaliœmy się na teownik.

Pozdrawiam,

KasiaR

:wink:

• Odpowiedzi 684
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie też urzekły wasze wnętrza. Choć zupełnie ni dla mnie, ale piękne, przemyślane i dopracowane. Brawo za konsekwencję!

Mam pytanie dotyczące podłogi w salonie. Drewno i gres - pod nimi podłogowe ogrzewanie? Czy coś pomyliłam?

Jeśli tak to jakie - ogrzewanie, drewno i gres.

Pozdrawiam gorąco

Mnie też urzekły wasze wnętrza. Choć zupełnie ni dla mnie, ale piękne, przemyślane i dopracowane. Brawo za konsekwencję!

Mam pytanie dotyczące podłogi w salonie. Drewno i gres - pod nimi podłogowe ogrzewanie? Czy coś pomyliłam?

Jeśli tak to jakie - ogrzewanie, drewno i gres.

Pozdrawiam gorąco

Witam :D , dzięki za komplementy.

Ogrzewanie podłogowe jest tylko pod gresem. Pod drewnem nie ma. Dodatkowo,ze wzgledi na to,że mamy duże okna, podłogówka pod oknami jest rozprowadzona bardzo gęsto, żeby okna nie nie były wilgotne "nie płakały" przy róznicach temp. (wewnštrz/na zewnštrz).

Pozdrawiam :wink: ,

KasiaR :wink:

• 3 weeks później...

Kiedyś już myślałam o takiej opasce z płytek wokół salonu bo nie przepadam za kaloryferami :wink:

przegonił mnie z tym pomysłem małżonek :evil:

No ale temat powrócił kiedy zobaczyłam wasz salonik :)

No i w zwiazku mam z tym pytania:

1. macie rozłożoną pod oknami gęściej podłogówkę, czyli tak można? bo mnie ktoś mówił że są określone odległości tych pzrewodów i nie można ich w mniejszych czy większych odstępach kłaść. Jak to w końcu jest?

2. Jak duży jest salonik? no i czy już grzejecie w domku? czy ta podłogówka daje sobie radę z ogrzaniem całego salonu ? czy tez uwazacie ze przydałby sie jeden kaloryfer?

Pomóżcie dobrzy ludzie :)

Zobaczyłam światełko w tunelu dla mojego salonu, jest malutki i nie chce w nim kaloryferów.

Kiedyś już myślałam o takiej opasce z płytek wokół salonu bo nie przepadam za kaloryferami :wink:

przegonił mnie z tym pomysłem małżonek :evil:

No ale temat powrócił kiedy zobaczyłam wasz salonik :)

No i w zwiazku mam z tym pytania:

1. macie rozłożoną pod oknami gęściej podłogówkę, czyli tak można? bo mnie ktoś mówił że są określone odległości tych pzrewodów i nie można ich w mniejszych czy większych odstępach kłaść. Jak to w końcu jest?

2. Jak duży jest salonik? no i czy już grzejecie w domku? czy ta podłogówka daje sobie radę z ogrzaniem całego salonu ? czy tez uwazacie ze przydałby sie jeden kaloryfer?

Pomóżcie dobrzy ludzie :)

Zobaczyłam światełko w tunelu dla mojego salonu, jest malutki i nie chce w nim kaloryferów.

Witam :D ,

Tak mamy podłogóke na całej powierzchni pod gresem. Tak pod oknami jest gesto rozłożona - tak można. Nie jest jedna przy drugiej ale geœciej niż w innych miejscach.

Salon ma 47 m2 razem z jadalnia -jedno pomieszczenie . Jeszcze nie grzejemy - palimy tylko w kominku. ALE w salonie i jadalni sš łacznie dwa grzejniki - lubimy ciepło :wink: . Jeden na œcianie obok okna 1400x 600 v22 , a drugi w wykuszy w jadalni tez mały ale gruby 300 x 600 v33. Nie widac go jest bo jest tam stół .

Także ze względu na to ,że salon z jadalnia sš jednym pomieszczeniem, kuchni od jadalni jest oddzielno na tylko œcianš (nie ma drzwi) i dodatkowo mamy duży hall (otwarty na salon i jadalnie to zdecydowalismy,że mimo podłogówki będš 2 grzejniki. W kuchni (12m2) nie mamy grzejnika tylko podłogówkę zresztš podobnie jak w hallu nie ma grzejnika jest tylko podłogówka. W sypialniach, pom. gospod, i łazienkach sš grzejniki.

Czyli podsumowujac informacje o tej przestrzeni otwartej go ogrzania - mamy 47 m2 salon z jadalnia + 12 m2 kuchnia + 28 m2 hall mamy tam wszedzie ogrzewanie podłogowe i 2 grzejniki + kominek.

Pozdrawiam,

P.S. Jeżeli Wasz salon nie jest duży i nie macie dużej powierzchni otwartej połaczanej z jadalnia czy kuchnia to myslę ,że sama podłogówka da sobie radę. Jeżeli macie grzejniki w pomieszczenich połaczonych z salonem tez powinno byc o.k. bez grzejników w salonie. Najlepiej zapytaj zaufanego hudraulika. Niech Wam to wyliczy.

Im większa przestrzeń otwarta tym trudniej ja ogrzać.

Piękne wnętrza - dowodem na to jest publikacja w "BD" - szczególnie urokliwy jest salon z wielkimi oknami - podobne rozwązanie mam w swoim domu tylko w jadalni (okna z poprzeczką) i oczywiście ściana w paski (czy to tapeta?)

OOO :wink: dzięki jestes druga osobš która znalazła publikacje na temat naszego domku. :wink: w "BD"

A sciana w paski to nie tapeta- paski sa namalowane fabami.

Pozdrawiam serdecznie :D ,

Ogrzewanie podłogowe jest tylko pod gresem. Pod drewnem nie ma.

na zdjęciach podłogi w salonie widać, że rurki od podłogówki są na całej powierzchni a nie tylko pod gresem. Czy to oznacza, że jest tam strefowa podłogówka wyłączona ?? Czy też całkowicie ją zwinęliście?

A dlaczego nie macie pod drewnem podłogówki? Pytam podchwytliwie bo sama chcę zrobić połączenie gresu i drzewa w salonie 40 m2 z dużymi oknami (17 m2 szkła).

Ogrzewanie podłogowe jest tylko pod gresem. Pod drewnem nie ma.

na zdjęciach podłogi w salonie widać, że rurki od podłogówki są na całej powierzchni a nie tylko pod gresem. Czy to oznacza, że jest tam strefowa podłogówka wyłączona ?? Czy też całkowicie ją zwinęliście?

A dlaczego nie macie pod drewnem podłogówki? Pytam podchwytliwie bo sama chcę zrobić połączenie gresu i drzewa w salonie 40 m2 z dużymi oknami (17 m2 szkła).

Witam,

Zdjęcie o którym piszesz to nie jest zdjęcie naszego salonu (sama zerknij i sprawdŸ) to zdjęcie dodał jeden z Forumowiczów porównujac nasz salon z jego salonem :wink: .

U nas podłogówka jest tylko pod gresem, pod drewnem nie ma- podobno nie można , nie jest zalecane.

Podłogówka jest na odzielnych obiegach, dzieki czemu bedziemy mogli właczac podłogówke kiedy nie bedzie ogrzewany dom (grzejniki). Sprawdza sie kiedy chcesz miec np. ciepła podłoge w łazience , ale nie chcesz ogrzewac całego domu bo jest ciepło.

Pozdrawiam :lol: ,

Witaj Kasiu,

Piękne wnętrza i trafiony projekt domku :-)

Kasiu czekam na zdjęcia ukończonego już oświetlenia sufitowego Twojego salonu. Też o czymś podobnym myślałam i chętnie zobaczę efekt końcowy.

Witaj Joanna, hahaha, widze że Wierzba - nasz protoplasta.... tam w aranżacji projektu było podobne oświetlenie...

tak Kasiu ale aranżacja to nie to samo co widok prawie na żywo :-) Udało wam się założyć szklany "klosz" :-)?

hehe sorki ale Kasia i ja (mżą Kasi 8) ) piszemy na zmiany - ona napewno też napisze jak tylko się zaloguje (jesteśmy przy różnych kompach)

oświetlenie jeszcze nie jest skończone - projekt autorski w oparciu o najnowsze trendy włoskie musiał byś dostosowany do naszych polskich realiów - z pierwszego założenia wyszło że to oświetlenie bedzie kosztowało ok 3 tys... więc trzeba było je zmodyfikować no i czeka na realizację - planujemy mleczną plekse... były by mniejsze problemy jesli "skrzynia" była by wyższa jakieś 20cm ale ja nie chciałem takiej wielkiej - zobaczymy jak wyjdzie...

Ups, przepraszam Damianie, rzeczywiście nie spojrzałam z kim rozmawiam i założyłam z góry, że to Kasia:-)

Faktycznie wstępny koszt dość przerażający. Jak już uporacie się z pleksą chętnie zerknę na efekt końcowy.

Witam :D , tym razem jo juz ja. Jak tylko sie nam uda zrobić to oœwitlenie to napewno dodamy zdjęcia.

Pozdrawiam,

http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/2284d.jpg http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/2283.jpg

http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/2286d.jpg

http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/2287d.jpg

http://www.kimeble.pl/foto/56.jpg

http://www.kimeble.pl/foto/55.jpg

A tak na marginesie to : Zapraszamy do lektury, historia naszej budowy w skrócie na łamach jednego miesiecznika budowlanego- tu wersja elektroniczna. Papierowej wersji nie dam rady dodać :lol: :lol: :wink:

http://www.budujemydom.pl/artykuly/1081_jedz_w_strone_slonca/

Pozdrawiam serdecznie :wink: ,