MarcinU 16.08.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Mam w warunkach zabudowy taki zapis: "Odprowadzenie nieczystości płynnych do czasu budowy sieci kanalizacji sanitarnej do szczelnego zbiornika nieczystości płynnych, opróżnianego okresowo przez specjalistyczne przedsiębiorstwo, w momencie wybudowania kanalizacji zbiornik należy zlikwidować a wszystkie obiekty podłączyć do kanalizacji sanitarnej." Na podstawie tego uzyskałem pozwolenie na budowę:- budynku jednorodzinnego- zbiornika na ścieki sanitarne Obecnie poszedłem po rozum do głowy i chcę zmienić szambo na oczyszczalnię przydomową. Napisałem do PINBu - kazali mi zmienić pozwolenie na budowę. Poszedłem do powiatu zmienić - odesłali mnie do gminy aby zmienić warunki zabudowy. Gmina się nie zgadza, bo planuje budowę oczyszczalni i sieci kanalizacyjnej i wtedy będzie problem z przyłączaniem "abonentów". No i tu pytania:Czy mogą mi zabronić wybudować oczyszcalnię w miejsce szamba?Jak obejść konieczność zmiany pozwolenia na budowę wykorzystująć fakt, że oczyszczalnia wymaga jedynie zgłoszenia?Czy mogę nie wybudować szamba, jeżeli mam pozwolenie na jego budowę? Generalnie na co się powołać aby wygrać z urzędasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 16.08.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 mialem to samo, dostalem pozwolenia na 1 rok i wybudowalem, teraz mam budynek odebrany i moga mi skoczyc ............ a wygrac z nimi ciezko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.08.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 my nie walczyliśmy, zbudowalismy szambo, czekam już 3 lata na kanalizację. I pewnie jeszcze poczekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 16.08.2005 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 my nie walczyliśmy, zbudowalismy szambo, czekam już 3 lata na kanalizację. I pewnie jeszcze poczekamy No i właśnie tego chcę uniknąć. Zgodzę się nawet na zapis o konieczności likwidacji oczyszczalni w momencie wybudowania kanalizacji (he, he). Natomiast koszt eksploatacji szamba jest sporo większy od kosztów eksploatacji oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.08.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 oczywiście, że jest większy. Ale nie dostaliśmy zgody..........czyli miasto zaprotestowało. Zgody budowlane wydawali tylko z szambem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 19.08.2005 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Zgodę, czyli pozwolenie z szambem mam. Pytanie co zrobić aby w jego miejsce postawić oczyszczalnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 19.08.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Złożyć w odpowiednim urzędzie zawiadomienie o wykonywaniu oczyszczalni. Zgodnie z nowym prawem budowlanym na oczyszczalnie nie potrzeba już zgody - wystarczy tylko zawiadomienie. Ale wraz z zawiadomieniem musisz dostarczyć mapkę geodezyjną z naniesioną lokalizacją planowanej oczyszczelni (musi odpowiadać przepisom). U mnie urząd domagał się mapy z naniesonymi studniami sąsiadów - zwróć na to uwagę przy mapce. Oprócz mapki potrzebny był projekt oczyszczalni - takie ksero od firmy instalującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts