Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy wykańczać kominy ?

Recommended Posts

Ja zrobiłem tak: komin ze zwykłej cegły - więźba - klinkier - pokrycie. U mnie kominy wystają 40 cm z dachu (są w kalenicy), a ponieważ klinkier jest drogi i każda cegiełka się liczy, taka kolejność prac jest najbardziej ekonomiczna. Wypuściłem jeszcze 2 cegły powyżej górnej krawędzi krokwi, bo te elementy i tak schowają się pod dachówkami.

no to moze ja zaczne...;)

nie znam sie na tym na razie ale jak patrze jak robi sie wykonczenie blacharskie komina to jakos nie moge sobie wyobrazic, aby robic to przed wiezba....

nie chodzi mi o wykończenie , tylko o zbudowanie komina , pozatym napisałem o więźbie ,a nie o pokryciu dachu , wiec sprecyzuję , przed zrobieniem więźby , czy po zrobieniu więźby , ale przed wykonaniem pokrycia dachu ( dachówki )

Chodzi o dobry dostęp i to aby nie uświnić dachówki.

Tak więc przed pokryciem i przed więźbą. Można w trakcie stawiania więźby, żeby było widać na jakiej wysokości komin wyjdzie z dachy, choć to na ogół można przymierzyć łatą.

Klinkier powinien wejść na strych, bo przecież obróbki blacharskie wcina się w klinkier, a nie w cegłę.

Chodzi o dobry dostęp i to aby nie uświnić dachówki.

Tak więc przed pokryciem i przed więźbą. Można w trakcie stawiania więźby, żeby było widać na jakiej wysokości komin wyjdzie z dachy, choć to na ogół można przymierzyć łatą.

Klinkier powinien wejść na strych, bo przecież obróbki blacharskie wcina się w klinkier, a nie w cegłę.

Popieram w całej rozciągłości.

U mnie część komina na poddaszu była murowana w trakcie robienia więźby. Fachowcy przeszkadzali sobie na wzajem. A gdy krokwie stanęły przy kominie, to murarz miał niezłą gimnastykę :wink: .

Ja miałem taką kolejność:

1. wymurowanie tak ze 30 cm ponad strop i zabezpieczenie, żeby nic nie powpadało do środka.

2. Zmontowanie więźby dachowej - oczywiście ze zwróceniem uwagi, żeby krokwie nie były w linii komina.

3. Murowanie ponad więźbę.

Ponieważ mam Schiedla, to ponad więźbą od razu go otynkowałem na gotowo, żeby później nie łazić po dachu i brudzić dachówki tynkiem.

Później położona była dachówka.

Komin wyciągnąć z cegły do takiej wysokości aby po założeniu dachu nie było widać cegły. To wszystko co ponad dachem z klinkieru i to od razu nim założone zostanie pokrycie dachu.

Ale może wato tak jak u mnie wyszło kawałek stryszku i dałem klinkier na całym stryszku. Teraz nie żałuję bo będę robił tam mały pokoik i ten filar z klinkieru wygląda pięknie. A więc ja wybudowałem komin z klinkieru od wysokości jętek czyli sufitu na poddaszu.