pawelurb 16.08.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 chodzi mi o to czy budować i wykańczać ( klinkier ) odrazu całe ( ponad stropem ) czy dopiero jak będzie już zrobiona więźba ? czy też nie ma to znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.08.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 no to moze ja zaczne... nie znam sie na tym na razie ale jak patrze jak robi sie wykonczenie blacharskie komina to jakos nie moge sobie wyobrazic, aby robic to przed wiezba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 16.08.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Ja zrobiłem tak: komin ze zwykłej cegły - więźba - klinkier - pokrycie. U mnie kominy wystają 40 cm z dachu (są w kalenicy), a ponieważ klinkier jest drogi i każda cegiełka się liczy, taka kolejność prac jest najbardziej ekonomiczna. Wypuściłem jeszcze 2 cegły powyżej górnej krawędzi krokwi, bo te elementy i tak schowają się pod dachówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.08.2005 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 no to moze ja zaczne... nie znam sie na tym na razie ale jak patrze jak robi sie wykonczenie blacharskie komina to jakos nie moge sobie wyobrazic, aby robic to przed wiezba.... nie chodzi mi o wykończenie , tylko o zbudowanie komina , pozatym napisałem o więźbie ,a nie o pokryciu dachu , wiec sprecyzuję , przed zrobieniem więźby , czy po zrobieniu więźby , ale przed wykonaniem pokrycia dachu ( dachówki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 16.08.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Chodzi o dobry dostęp i to aby nie uświnić dachówki.Tak więc przed pokryciem i przed więźbą. Można w trakcie stawiania więźby, żeby było widać na jakiej wysokości komin wyjdzie z dachy, choć to na ogół można przymierzyć łatą. Klinkier powinien wejść na strych, bo przecież obróbki blacharskie wcina się w klinkier, a nie w cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 16.08.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Chodzi o dobry dostęp i to aby nie uświnić dachówki. Tak więc przed pokryciem i przed więźbą. Można w trakcie stawiania więźby, żeby było widać na jakiej wysokości komin wyjdzie z dachy, choć to na ogół można przymierzyć łatą. Klinkier powinien wejść na strych, bo przecież obróbki blacharskie wcina się w klinkier, a nie w cegłę. Popieram w całej rozciągłości. U mnie część komina na poddaszu była murowana w trakcie robienia więźby. Fachowcy przeszkadzali sobie na wzajem. A gdy krokwie stanęły przy kominie, to murarz miał niezłą gimnastykę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 16.08.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 U nas zrobiliśmy najpierw wszystkie murowane elementy (kominy, szczyty) a potem więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 19.08.2005 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Ja miałem taką kolejność: 1. wymurowanie tak ze 30 cm ponad strop i zabezpieczenie, żeby nic nie powpadało do środka.2. Zmontowanie więźby dachowej - oczywiście ze zwróceniem uwagi, żeby krokwie nie były w linii komina.3. Murowanie ponad więźbę. Ponieważ mam Schiedla, to ponad więźbą od razu go otynkowałem na gotowo, żeby później nie łazić po dachu i brudzić dachówki tynkiem. Później położona była dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.08.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Komin wyciągnąć z cegły do takiej wysokości aby po założeniu dachu nie było widać cegły. To wszystko co ponad dachem z klinkieru i to od razu nim założone zostanie pokrycie dachu.Ale może wato tak jak u mnie wyszło kawałek stryszku i dałem klinkier na całym stryszku. Teraz nie żałuję bo będę robił tam mały pokoik i ten filar z klinkieru wygląda pięknie. A więc ja wybudowałem komin z klinkieru od wysokości jętek czyli sufitu na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts