Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malutkie białe robaczki ;((((((((((((((((

sarwa

Recommended Posts

Witajcie,

Temat jest dość nieciekawy.

Zauważyłem w kilku miejscach domu biegające malutkie białe

robaczki (wielkość 1-2 mm). Nie wiem skąd się wzieły, mam je

w wykafelkowanej ubikacji, widziałem je na panelach ;(((

Nie wydaje mi się, żeby mogły wziąść się z wilgoci, bo jej nie

stwierdzam, nie przyszły z dworu ;(((

Spotkaliście się z czymś takim?

Nie żartujcie sobie, jest wszedzie czysto i higienicznie (mamy

małe dziecko)...

Tomek

pewnie to jednak są rybiki one sa takie srebrno białe- były kiedyś w łazience u moich rodziców. Rodzicom nie odpowiadała ta "symbioza" i spryskali czymś łazienkę, prawdopodobnie jak joan - raidem albo jakims innym paskudztwem. Szybko i skutecznie pozbyli sie dzikich lokatorów.

Pattaya - rybiki tak sprawnie i szybko się poruszają, wiec nie dziw się ze Tomek ma problem z oszacowaniem dokladnie ich długosci :D :) że już o mierzeniu linijką nie wspomnę :wink:

A może to będą roztocza . w nowym pustym domu je widać jak biegają a potem znikają w dywanach ,fotelach ,kołderkach itp.

:o :o :o

pierwsze słyszę :roll:

Roztoczy nie widać, są naprawdę małe. Zresztą te na zdjęciu nie przypominają w niczym roztoczy, nawet jeśli są w powiększeniu :roll:

Ktoś cię nastraszył :wink: :lol:

"Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.

Roztocze

Świerzbowiec

Systematyka

Domena: eukarioty

Królestwo: zwierzęta

Typ: stawonogi

Podtyp: szczękoczułkowce

Gromada: pajęczaki

Rząd: roztocze

Nazwa systematyczna

Acarina

Roztocze (Acarina) - liczny (ok. 30 tys. gatunków) rząd pajęczaków, obejmujący zwierzęta od mikroskopijnych do 3-centymetrowych, w tym wiele gatunków pasożytniczych (głównie ektopasożytów), przenoszących choroby, a także szkodników magazynowych. Zamieszkujące wszystkie strefy klimatyczne, również obszary polarne; dostosowały się do różnych środowisk, żyją nawet w gorących źródłach.

[Edytuj]

Charakterystyka rzędu

Od pozostałych pajęczaków wyróżnia je na pierwszy rzut oka budowa morfologiczna. W rzędzie obserwuje się duże zróżnicowanie budowy. Ich wspólną cechą jest zlanie głowotułowia z odwłokiem i brak śladów segmentacji na zewnątrz. W ciele roztoczy wyróżnia się: gnatosomę i idiosomę. Aparat gębowy przystosowany do gryzienia lub ssania.

Gnatosoma

pierwsza, gębowa część ciała roztocza, w jej skład mogą (ale nie muszą) wchodzić: szczękoczułki, nogogłaszczki, warga górna, nadgębie, fałd nadgardzielowy i fałd podgardzielowy.

Szczękoczułki służą do pobierania pokarmu; mogą tworzyć szczypce, narząd tnący lub pazur.

Nogogłaszczki bardzo różnie zbudowane w zależności podrzędu; czasem całkiem zredukowane, czasem niezwykle skomplikowane; mogą pełnić funkcje czuciowe.

Idiosoma

druga, zazwyczaj większa cześć ciała, z odnóżami lokomocyjnymi w liczbie 4, 3, 2 lub nawet tylko 1 pary. Larwy mają zawsze 3 pary odnóży.

Okrycie ciała

oskórek, czasem cienki lub bardzo rozciągliwy (u form krwiopijnych);

Narządy zmysłów

oczy proste, czasem uwstecznione; tylko u gatunków morskich zaopatrzone w soczewki; u kleszczy występuje narząd Hallera, wytworzony z odnóży."

Z tego wynika, że roztocza mogą mieć nawet 3cm.