sarwa 16.08.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Witajcie,Temat jest dość nieciekawy.Zauważyłem w kilku miejscach domu biegające malutkie białerobaczki (wielkość 1-2 mm). Nie wiem skąd się wzieły, mam jew wykafelkowanej ubikacji, widziałem je na panelach ;(((Nie wydaje mi się, żeby mogły wziąść się z wilgoci, bo jej nie stwierdzam, nie przyszły z dworu ;(((Spotkaliście się z czymś takim?Nie żartujcie sobie, jest wszedzie czysto i higienicznie (mamy małe dziecko)... Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 16.08.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 białe czy srebrne (długie)? jeśli srebrne to rybiki - mialam w mieszkaniu - uwielbiają lazienki ale niestronią od innych pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 16.08.2005 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Wydaje mi się że białe, ale dziś się im przyjrzę...Jak z nimi walczyć? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.08.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Wydaje mi się że białe, ale dziś się im przyjrzę... Jak z nimi walczyć? Tomek uważaj są gresywne, potrafią ugryźć za palca i potem zostaje tylko amputacja całej kończyny, bo mają jad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 16.08.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Jeśli to rzeczywiście rybiki - wystarczy np. rajd w piance (w miejscach gdzie przebywają - listwy przyścienne itp.) - długo byłam życzliwa dla malutkich robaczków - bo nie były szkodliwe - nie gryzły - ale szybko umęczyła nas taka symbioza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.08.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Rybiki są dłuższe niż 1-2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 16.08.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 pewnie to jednak są rybiki one sa takie srebrno białe- były kiedyś w łazience u moich rodziców. Rodzicom nie odpowiadała ta "symbioza" i spryskali czymś łazienkę, prawdopodobnie jak joan - raidem albo jakims innym paskudztwem. Szybko i skutecznie pozbyli sie dzikich lokatorów. Pattaya - rybiki tak sprawnie i szybko się poruszają, wiec nie dziw się ze Tomek ma problem z oszacowaniem dokladnie ich długosci że już o mierzeniu linijką nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 16.08.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Tez to mialem, ale u mnie byly myszki. Pomoglo odstawienie na jakiś czas napojów wyskokowych Sorry, nie moglem sie powstrzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśka1719499870 16.08.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 a ja słyszałam że rybiki są wręcz pożyteczne, bo zerują na wilgoci i "wyżerają" drobnoustroje...z dwóch niezależnych źródełale czy to prawda??ja ich nie tępię, ale i nie jest ich u mnie za wiele, choć to dziwne, bo porządku raczej nie mam.pozdro aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 16.08.2005 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 wiec uzbroiłem sie w hełm, rękawice i lunete i udałem się na poszukiwania...To są małe robaczki wyglądem przypominające mrówki.Małe egzemplarze są białe i widać je jako poruszające się kulki a większesą biało-żółte.... ??? Tomek PS.To nie są rybiki, napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 16.08.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Bez fotki się nie da, ewolucja za dużo tego wyprodukowała, możemy domyślać się w nieskończoność.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 17.08.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Czy chodzi o te żyjątka? Białe, biało-szaro-żółte (kolory mogą być lekko przekłamane), wielkości główki od szpilki - 1,2,3 mm... [foto 1 - robaczek1] W dużym powiększeniu: [foto 2 - robaczek2] Ma toto oczy i nimi łypie [foto 3 - robaczek3] Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niobe 17.08.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 mam podobny problem, czy ktos nie wie jak sie to stworzenie nazywa?u nas tez ich pelno, szczegolnie dobrze sie czuja na bialych scianach pomocy! pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 17.08.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Proponuję użycie preparatu na stworzenia biegające. Jako skuteczną znam płytkę Globol. Wygląda tak:http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/s/105/10564.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.08.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Nie jestem biologiem, ale to na zdjęciach to raczej owady (sześć odnóży), nie robaki (beznogie). Na początek spróbowałbym Raida przeciwko owadom pełzającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśka1719499870 17.08.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 a może idź do biblioteki, takiej przy szkole ogrodniczej, tam napewno mają literaturę. albo w sklepie z opryskami, tam tez często wiedzą wiele o różnych robaczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 17.08.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 A może to będą roztocza . w nowym pustym domu je widać jak biegają a potem znikają w dywanach ,fotelach ,kołderkach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 18.08.2005 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 pluskwa albo prusak, raczej to drugie ale niedojrzałe, to pierwsze słynie z podsłuchiwania, pryskac dziadostwo trucizną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 18.08.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 A może to będą roztocza . w nowym pustym domu je widać jak biegają a potem znikają w dywanach ,fotelach ,kołderkach itp. pierwsze słyszę Roztoczy nie widać, są naprawdę małe. Zresztą te na zdjęciu nie przypominają w niczym roztoczy, nawet jeśli są w powiększeniu Ktoś cię nastraszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 18.08.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 "Z Wikipedii, wolnej encyklopedii. Roztocze Świerzbowiec Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: stawonogi Podtyp: szczękoczułkowce Gromada: pajęczaki Rząd: roztocze Nazwa systematyczna Acarina Roztocze (Acarina) - liczny (ok. 30 tys. gatunków) rząd pajęczaków, obejmujący zwierzęta od mikroskopijnych do 3-centymetrowych, w tym wiele gatunków pasożytniczych (głównie ektopasożytów), przenoszących choroby, a także szkodników magazynowych. Zamieszkujące wszystkie strefy klimatyczne, również obszary polarne; dostosowały się do różnych środowisk, żyją nawet w gorących źródłach. [Edytuj]Charakterystyka rzęduOd pozostałych pajęczaków wyróżnia je na pierwszy rzut oka budowa morfologiczna. W rzędzie obserwuje się duże zróżnicowanie budowy. Ich wspólną cechą jest zlanie głowotułowia z odwłokiem i brak śladów segmentacji na zewnątrz. W ciele roztoczy wyróżnia się: gnatosomę i idiosomę. Aparat gębowy przystosowany do gryzienia lub ssania. Gnatosoma pierwsza, gębowa część ciała roztocza, w jej skład mogą (ale nie muszą) wchodzić: szczękoczułki, nogogłaszczki, warga górna, nadgębie, fałd nadgardzielowy i fałd podgardzielowy. Szczękoczułki służą do pobierania pokarmu; mogą tworzyć szczypce, narząd tnący lub pazur. Nogogłaszczki bardzo różnie zbudowane w zależności podrzędu; czasem całkiem zredukowane, czasem niezwykle skomplikowane; mogą pełnić funkcje czuciowe. Idiosoma druga, zazwyczaj większa cześć ciała, z odnóżami lokomocyjnymi w liczbie 4, 3, 2 lub nawet tylko 1 pary. Larwy mają zawsze 3 pary odnóży. Okrycie ciała oskórek, czasem cienki lub bardzo rozciągliwy (u form krwiopijnych); Narządy zmysłów oczy proste, czasem uwstecznione; tylko u gatunków morskich zaopatrzone w soczewki; u kleszczy występuje narząd Hallera, wytworzony z odnóży." Z tego wynika, że roztocza mogą mieć nawet 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts