Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elewacja z cegieł silikatowych

Recommended Posts

Bardzo korci mnie ściana trójwarstwowa wykończona cegłą elewacyjną. Ze względu na koszty odpuściłem sobie klinkier, natomiast ciągle w grze są silikatowe cegły elewacyjne. Silka raczej nie wchodzi w grę (ma tylko cegłę białą) natomiast Grupa Silikaty oferuje cegłę barwioną w masie. Niestety w okolicach Gorzowa nie trafiłem na dom tak wykończony i nie znam nikogo kto tak dom wykończył.

Pytam zatem drodzy forumowicze - ma ktoś coś takiego?

Ładne toto czy dziadostwo?

Będę bardzo zobowiązany za uwagi i opinie użytkowników ściany elewacyjnej z silikatów.

Gładka jakby była barwiona to nie byłoby pewnie źle, ale problem jest i tak czysto teoretyczny bo wszyscy (przynajmniej ci których wymieniałem) mają łupaną.

Też myślę, że łupana powinna być ładna ale na oczy tego nie widziałem i trochę boję się wpakować na minę. A jak mi wybudują, stanę przed domem, spojrzę i powiem: kurde ale kicha ! Co wtedy - tynkować?

Gładka jakby była barwiona to nie byłoby pewnie źle, ale problem jest i tak czysto teoretyczny bo wszyscy (przynajmniej ci których wymieniałem) mają łupaną.

Też myślę, że łupana powinna być ładna ale na oczy tego nie widziałem i trochę boję się wpakować na minę. A jak mi wybudują, stanę przed domem, spojrzę i powiem: kurde ale kicha ! Co wtedy - tynkować?

Chcesz budować stosując materiały, z których efektu końcowego nigdy wcześniej nie widziałeś :o ? Całkowity brak logiki. Zresztą nie wierzę, że w Twoich okolicach brak jest elewacji wykonanej z łupanki. Na kolonie w Polskę też nie jeździłeś :lol: :lol: :lol:

Chcesz budować stosując materiały, z których efektu końcowego nigdy wcześniej nie widziałeś :o ? Całkowity brak logiki. Zresztą nie wierzę, że w Twoich okolicach brak jest elewacji wykonanej z łupanki. Na kolonie w Polskę też nie jeździłeś :lol: :lol: :lol:

Powoli powoli

Po pierwsze widziałem zdjęcia i to wystarczyło żeby łyknąć bakcyla.

Po drugie jeszcze nie zdecydowałem, a że mam wątpliwości to i założyłem ten temat. Choć coś w tym jest co piszesz (z pewnością nie jest to brak logiki a co najwyżej nadmierne ryzyko) żeby nie budować jak się nie widziało na oczy.

Po trzecie może i w okolicy coś jest ale ja po prostu nic nie znalazłem (może słabo szukałem). Czy Twoje przekonanie, że coś tu musi być jest czysto abstrakcyjne czy może masz jakiś adres? Chętnie skorzystam z namiarów.

Po czwarte kiedy ja jeździłem na kolonie to z łupanki były zbudowane tylko śmietniki a i dzisiaj na stronach czołowych producentów silikatów w galeriach są trzy zdjęcia na krzyż.

Jeżeli można wszystko zobaczyć, dotknąć w realu, to po kiego to forum?

Przecież można informacji zasięgnąć u sąsiada.

Tylko, że ten sąsiad też czasami na forum płacze, że coś spaskudził, czy spaskudzili.

Np. budowa z silki.

W życiu, gdyby nie to forum nie brałbym jej pod uwagę. Zawsze kojarzyła mi się ze stodołami i biednymi inwestorami. A zobaczyć dom z silki nie problem. Z silki nawet tej sprzed kilkunastu, kilkudziesięciu lat. Wygląda toto ochydnie. Szare, zakurzone. I biorąc to za punkt odniesienia, to brrrrrrrrrrrrrrr.

A jednak najprawdopodobniej będzie silka. I to dzięki Wam.

Gość gregmena

JA buduje!!!!! Elewacje z cegly silikatowej

wiec cega jest lupana z z zakadu z niemiec, dom jest 3 w, 24 cegla pw, 12 cm welna, pustka i elewyzjna lupana

domy widzialem i bardzo mi sie podobaly

jakosc cegiel bardzo dobra

mam cokól czerwony e silikatowej lupanej

a dom z bilaej lupanej

wrazenia, kolorowa cegla jakas bez zycia, biala jest wspaniala i zywa i starsznie sie ciesze ze zrezygnowalem z kolorowej lupanej na biala i jeszcze polowe taniej ;)

zdjecia moge na prov wyslac;)

murarz mówi ze cegla jak klinkier

tylko jeszcze impregnacja

Gość gregmena

wiec cega jest lupana z z zakadu z niemiec, dom jest 3 w, 24 cegla pw, 12 cm welna, pustka i elewyzjna lupana

a dom z bilaej lupanej

wrazenia, kolorowa cegla jakas bez zycia, biala jest wspaniala i zywa i starsznie sie ciesze ze zrezygnowalem z kolorowej lupanej na biala i jeszcze polowe taniej ;)

a dom z bilaej lupanej

Jakość wybarwienia kolorowej cegły znacznie się podniesie po jej zaimpregnowaniu :)

Gość gregmena

zaklad w niemcach kolo LUblina!!!

polecam

ale ostatnio straszne kolejki i dlugo sie czekam na material

robie z polskiego silikatu, bo silikat to silikat a duzio taniej niz silka, a szkoda kasy na przeplacanie

widzialem domy z kolorowego elewacji silikatowej w Lublinie, mam adresy w domu,

ale w sumie najlepiej jakos najzywiej wychodzi bialy, a ze polowe taniej ;)

Gość gregmena

cena białej to jakies 50 groszy brutto

kolorowa to około 1 zł

ale placilem z góry w ziemie a odbierałem w sierpniu

dlatego moja ściana jest tańsza od 2 warstwowej!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo murarz tyle samo bierze a nie musze potem jeszcze raz płacić za robocizne przy ocieplaniu, bo ja robie całą ściane za jednym zamachem... i ludzi emam kawałek ściany i ta biała ściana doprowadza do tego że ludzie przychodza imówię to jest PIEKNE!!! a przeciez koszt 1/4 klienkieru... no potem dopłace za impregnacje z 1000 zł