Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elewacja z cegieł silikatowych

Recommended Posts

• 4 months później...
  • 4 months później...

Czy mozna prosic o zdjecia Panskiego domu, bo wlasnie tez sie przymierzamy do budowy domu z elewacja z bialej cegly lupanej, z której Pan zdje sie zbudowal swoj, ale trudno trafic na taki dom w naszej okolicy - Koszalin. Z powazaniem. Alfred ([email protected]).

JA buduje!!!!! Elewacje z cegly silikatowej

wiec cega jest lupana z z zakadu z niemiec, dom jest 3 w, 24 cegla pw, 12 cm welna, pustka i elewyzjna lupana

domy widzialem i bardzo mi sie podobaly

jakosc cegiel bardzo dobra

mam cokól czerwony e silikatowej lupanej

a dom z bilaej lupanej

wrazenia, kolorowa cegla jakas bez zycia, biala jest wspaniala i zywa i starsznie sie ciesze ze zrezygnowalem z kolorowej lupanej na biala i jeszcze polowe taniej ;)

zdjecia moge na prov wyslac;)

murarz mówi ze cegla jak klinkier

tylko jeszcze impregnacja

Co jest ładne , to zwykle kwestia gustu.

Moim zdeniem łupany silikat może fajnie wyglądać.

Kolorowe silikaty robią Silikaty Białystok.

Optycznie ładniej wychodzi silikat barwiony w masie.

Dowolny kolor można też nadać przez malowanie farbą silikonową. Jako wada - farba silikonowa mocno wyrównuje powierzchnię (optycznie) i efekt łupania jest nieco mniej widoczny. Można pomalowac farbą silikatową, kora ma naturalny trend do nierównego wysychania i wyplamiania - tu może okazać się zaletą. Fasada nie będzie zbyt równa, o to przy łupance włąśnie chodzi. Na łupanym silikacie nie winno być to widoczne jako wada.

Jeśli jednak pozostawić silikat barwiony w masie, to koniecznie trzeba go zaimpregnować/ zahydrofobować preparatami silikonowymi. Inaczej może pierwszy mróż porozsadzać materiał, gdyż ma on b.wyskoą nasiąkliwość.

Jesli mozna to prosze o zdjecia/namiary na zdjecia elewacji z silikatów (cegła łupana)

I pytanie do tych co mają to już dłuższy czas - przychodzi na plac budowy śnieznobiałe...a jak to wyglada po paru latach ? Silikat szarzeje z biegiem czasu ? Da sie to czyscic ? Bylem juz zdecydowany na elewacje z silikatow ale kierownik zaczal namawiac mnie na beton elewacyjny - także fakturowany (np łupany).

Fajny pomysł z tą elewacją z silki. Boję się jednak że u mnie już na to za późno. :cry: W tym roku dudujemy ścianę nośną z ceramiki i w przyszłym roku myślimy ociepleniu i obłożeniu klinkierem. Ale nie bardzo możemy znależć odpowiedną cegłe elewacyjną.... Czy rozumnym jest łączenie ceramiki z Waszą elewacją. I ja też proszę o zdjęcia :wink:

• 1 month później...

Cześć

Ma ktoś elewację z cegły łupanej z zakładów Jedlanka http://www.silikaty.net.pl/index.php.

Cena obiecująca http://www.allegro.pl/item111338528_cegla_elewacyjna_lupana_0_58zl_vat_szt.html.

Silka Lux - 1,81; Silikat S (Grupa Silikaty) - 0,80. Ceny netto.

Proszę o opinię.

pozdrawiam

filipek

Jesli mozna to prosze o zdjecia/namiary na zdjecia elewacji z silikatów (cegła łupana)

I pytanie do tych co mają to już dłuższy czas - przychodzi na plac budowy śnieznobiałe...a jak to wyglada po paru latach ?

Nie trzeba czekac tak dlugo , po miesiacu juz jest duza roznica.

Nie wiem dlaczego tak sie dzieje , przed laty ktos mi powiedzial ze to reakcja z powietrzem , chyba z CO 2 , ale o kurzu i brudnej wodzie to jeszcze nie slyszalem :roll:

I pytanie do tych co mają to już dłuższy czas - przychodzi na plac budowy śnieznobiałe...a jak to wyglada po paru latach ?

Nie trzeba czekac tak dlugo , po miesiacu juz jest duza roznica.

Nie wiem dlaczego tak sie dzieje , przed laty ktos mi powiedzial ze to reakcja z powietrzem , chyba z CO 2 , ale o kurzu i brudnej wodzie to jeszcze nie slyszalem :roll:

Nie zdążyliśmy zaimpregnować naszych ścian licowych z silki przed zimą i teraz właśnie mamy taki problem. Już po 4 miesiącach na ścianach pojawiły się żółte przebarwienia. Czasami są to pojedyncze cegły a czasami duże połacie muru. Reklamacja nie została przyjęta i zostaliśmy z nieprzyjemnym pasztetem. Zaznaczam że stało się to wyłącznie z cegłą z Silki. Łupana cegła z Żytkowic, z której mamy jedną ze ścian pozostała śnieżnobiała.

• 5 years później...