MarcinU 24.08.2005 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 No czyli sprawa w zasadzie na straconej pozycji ... Ale pokombinuje inaczej. POŚ można stawiać bez pozwolenia na budowę a jedynie na podstawie zgłoszenia. Zgłoszenie takie nie wymaga warunków zabudowy. Czyli jeżeli wypełnię obowiązek z pozwolenia na budowę i postawię szambo, dokonam odbioru, zamieszkam, a następnie zgłoszę budowę oczyszczalni, postawię i się do niej podłączę zamiast do szamba to taki proces jest możliwy i legalny? Czy i tu gmina może zaingerować np. nie pozwolić na użytkowanie POŚ pomimo jego legalnego wybudowania? Czy fakt posiadania oczyszczalni przez sąsiada może być argumentem, że muszą mi również wydać takie pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 24.08.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Czy fakt posiadania oczyszczalni przez sąsiada może być argumentem, że muszą mi również wydać takie pozwolenie? Nie muszą, ale jest to bardzo istotny argument, który powinieneś wykorzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.08.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 No czyli sprawa w zasadzie na straconej pozycji ... Ale pokombinuje inaczej. POŚ można stawiać bez pozwolenia na budowę a jedynie na podstawie zgłoszenia. Zgłoszenie takie nie wymaga warunków zabudowy. Czyli jeżeli wypełnię obowiązek z pozwolenia na budowę i postawię szambo, dokonam odbioru, zamieszkam, a następnie zgłoszę budowę oczyszczalni, postawię i się do niej podłączę zamiast do szamba to taki proces jest możliwy i legalny? Czy i tu gmina może zaingerować np. nie pozwolić na użytkowanie POŚ pomimo jego legalnego wybudowania? Czy fakt posiadania oczyszczalni przez sąsiada może być argumentem, że muszą mi również wydać takie pozwolenie? będziesz inwestował podwójnie gmina może oprotestować twoje zgloszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 08.04.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 a u nas sytuacja wygląda tak: wystąpiliśmy o indywidualne warunki zabudowy dla nasz3ej działki. Trwa to w naszym przypadku strasznie długo, ale wreszcie może niebawem je otrzymamy. W dniu wczorajszym moj maż dzwoniąc do Urzedu Miasta z zapytaniem kiedy wreszcie ... uzyskal przy okzji informację, że mamy otrzymać WZ ale bez zgody na użytkwanie szamba i bez zgody na budowę POS. Obowiązkiem bedzie podlaczenie się do kanalizy, której budowa rozpocznie się dopiero po uchwaleniu planu przestrzennego dla tych terenów (czyli nie wiadomo kiedy, gdyż uchwalają go barrrrdzo długo i końca nie widać). Na wniosku o wydanie WZ dla mojej działki zaznaczyłam oczyszczalnię ścieków, szambo i kanalizę (czyli co będzie można, na to sie zgodzimy). Czy w takiej sytuacji gmina moze zabronić mi wybudowania oczyszczali ścieków. Czy powinnam złożyć uzupełnienie wniosku o pozwolenie na budowę POS?Proszę pomożcie mi rozwiązać ten problem, być mmoże nie jest jeszcze za późno.Dziękuję serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 09.04.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witajcie! Mam podobny problem, otóż działka której niebawem stanę się właścicielką ma ważny plan zagospodarowania przestrzennego i uzbrojenie terenu( ok36) działek też w planach. Zamierzam kupując działkę od gminy wybudować na niej dom. Czy gmina ma prawo zabronić mi jakiegoś rozwiązania tymczasowego (oczyszczalni bądż szamba) tylko dlatego, że ma w planie budowę sieci kanalizacyjnej itp. A ja muszę po dwóch latach od podpisania umowy kredytowej mieć odbiór budynku. Jak sie za to zabrać? Liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 09.04.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Gmina, w której juz niedługo zamieszkam tak właśnie zrobiła. Zabrania, ponieważ w planach jest kanaliza. Z tym, ze wójt nie potrafi sprecyzować nawet terminu wykonania tejze/ około 10 lat powiada, jak dobrze pójdzie, bo moze jakies fundusze unijne itp/. Żeby było smieszniej przed zapisami w planie /do końca 2004 r./ gmina ta chwaliła się, ze jest gminą proekologiczną i dofinansowywała POS w kwocie 2000 zł. Teraz powiada, skoro planujemy kanalizę, to ludność nie powinna instalować POS, bo gdyby tak kazdy to, po co kanaliza??? Logiczne, nie? Ja na szczęscie nie poniosłam szkody i po prostu wykonamy szambo, ale moi znajomi kupili POS zanim dowiedzieli się o nagłej zmianie w polityce gminy....i mają teraz problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts