pawelurb 16.08.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 mam na myśłi kocioł gazowy i kocioł na paliwo stałe, czy mogą być zainstalowane w jednym pomieszczeniu ? oczywiście podłączone do oddzielnych , przeznaczonych dla siebie kanałów kominowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 16.08.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Z tego co się orientuję to mogą, u nas też tak będzie, przy czym jest to podobno niezbyt dobre rozwiązanie, ze względu na zanieczyszczenia, kurz, który może szkodzić kotłowi na gaz. Kocioł na paliwo stałe z tego względu, powinien być w innym pomieszczeniu. U mnie nie ma możliwości - brak dostępu do innego komina- wiec musza stac razem. Jest jedno ale, czasem gmina w decyzji o warunkach zabudowy umieszcza informację w jaki sposób można ogrzewać dom, i czasem nie umieszcza tam takiej możliwości - jak to mówią nieekologicznej. I wtedy teoretycznie nie można mieć dwóch kotłów. Przynajmniej do chwili odbioru budynku bo potem to juz nikogo nic nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.08.2005 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 właśnie tak myślę, że zasadniczo będzie na gaz ( LPG z butli ), pomimo że nie zabroniono paliwa stałego w warunkach zabudowy , gaz będzie dlatego że potrzebuję bezobsługowe ogrzewanie , bo taki mamy tryb życia i pracy , a kocioł na paliwo stałe , wymysliłem sobie że będzie jako dodatkowe źródło ciepła ( tańsze ) , zapytacie czemu nie kominek z płaszczem ? , bo taki kominek to kosztuje pewnie ze 8-9 tysięcy, wolę kupić tani tak w okolicy 2 tyś. zł. piec tzw. wszystkopalny i za pośrednictwem wymiennika podłączyć go do zamkniętego układu ogrzewania , będę miał tańsze źródło ciepła , również tańsze w wykonaniu , pozatym nie będę miał kotłowni w salonie , jak przy kominku z płaszczem, kotły będą w pomieszczeniu przeznaczonym do tego , kotłownia jest dośc duża , wymurowane kominy i spalinowy i dymowy.A kominek będzie , też tani z prostym DGP grawitacyjnym, ot tak przy okazji jak się napali to niech też troche nagrzeje .Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? zarówno ze względu na funkcjonalność jak i na ekonomię takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 16.08.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Mogą być razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts