Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont bitumiczny - jakich producentów polecacie?

Gość

Recommended Posts

Ja położyłem u siebie gonty IKO. Leżą dopiero dwa lata, na razie wszystko jest ok.

A tu trochę danych technicznych:

Armourglass jest gontem (dachówką papową) przeznaczonym do stosowania na dachach o spadku 15° - 85°.

Dostępne kolory:

01 Czarny, 04 Zielony, 06 Szaro-Czerwony, 07 Brązowy Cieniowany, 10 Czerwony Ceglasty, 14 Czerwono-Brązowy, 15 Niebieski, 31 Szary Ciemny.

Budowa:

1 Pas klejący

2 Kolorowa posypka bazaltowa

3 Wierzchnia warstwa bitumu

4 Impregnowany welon z włókna szklanego

5 Spodnia wastwa bitumu

6 Posypka piaskowa

7 Folia zapobiegająca sklejaniu sie gontów w paczce.

Wymiary

Długość 1000 mm (+/-3)

Szerokość 336 mm (+/-3)

Waga +/- 10,9 kg/m²

Pokrycie z paczki 3 m²

Liczba dachówek w paczce 21

Liczba paczek na palecie 48

Dane techniczne:

Zawartość bitumu 1300 gr/m²

Wkładka nośna 120 gr/m²

Wytrzymałość na rozciąganie Wzdłużna 600 N/5cm - 850 N/5cm

Poprzeczna 600 N/5cm - 700 N/5cm

Wytrzymałość na przebicie 100 N/5cm 130 N/5cm

Wydłużenie przy sile zrywającej 2,5% min.

Dlaczego kupując dachówki bitumiczne mówicie tylko o cenie, a nie o latach gwarancji? To jedna z ważniejszych cech, na które, przy zakupie dachówek bitumicznych, winno sie zwracać uwagę. Każdy producent w swojej ofercie posiada dachówki o 10, 15, czy 25 letniej i nawet dłuższej gwarancji. Im krótsza gwaranacja tym tańsze dachówki.

A ktoś stosował amerykanskie dachówki Owens Corning - http://szkielet.com.pl/katalog2005/144.php Jakie doświadczenia ?

A jaką ja mam gwarancję, że firma, która mi da gwarancję na 25 lat, za te 25 lat będzie istniała?

Dwa lata temu kupiliśmy z Pleszewa piec z gwarancją na 5 lat. Obecnie przecieka, facet jest przez telefon nieuchwytny, w książce tel. go już nie ma. I wypadałoby jechać do gościa 350 km (w jedną stronę) ryzykując, że go zastanę bądź nie. Znaleźliśmy więc spawacza, bo wyszedł taniej niż owa podróż. I na co mi była ta gwarancja?