Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przełożenie terminu rozprawy

fan4x4

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do prawników forumowych:

Jest rozprawa o zapłatę. Odroczona na dwa miesiące. Na kilka dni przed terminem, tym kolejnym, pełnomocnik pozwanych wnosi o odroczenie sprawy, bo dostał zlecenie(od pozwanych) tydzień temu, mało czasu na zapoznanie się ze sprawą, a teraz jedzie na urlop miesięczny. Czy sąd odroczy rozprawę? Mieli przecież dwa miesiące na znalezienie pełnomocnika z wolnym terminem. Sprawa jest w Sądzie Gospodarczym.

Co w takim wypadku robić? Jechać na sprawę, bo z sądu nie ma wiadomości żadnej. Jechać po to tylko, żeby usłyszeć o następnym terminie?

...tyko że ja też przełożyłem urlop w związku z tą sprawą.

Sąd stosuje prostą zasadę: "mowa trawa pismo grunt". Pisemna prośba adwokata w sprawie odroczenia jest (prawie) zawsze uwzględniana. A urlop to jak w wojsku - rzecz święta. A dodatkowo jeszcze to jest Sąd Gospodarczy. Uważam, że w zyciu nie należy ukrywać prawdy, dlatego przygotuj się na lata procesu. Najpierw orzeczenie I instancji; z tego co piszesz to sądzę, że najlepszym układzie może być to przełom roku. Potem apelacja. Rok, półtora...

pozdrawiam

Dziękuję Funia. Widzę, że sąd może to uczynić, ale nie musi.

No bo ja dostałem zawiadomienie o rozprawie z datą, godziną rozprawy z sądu, a prośbę o odroczenie od pełnomocnika.

Wiadomści telefoniczne z sekretariatu sądu mogą być niewiarygodne. Pismo pisane, to pisane. Nie ma już na to czasu. W piśmie od pełnomocnika jest kilka literówek(np. przekrecona nazwa firmy pozwanych). Do chwili obecnej tak ta sprawa jest prowadzona, że boję się jakiegoś podstępu.

Ale dziękuję. Jutro zadzwonię.

Janie Kaziku. Tobie też dziękuję.

A jaka może być prawda?

Nie opłacili faktur i tyle. Teraz to jest tylko gra na zwłokę. Odroczenie egzekucji komorniczej. Toż to widać i czuć na kilometry. Dwa lata straszyłem ich upomnieniami. 30tyś. plus odsetki za dwa lata piechotą nie chodzi.

pełnomocnik pozwanych wnosi o odroczenie sprawy, bo dostał zlecenie(od pozwanych) tydzień temu, mało czasu na zapoznanie się ze sprawą, a teraz jedzie na urlop miesięczny. Czy sąd odroczy rozprawę?

Mam to samo. Ustawa gwarantuje 7 dni na zapoznanie się z aktami. Sąd musi to uwzględnić.

To absolutnie nie ma znaczenia.

Ma znaczenie, bo tam trafiają "odpady" sędziowskie.

Pozwalam się niez zgodzić.

Właśnie do Gospodarczego trafiają Ci najlepsi.

Przynajmniej tak jest w założeniu i w tych miastach gdzie o wyborze kandydatów do poszczególnych wydziałow decydują obiektywne okoliczności.

--> Funia

Ja też pozwalam się nie zgodzić :) ponieważ w realu decyduje praktyka a nie teoria.

Analogia jest w wyborach prezydenta (np w Polsce) pozdrawiam

Ja pozwalam się nie zgodzić na analogię :D :wink:

Z sędziami w gospodarczym mam baaaardzo częśto do czynienia i pomimo tego że często ich nie lubie prywatnie, to przyznaję, ze znają sie na rzeczy (w większości, choć bywają niechlybne wyjątki).

A co do prezydenta - coż - vox populi :wink: