Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siatka ogrodzeniowa PCV czy ocynkowna?

danserniebanalny

Recommended Posts

ja mialem zle doswiadczenia z siatka powlekana plastikiem (nie wiem czy to pcv czy nie) - po 6 latach plastik stwardniał popekal i sie po prostu zaczal kruszyc a kolor trawiasto zielony zmienil sie na prawie blado zielony) :-? . A danserniebanalny i tak zrobi jak uzna za stosowne i na ile starczy mu funduszy :D

I ocynkowana, i powlekana. Takie 2 w 1. Moja siatka spędziła na dworze 9 lat i nic jej nie jest. Okien plastikowych też może nie kupować, bo popękają od mrozu ?

Tak tyle że pod plastik dostanie się woda i nastąpi korozja jeżeli siatka nie będzie dodatkowo ocynkowana.

A jeżeli już ocynkowana to po co powlekanie. Szczególnie jeżeli kiepskiej jakości.

Jeżeli powlekana to drut w środku jest cienki, inaczej siatka wyglądałaby za grubo. Ja mam ocynk fi 2.8. Bez powlekania. Planuję to pomalować. Z tego co wiem to najlepiej jest malowac jak siatka już stoi z rok.

Bierz ocynk ja do ogrodzenia działki na czas budowy wziołem w koszulce plastikowej (drugi gatunek byl bo raz na 5-6m koszulka była szortska ) wyszła mi najtamiej (chyba 8zł ma metr chciałem 25. pami dała mi 2 m wiecej) wisi 3 m-ce i juz widać słady zużycia (fakt,że na fragmecie który dwa - trzy razy w m-cu jest zwijamy aby towar mógł podjechac z drugiej strony budynku) tzn miejcami koszulka popekała!!

A jeżeli już ocynkowana to po co powlekanie. Szczególnie jeżeli kiepskiej jakości.

Po pierwsze podwójne zabezpieczenie, po drugie odpada malowanie. A tak na marginesie to nic kiepskiej jakości nie jest dobre bo by nie było kiepskie. :)

Jeżeli powlekana to drut w środku jest cienki, inaczej siatka wyglądałaby za grubo. Ja mam ocynk fi 2.8. Bez powlekania. Planuję to pomalować. Z tego co wiem to najlepiej jest malowac jak siatka już stoi z rok.

Moim zdaniem ocynk 2,8 powleczony jeszcze PCV wcale nie wyglada źle.

Ja opowiadam się za ocynkiem powlekanym i sam dokonałem takiego wyboru kilka m-cy temu.

Dla leniuchów - powleczona PCV.

Dla pracowitych - ocynkowana z grubego drutu . Po roku trzeba ją malować i to dwukrotnie.

Jeśli w powleczonej PCV zacznie odpadać plastik - to nie wiadomo co robić.

Nie da się tego plastiku całkowicie usunąć, aby ładnie pomalować.

Czekać aż się rozpadnie (10lat) i założyć nową.