Sewo 16.08.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Cześć! Przeczytałem prawie wszystkie posty odnośnie remontowania starszych budynków na tym forum - i dało mi to jakiś obraz działań albo ich braku w moim konkretnym przypadku. Chciałem jednak zapytać specjalistów o pewne sprawy Po krótce przedstawie swoją sprawę. Posiadam działkę 310m kwadratowych na której znajduje się (od ulicy) stary- bodajze z 1935roku dom, budowany recznie przez mojego pradziadka -w cegle Nie wiem czy nie naduzywam pojecia dom w tym przypadku bo jest to ceglana konstrukcja 8x9metrow - parter + polpietro (nie wiem jak to fachowo nazwac - dach skosny powoduje ze traktuje to jako niepelne pietro) ale to pieterko jest i ma sie w miare dobrze (sluzy mi jako graciarnia - mieszkam w bloku i nie mam takiego miejsca). Sa tam trzy spore pokoje. Z moich informacji wynika ze dom posiada fundamenty kamienne - popularne (ponoc) w tamtych czasach Zastanawiam sie nad remontem. Parteru na pewno a moze i pietra ? Na chwile obecna 50% dolu wynajmuje na dzialalnosc komus -co przynosi mi oczywiscie jakies miesieczne dochody. Planem jest glownie rozszerzenie tego do 90% - poza mozliwoscia wejscia dla mnie na pietro + uzytkowania kibelka ktory jest na parterze. Moja wizja bylo rowniez zagospodarowanie tej gory do poziomu ktory moglby mi zapewnic mily pobyt w tym miejscu przy okazji pobytu rekreacyjnego (jest malutka dzialka - ale jest - grila sie da spoko zrobic Mysle o jakis panelach na podlodze, moze plyty gipsowe albo boazeria jakas na scianach, moze wymienic okna na VELUXa itd ( pomieszczen u gory jest slownie 3) Bardzo mi sie podobaja niektore ladnie i skromnie zagospodatrowane poddasza. Chce to zrobic bez zadnych wodotryskow - myslalem tylko o dolozeniu do gory kabiny prysznicowej i kibelka - (dokladnie nad tym ktory jest na dole) w standardowej formie Nie wiem czy to bedzie proste ale..chcialbym poznac przyblizone koszty takiej operacji ? Ile mniej wiecej szacowac ? Czy Waszym zdaniem cos takiego w ogole ma sens ? Szczerze - watpie ze bedzie mnie stac na wyburzenie i postawienie od nowa - parteru na normalnym fundamencie + pieterka, a tym samym stracilbym comiesieczny zastrzyk pieniezny z wynajmowanego sklepu Chociaz dlugofalowo pewno byloby to korzystniejsze - ale.....bywa ze brak kasy. Czy jezeli mam wspolna sciane z moim sasiadem (wujek) z ktorym niestety nie jest Nam dane zyc dobrze - jest realne wyburzenie i w jakiejs technologi postawienie sciany 10cm obok ? tak aby zupelnie sie odciac od niego ? Prosze potraktujcie mnie jako laika , bo wlasnie takim jestem w kwestiach budowlanych - i zlitujcie sie odpowiadajac Dziekuje z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sewo 16.08.2005 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Zapomniałem zapytać jeszcze o to jakie kroki podjąć ku takiej zmianie ? Rozumiem ze jezeli w srodku cos tylko zmieniam to nie potrzeba zadnych zmian ? Czy znacie kogos z okolic Katowic kto moglby pomoc ? Ile cos takiego kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 17.08.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Czy ten dom jest trochę podobny do tego na moim zdjęciu? Jednorodzinny ze strychem ? Właśnie taki remontujemy - tylko , że mój ma ponad 100 lat .Koszty - to zależy kogo znajdziesz do remontu . Powodzenia pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sewo 17.08.2005 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Raczej tylko troszeczke podobny.. Sprobuje moze zdjecia dac - moze wtedy ktos bardziej obrazowo to odbierze i postanowi okreslic ramowe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 17.08.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Sewo, wszystko jest wykonalne Co mi odrazu na mysl przychodzi, to to ze chcesz zaadoptowac poddasze nieuzytkowe na cele mieszkalne. Z jednej strony to projekt i pozwolenie by sie przydalo, szczegolnie ze jak piszesz z sasiadem-wujkiem zyjesz nie za bardzo. Czeka Cie ocieplenie poddasza, czyli wata mineralna i plyty regipsowe. Wymiana okien, moze jeszcze wstawienie dachowych jak zechcesz. Co jest z dachem, musisz dac to komus do poogladania, zeby sie nie okazalo ze polozysz plyty a tam gdzies przecieka. Musisz sprawdzic komin i rynny. Nie wiem jakie masz ogrzewanie ??? Strop jest zapewnie drewniany, wiec czeka Cie wzmocnienie podlogi np plytami OSB tam gdzie bedziesz miala lazienke, a moze sie okazac ze i w pokojach bedziesz musiala wzmocnic. No i oczywiscie elektryk i hydraulik bedzie potrzebny....... Nie wiem co masz na mysli z przesunieciem tej sciany ??? dlaczego 10 cm ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.08.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 czy to dokladnie Katowice? jesli tak, to radze juz isc do urzedu i wypytac co bedzie potrzebne - sa tam bardziej święci od Pana Boga...Pierwsze co to sprawdzic plan zagospodarownia przestrzennego. 2. ekspertyza techniczna budynku - weź jakiegos rzeczoznawcę i niech sprawdzi stan techniczny budynku - zobaczysz na czym stoisz (i tak bedzie wymagana przy skladaniu projektu)3. projekt zmiany sposobu uzytkowania, ewetualnie przebudowy budynku wyburzenie sciany wspólnej jest nierealne: wujka chcesz pozbyc sciany? kosztów nie da się okreslic bez oceny stanu technicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sewo 18.08.2005 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Hmm to Katowice-Piotrowice. Sadze ze w takim razie nie bede podnosil dachu - zrobie tylko remoncik tego co jest w celu podniesienia standardu - tak abym mogl tam posiedziec przez weekend. Byl budowlaniec ktory powiedzial ze mury sa zdrowe, ze strop drewniany jest ok i ze dach tez nie przecieka. Dach to deski + papa - ale nie przecieka i szczelny. Sek w tym ze jak wejde na gore to przy moim wzroscie moge przesc 2m w jedna i druga strone bez potrzeby schylania sie Myslalem ze jest jakis patent aby to podniesc, ale skoro tak duzo zachodu/pieniedzy na to potrzeba to raczej wole sie schylac Sprawa sciany przedstawia sie tak. Cala posesja ma 600metrow kwadratowych. Moja czesc to 300metrow dzialki i mniejszy budynek laczacy sie jedna sciana z drugim (moj byl wczesniej budowany i na jego bazie-sciany - byl postawiony kolejny) Wjaz od ulicy jest przewidziany TYLKO z posesji niemojej - co czasem utrudnia mi zycie - probowalem wymyslec co jestem w stanie zrobic aby sie ODIZOLOWAC. Na chwile obecna mam zagwarantowane weiczyste dojscie do mojej posesji (przejscie brama z 1szej posesji, spacerek 5metrow i juz u siebie ) jednak jakze komfortowo byloby tam wjechac samochodem. Tak myslalem ze pewno jest jakis architektoniczny patent na to aby np: dol posesji od ulicy (polowe czyli jakies 5metrow) wyburzyc i zrobic w tego miejsce przejazd do ogrodka mojego - ale...sadze jako laik (moze sie myle ? ) ze to ogromnie kosztowne. Czlowiek ktory przyszedl do mnie mniej-wiecej wycenic koszta mowil o kupnie: 1. piec gazowy + miedziane rurki + 2 kaloryfery (sa ponoc za 2500pln i za 6000) 2. nowa elektryka 3. remont na dole lazienki + kabina prysznicowa 4. oblozenie wszystkiego kortongipsami 5. panele na ziemi 6. balustrada nad schodami + dobudowanie poreczy dla ulatwienia wchodzenia + restauracja dobrych,drewnianych domow 7. wymiana 2ch okien sceinnych na gorze + 2 dachowych myslicie ze 15000pln starczy ? Zaznaczam ze ja nie chce tam mieszkac calorocznie, tylko rekreacyjnie czasem po grillu jak `strzele pięć` dzieki za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts