Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dysterbit działa również "od drugiej strony"

Recommended Posts

Witam ! Wiem że temat izolacji podłogi na gruncie i Dysperbitu był wałkowany często, ale ja mam konkretne pytanie. Mianowicie zostało mi dużo Dysperbitu, który chcę gdzieś zużyć. Wymyśliłem, że wykonam z niego izolację poziomą podłogi, czyli

- chudziak

- dysperbit

- folia w miarę gruba

- styropian

- folia

- zbrojenie

szlichta

Teren mam podmokły i zastanawiam się czy dysperbit będzie dobrze blokował wodę i wilgoć, która wczesniej będzie wsiąkała w chudziak.Na marginesie- izolację poziomą ścian mam wykonaą na jednej warstwie papy termozgrzewalnej i na to gruba folia.

pozdrawiam! :wink:

moment!

Ustalmy pojęcia!

Z doświadcznia wiem, że inwestorzy i wykonawcy wszelkie "mazidła do fundamentu" nazywają dysperbitem albo abizolem.

A jak pewnie wszyscy wiecie producentów, marek i produków do hydroizolacji jest mnóstwo i każdy inaczej działa, wysycha, do czego innego się nadaje. A ponadto zależy to też od podłoża, które było izolowane, spooby nakładania i wielu innych czynników.

pozdrawiam!

pokar

U mnie jest wysoki poziom wody gruntowej której poziom znacznie skacze np jesień, wiosna. Podłoga na gruncie i ten naturalny tłok w postaci wody powoduje w momencie przyrostu poziomu wydmuch wilgoci i zapaszków z gruntu i dlatego robię szczelną jakby membranę z papy termo. A dysperbit miał ułatwić doklejanie do chudziaka gdyż do samego betonu to klei się marnie( zawsze sie zapyli i nie przytrzyma)

Dzieki za odzew! :D i ta:

- mówię o typowym preparacie (ten jedyny oryginalny) o nazwie "Dysperbit" na bazie wody;

- upieram się tak przy nim, ponieważ zostało mi go bardzo dużo po stanie zero :-? i nie mam co z nim zrobić :-? ;

- chciałem wczesniej gruntować pod termozgrzewalną (rzeczywiście na chudziak bez gruntu chwyta beznadziejnie), ale nie wiem czy podrzewanie papy nie stopi go (ma przeciez po wyschnięciu konsystencję kauczuku;

- mam wysoki poziom wody gruntowej w okresie wiosennym i tego się boję, może i przesadzam (sam tak niekdy myśle o sobie) ale spokój wewnętrzny jest bezcenny;

- może zrobię tak - dysperbit- termozgrzewalna- folia- styro- szlichta

lub dyperbit(grubo) do klejenia papy na włoknie szkalnym- folia- styro- szlichta;

w normalnych warunkach nie używałbym dysperbitu ale chcę wykorzystać fakt że mi został :wink: pzdr