Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mozaika Przemysłowa

bpisk

Recommended Posts

Cześć zamierzam połozyć u siebie mozaikę przemysłową klon lub jesion Czy ktoś moze ma to u siebie(mile widziane fotki) Widziałem tylko na małej powierzchni No i czy to wogóle praktyczne :wink:

tez o tym myślimy (parkiet przemysłowy) ładnie wygląda choć ostatnio ktoś zwrócił nam uwagę na to że to są niezwykle małe elementy (montuje się to "na sztorc") i szybko się męczą oczy. Ta osoba powiedziała, że nie wyobraża sobie życia przez parę lat w otoczeniu czegoś tak absorbującego zwrok i wiesz co dało nam to do myślenia. Popatrz przez 5 minut na jakiś mały wzór (na większej powierzchni np. podłoga z mozaiki w którymś z salonów z płytkami)- rzeczywiście męczące uczucie. Od decyzji dzieli nas jakiś rok :D ale już nie zastanawiamy czy aby tez parkiet będzie tym co chcemy osiągnąć na podłodze.

Elementy sa naprawde male, tylko zawsze jest pytanie co chcesz "podloga" powiedziec :wink: Jezeli ma byc tylko jako podloze, do ladnych fikusnych mebli, ktore maja przyciagac i cieszyc oko, to podloga musi byc neutralna nie przyciagajaca wzroku. Jak masz prosta linie mebli i do tego malo czyli mozesz wyeksponowac podloge, to stanie sie ona ozdoba pokoju. Tym czyms, tym smaczkiem i klimatem pomieszczenia.

Mam od paru lat panele, jasna pinie (deske) z ciemnymi slojami i ciemnymi sekami. W moim mieszkaniu to ta podloga ma siebie prezentowac. Oprocz szklanego stolu, wypoczynku na metalowych nozkach i lawy na sprzet tez na metalowych nozkach nie stoi na niej nic, co by przeszkadzalo w "podziwianiu" calosci. Na duperele mam dlugie polki, CD-ki sa tez na scianie...... nawet tv mam przykrecony do sciany, zeby niepotrzebnie nie stawiac nastepnego mebla.

aha i jeszcze mi sie nie znudzila 8) :lol: i juz wiem ze w salonie w domu tez beda takie panele lezaly.

Wszystko rzecz gustu.

Ale nawet elementy w przemysłówce powinny mieć jakieś wymiary minimalne. Ostatnio jako przemysłową sprzedaje sie zwykłą mozaike postawioną na storc. Zwykła mozaika jest krótka. Nadaje się do małych pomieszczeń, które optycznie powiększa. W przemysłówce elementy powinny być dość "chude, ale długie"

a co myslicie o klonie europejskim moja narzeczona sie uparła bo jest jasniutka ale ja nie jestem pewny co do gatunku drzewa No bo z naszych krajówek to słyszałem dąb, jesion, buk A klon-nic na ten temat nie wiem Miękkie to czy wogóle się nadaje A i jeszcze jedno nie są to miejsca nadmiernie exploatowane( pokoje , sypialnia) Nie chodzi o klon kanadyjski tylko ten nasz Bede wdzięczny za podpowiedz :wink:

Witam, w prawdzie nie mam fotek z podłogą przemysłową z klonu ale załączam zdjęcia innych gatunków.

mj

dla mnie bomba tylko ciagle sie boje tego na duzej powierzchni. Na razie przekonuję sie do koncepcji wykorzystania tego jako dekorka- tak jak tutaj na zdjęciu

http://img325.imageshack.us/img325/7793/19ke.jpg

http://img325.imageshack.us/img325/9793/abisko49fm.jpg

• 3 weeks później...