Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja, przewod spalinowy itp

Recommended Posts

Mam pytanie w związku z kotłownią i kilkoma sprawami jej dotyczącymi.

Jak to jest z wentylacją wywiewową w kotłowni? Kubatura i wysokość u mnie się zgadzają, kocioł będzie jednofunkcyjny z zasobnikiem, zamknięta komora spalania, kondensacyjny. Nawiem zetką, kotłownia jest poniżej poziomu gruntu. I teraz ważne pytanie: czy wentylacja wywiewowa może odbywać się również zetką? Inaczej?

Drugie pytanie: przewód powietrzno-spalinowy. Planuję wypuścić go przez ścianę. Ile taki zestaw wystaje poza rzeczoną ścianę? W archiwum czytałem nawet o 50 cm I jeszcze pytanie do użytkowników. Czy na tynku pojawiają się ślady spalin? Czy przez okno nie dostaje się do pomieszczeń nieprzyjemny zapach? Może są jakieś inne wady takiego rozwiązania, o których warto wiedzieć?

Dzięki za uwagę

P.

nie do końca zgodzę się z heatron-em;

czy aby na pewno powinieneś uważać, że tylko na tym formum dowiesz się od "fachowców" (bez ujmy dla Fachowców :D ), co powinno być a co nie?

wydaje mi się, że zetka służy za nawiew i wywiew tak samo dobrze jak i inne sposoby wentylacji, kwestia właściwego umieszczenia wlotów i wylotów zetek, no i tego co się chce uzyskać.

Tyle, że w nowobudowanych obiektach, zetki stosuje się żadko i przy braku innych możliwości (kwestia estetyki)

Ja mam kocioł w piwnicy-pomieszczenie ok.4 m2. Jest zetka, której rolą jest tylko doprowadzanie powietrza z zewnątrz do kotłowni. Jej koniec (wylot) w kotłowni jest tuż nad podłogą, zabezpieczony siatką przed robactwem i gryzoniami), a wlot zewnętrzny przy ścianie domu ok. 1,5m nad ziemią.

Natomiast odprowadzenie powietrza z kotłowni odbywa się poprzez rursko położone nad piecem, aż na dach. Mam kocioł jednofunkcyjny.

Ja mam kocioł w piwnicy-pomieszczenie ok.4 m2. Jest zetka, której rolą jest tylko doprowadzanie powietrza z zewnątrz do kotłowni. Jej koniec (wylot) w kotłowni jest tuż nad podłogą, zabezpieczony siatką przed robactwem i gryzoniami), a wlot zewnętrzny przy ścianie domu ok. 1,5m nad ziemią.

Natomiast odprowadzenie powietrza z kotłowni odbywa się poprzez rursko położone nad piecem, aż na dach. Mam kocioł jednofunkcyjny.

U mnie ma to wyglądać podobnie. I właśnie wykuwanie miejsca na to rursko, które miałoby biec aż ponad dach jest pewnym problemem. Wiem, że zetka jest mało estetyczna, dodatkowo jeszcze jest ten przewód powietrzno-spalinowy, ale zakupiłem dom w stanie surowym już z pewnymi rozwiązaniami i teraz ponoszę konsekwencję wyborów poprzedniego właściciela. W rezultacie przyszło mi wywalić przewód p-s na zewnątrz przez ścianę. Ale co raz mniej mi się to podoba.

Czy ktoś mógłby opisać swoje refleksje z użytkowania takiego przewodu? Bardzo mnie to ciekawi, a wśród znajomych nikt tego nie ma. Chodzi mi szczególnie o kwestię brudzenia, nieprzyjemnych zapachów, itp.