Pafnucy 16.08.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Mam pytanie w związku z kotłownią i kilkoma sprawami jej dotyczącymi. Jak to jest z wentylacją wywiewową w kotłowni? Kubatura i wysokość u mnie się zgadzają, kocioł będzie jednofunkcyjny z zasobnikiem, zamknięta komora spalania, kondensacyjny. Nawiem zetką, kotłownia jest poniżej poziomu gruntu. I teraz ważne pytanie: czy wentylacja wywiewowa może odbywać się również zetką? Inaczej? Drugie pytanie: przewód powietrzno-spalinowy. Planuję wypuścić go przez ścianę. Ile taki zestaw wystaje poza rzeczoną ścianę? W archiwum czytałem nawet o 50 cm I jeszcze pytanie do użytkowników. Czy na tynku pojawiają się ślady spalin? Czy przez okno nie dostaje się do pomieszczeń nieprzyjemny zapach? Może są jakieś inne wady takiego rozwiązania, o których warto wiedzieć? Dzięki za uwagęP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 16.08.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Wentylacja wywiewna grawitacyjna - przewód wentylacyjny wyprowadzony ponad dach. Chyba, że masz wentylację mechaniczną - wtedy dopuszcza sie zbilansowaną nawiewno-wywiewną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 16.08.2005 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Wentylacja wywiewna grawitacyjna - przewód wentylacyjny wyprowadzony ponad dach. Chyba, że masz wentylację mechaniczną - wtedy dopuszcza sie zbilansowaną nawiewno-wywiewną. Sory, ale jestem lamą. Możesz jaśniej w drugiej części wypowiedzi (dopuszcza sie ...)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 16.08.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Masz wentylację mechaniczną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 16.08.2005 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Masz wentylację mechaniczną ? nie. w pomieszczeniu, gdzie ma być kocioł nie ma na rzie zadnej wentylacji, reszta to grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 16.08.2005 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Niestety musi być wentylacja w kotłowni. Proponuję więc poprowadzić przewód ponad dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 16.08.2005 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Dzięki za info, Heatron. Czyli porady fachowców, ktorzy odwiedzają moją budowę po raz kolejny do kosza można wywalić. Tak to jest, jak się ma kierownika poleconego przez znajomych. Eee, szkoda słów. A czy na drugie moje pytanie ktoś odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.08.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 nie do końca zgodzę się z heatron-em; czy aby na pewno powinieneś uważać, że tylko na tym formum dowiesz się od "fachowców" (bez ujmy dla Fachowców ), co powinno być a co nie? wydaje mi się, że zetka służy za nawiew i wywiew tak samo dobrze jak i inne sposoby wentylacji, kwestia właściwego umieszczenia wlotów i wylotów zetek, no i tego co się chce uzyskać. Tyle, że w nowobudowanych obiektach, zetki stosuje się żadko i przy braku innych możliwości (kwestia estetyki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.08.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ja mam kocioł w piwnicy-pomieszczenie ok.4 m2. Jest zetka, której rolą jest tylko doprowadzanie powietrza z zewnątrz do kotłowni. Jej koniec (wylot) w kotłowni jest tuż nad podłogą, zabezpieczony siatką przed robactwem i gryzoniami), a wlot zewnętrzny przy ścianie domu ok. 1,5m nad ziemią.Natomiast odprowadzenie powietrza z kotłowni odbywa się poprzez rursko położone nad piecem, aż na dach. Mam kocioł jednofunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 18.08.2005 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Ja mam kocioł w piwnicy-pomieszczenie ok.4 m2. Jest zetka, której rolą jest tylko doprowadzanie powietrza z zewnątrz do kotłowni. Jej koniec (wylot) w kotłowni jest tuż nad podłogą, zabezpieczony siatką przed robactwem i gryzoniami), a wlot zewnętrzny przy ścianie domu ok. 1,5m nad ziemią. Natomiast odprowadzenie powietrza z kotłowni odbywa się poprzez rursko położone nad piecem, aż na dach. Mam kocioł jednofunkcyjny. U mnie ma to wyglądać podobnie. I właśnie wykuwanie miejsca na to rursko, które miałoby biec aż ponad dach jest pewnym problemem. Wiem, że zetka jest mało estetyczna, dodatkowo jeszcze jest ten przewód powietrzno-spalinowy, ale zakupiłem dom w stanie surowym już z pewnymi rozwiązaniami i teraz ponoszę konsekwencję wyborów poprzedniego właściciela. W rezultacie przyszło mi wywalić przewód p-s na zewnątrz przez ścianę. Ale co raz mniej mi się to podoba. Czy ktoś mógłby opisać swoje refleksje z użytkowania takiego przewodu? Bardzo mnie to ciekawi, a wśród znajomych nikt tego nie ma. Chodzi mi szczególnie o kwestię brudzenia, nieprzyjemnych zapachów, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts