Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANR i prawo pierwokupu

Recommended Posts

Ano właśnie... Zachęcony kilkuletnim pożyciem z dala od miastowego zgiełku postanowiłem dokupić co nieco gruntu od prywatnej osoby... i okazał się że ANR ma prawo pierwokupu. Czy spotkał się ktoś by ANR skorzystał z tego prawa ? Poza tym co ze wszelkimi kosztami które do tej pory poniosłem (opłata notarialne, mapki i 10% zaliczka) jeśli ANR zdecyduje się na "moje" grunty ?

Kretyńsko sformułowane prawo stanowi, iż nawet działka jedno-!!! arowa, jeśli stanowi grunt rolny podlega prawu pierwokupu przez Agencję.

W sejmie od przeszło roku gnije poprawka stanowiąca, ią prawu pierwokupu podlegają jedynie areały o powierzchni większej niż 1 ha.

Niestety dla skretyniałych "460" to nie jest żaden priorytet, tym bardziej iż urzędnicy Agencji teoretycznie mają zajęcie no i pilnują perełek - węzły autostrad, markety itd. itp.

Teoretycznie, gdyż do korespondencji notariuszy przeważnie nikt nie zagląda a po 35 dniach, jeśli notar odpowiedzi nie uzyska, działa na podstawie domniemania, iż Agencja z prawa pierwokupu nie skorzystała.

Co to implikuje: ano konieczność dwukrotnego spisywania aktu. najpierw sprzedaży warunkowej a następnie umowy przeniesienia własności.

W sytuacji, gdy jest wielu współwłaścicieli,mieszkających często z dala od siebie, a którzy często wzięli już pieniądze, jest to działanie bardzo karkołomne.

Dlatego też radzę, aby większość kasy dać dopiero przy drugiej umowie. :D

• 1 month później...
Gość marcindz
Post co prawda stary ale może się do czegoś ma odpowiedź przyda. Agencja w praktyce odkupuje TYLKO grunty o znacznej wartości. W praktyce chodzi np o działki pod Warszawą. Jeśli wyrazisz chęć kupna daj im 30 dni na decyzję i sprawa się wyjaśni.

Post co prawda stary ale może się do czegoś ma odpowiedź przyda. Agencja w praktyce odkupuje TYLKO grunty o znacznej wartości. W praktyce chodzi np o działki pod Warszawą. Jeśli wyrazisz chęć kupna daj im 30 dni na decyzję i sprawa się wyjaśni.

Sprawa już się wyjaśniła... nie wyrazili ochoty na pierwokup... swoją drogą udałem się osobiście do ANR co nieco przyśpieszyło sprawę...