Dopuser 16.08.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Ano właśnie... Zachęcony kilkuletnim pożyciem z dala od miastowego zgiełku postanowiłem dokupić co nieco gruntu od prywatnej osoby... i okazał się że ANR ma prawo pierwokupu. Czy spotkał się ktoś by ANR skorzystał z tego prawa ? Poza tym co ze wszelkimi kosztami które do tej pory poniosłem (opłata notarialne, mapki i 10% zaliczka) jeśli ANR zdecyduje się na "moje" grunty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.08.2005 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Kretyńsko sformułowane prawo stanowi, iż nawet działka jedno-!!! arowa, jeśli stanowi grunt rolny podlega prawu pierwokupu przez Agencję. W sejmie od przeszło roku gnije poprawka stanowiąca, ią prawu pierwokupu podlegają jedynie areały o powierzchni większej niż 1 ha. Niestety dla skretyniałych "460" to nie jest żaden priorytet, tym bardziej iż urzędnicy Agencji teoretycznie mają zajęcie no i pilnują perełek - węzły autostrad, markety itd. itp. Teoretycznie, gdyż do korespondencji notariuszy przeważnie nikt nie zagląda a po 35 dniach, jeśli notar odpowiedzi nie uzyska, działa na podstawie domniemania, iż Agencja z prawa pierwokupu nie skorzystała. Co to implikuje: ano konieczność dwukrotnego spisywania aktu. najpierw sprzedaży warunkowej a następnie umowy przeniesienia własności. W sytuacji, gdy jest wielu współwłaścicieli,mieszkających często z dala od siebie, a którzy często wzięli już pieniądze, jest to działanie bardzo karkołomne. Dlatego też radzę, aby większość kasy dać dopiero przy drugiej umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość marcindz 03.10.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Post co prawda stary ale może się do czegoś ma odpowiedź przyda. Agencja w praktyce odkupuje TYLKO grunty o znacznej wartości. W praktyce chodzi np o działki pod Warszawą. Jeśli wyrazisz chęć kupna daj im 30 dni na decyzję i sprawa się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 03.10.2005 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Post co prawda stary ale może się do czegoś ma odpowiedź przyda. Agencja w praktyce odkupuje TYLKO grunty o znacznej wartości. W praktyce chodzi np o działki pod Warszawą. Jeśli wyrazisz chęć kupna daj im 30 dni na decyzję i sprawa się wyjaśni. Sprawa już się wyjaśniła... nie wyrazili ochoty na pierwokup... swoją drogą udałem się osobiście do ANR co nieco przyśpieszyło sprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.10.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Nigdy nie wyrażają ochoty - nie mają środków na takie zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 03.10.2005 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Miałem podobną sytuację z kupnem działki zakupionej wcześniej od gminy. W tym wypadku też gmina miała prawo pierwokupu ale oczywiście z niego nie skorzystała. Tylko dodatkowe koszty i nic więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts