Cypek 17.08.2005 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Byli panowie od okienek po roku od montażu, aby okienka wyregulować. Ot budynek osiadł i niektóre, szczególnie te duże balkonowe nieco obcierały. Przyjechali, wyregulowali i stwierdzili, że przydałoby się okucia przesmarować, ale to już poza czynnościami gwarancyjnymi. Za malutką tubeczkę w sklepie krzyknięto mi 39,- zł. Czy ktoś wie, czym to można przesmarować ?? Ponoć towot nie bo żółkną profile. Mam okna PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.08.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 raz, dwa razy w roku wystarczy WD-40 i nie potrzeba zadnych wynalazkow ewentualnie kilka kropel zwyklej oliwki do maszyn do szycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.08.2005 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Dzięki jareko, na Ciebie liczyłem. A tak apropo, powinni to zrobić w ramach przegladu gwarancyjnego czy mnie "zbyli" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.08.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 powiem tak nie ma czegos takiego jak przeglad gwarancyjny - jest gwarancja a ona w 99% nie obejmuje konserwacji okien. Czasem spotykasz sie z taka umowa iz w czase gwarancji pierwszy "serwis" jest gratis zas pod rygorem jej utraty jestes zmuszony do nastepnych "serwisow" platnych. Wszystko zalezy od tego co masz napisane w gwarancji o ile takowa dostales na pismie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.08.2005 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Mam i to na piśmie.Właśnie było napisane, że pierwszy serwis po roku gratis.Nie napisane niestety co wchodzi w czynności gwarancyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.08.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 skoro tak ja bym sie domagal za friko skoro nie zastrzegli sobe ze konserwacja platna to........kasy bym nie dal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.08.2005 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Dzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 17.08.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Moim zdaniem, na pewno nie WD 40, to srodek do chwilowe smarowania, o ograniczonym zastosowaniu. Szybko wysycha, a jego własciwosci smarne są mizerne. Ostatnio smarowałem swoje okucia, zamki, zawiasy, tryby maszynki do mielenia miesa, tryby wiertarki, zębatki i łancuch w rowerze itd. olejem silnikowym - Mobil 1 syntetyczny 0W40. Olej ten jest dobry nie tylko do samochodu. Spróbujcie wiec smarowac olejem silnikowym, ktory w strzykawce, dozowany precyzyjnie igłą, smaruje wszystko precyzyjnie. Do mojej nowej kosiarki wlałem natomiast Mobil 1; 5W50. Kosiarka chodzi super, a olej nie wykazuje sladow zuzycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 17.08.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Wazelina techniczna. Tubka kosztuje może ze 2 złote. A starczy na okna w całym domu. I nie odbarwia PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 04.12.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Wydaje mi się że bardzo dobry jest smar SUPER LUBER - który można nabyć w sklepach myśliwskich. Przeznaczony jest do sparowania precyzyjnych mechanizmów - takich jak np. broń W sprayu łatwy w zastosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 04.12.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Oliwka wazelinowa jest the best czyli to co mówił Jareko - oliwka do maszyn do szycia. Ma dobrą konsystencję, nie żółknie i nie wchodzi z niczym w reakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.12.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 mozna uzyc srodka do smarowania lancuchow rowerowych, Finisch line (buteleczko cos kolo 15zl), albo oleju do smarowania pil lancuchowych WD-40 to raczej jak okucie odmowi posluszenstwa calkowicie i trzeba je "uruchomic" a potem j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 04.12.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Moim zdaniem, na pewno nie WD 40, to srodek do chwilowe smarowania, o ograniczonym zastosowaniu. Szybko wysycha, a jego własciwosci smarne są mizerne. Ostatnio smarowałem swoje okucia, zamki, zawiasy, tryby maszynki do mielenia miesa, tryby wiertarki, zębatki i łancuch w rowerze itd. olejem silnikowym - Mobil 1 syntetyczny 0W40. Olej ten jest dobry nie tylko do samochodu. Spróbujcie wiec smarowac olejem silnikowym, ktory w strzykawce, dozowany precyzyjnie igłą, smaruje wszystko precyzyjnie. Do mojej nowej kosiarki wlałem natomiast Mobil 1; 5W50. Kosiarka chodzi super, a olej nie wykazuje sladow zuzycia. cholera, to czemu producenci zalecaja do kosiarek spalinowych tylko mineralny coś tam W30 hmmmm??. ktoś wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.12.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Kochani - nawet zwykly olej rozlinny - np. kujawski z pierwszego tloczenia czy nawet zwykle maslo - i bynajmniej nie jest to zart cokolwiek byleby bylo tluste Ja uzywam WD-40 od poczatku istnienia w branzy i raz do roku nim psikniete okucia dzialaja bez zarzutu juz 14 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.12.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 ojjj wszytsko tylko nie maslo sie poprostu zasmierdnie z kujawskim tez mam watpliwosci czy zapachu z biegiem czasu nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 05.12.2005 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Na pewno nie WD40 - to środek penetrujący i - niestety - smaruje tylko krótkotrwale Polecam olej maszynowy. W sklepach po ok. 6 zeta ze zgrabnym aplikatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 05.12.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Kochani - nawet zwykly olej rozlinny - np. kujawski z pierwszego tloczenia czy nawet zwykle maslo - i bynajmniej nie jest to zart cokolwiek byleby bylo tluste Ja uzywam WD-40 od poczatku istnienia w branzy i raz do roku nim psikniete okucia dzialaja bez zarzutu juz 14 lat Z całym szacunkiem, ale do smarowania nie należy stosować olejów roślinnych, które, w odróżnieniu od mineralnych, utleniają się i po pewnym czasie po prostu zasychają, klajstrując wszystko na amen. Więc nigdy kujawski (nawet z pierwszego tłoczenia ) ani masełko. To rozwiązanie dobre na chwilę, ale po czasie same kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.12.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 wspomnialem o rozwiazaniu doraznym mowcie co chcecie - ale naprawde wszystko co sie lepi jest lepsze od braku konserwacji gdy blachy ocierajac sie o siebie scieraja powloke galwaniczna i z czasem zaczynaja rdzewiec Mimo ze WD-40 jest srodkiem penetrujacym uzywany regularnie swoja zadanie spelni - to mowi praktyka moze lekko odmienna od teorii A jak juz chcecie byc perfekcjonistami to wypadaloby przemyc okucia chocby WD-40 merdajac klamka na wszystkie strony a pozniej dla swietego spokoju olej maszynowy z oliwiarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 05.12.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Mam i to na piśmie. Właśnie było napisane, że pierwszy serwis po roku gratis. Nie napisane niestety co wchodzi w czynności gwarancyjne. Serwis tak, czyli fachowość , ale nie materiały! Najczęściej jest tak jak na przeglądzie samochodu- wymiana oleju gratis .....kupując wcześniej olej od nich. Jak kupisz ten olejek za 39 zetów to oni za darmo ci psikną w okucia i przy okazji podregulują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 06.12.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Po pewnym czasie stwierdzilem, że olej, nawet syntetyczny daje krotkotrwale rezultaty. Olej wyczyscil okucia, ale po pewnym czasie trzeba bylo je znowu smarowac. Zastosowałem wiec rzadki smar do łancuchow rowerowych. Sprawdzil sie i polecam rzadki smar, ewentualnie mozna samemu przygotowac mieszanke z posiadanego smaru i oleju silnikowego, aby moc taką miskture wprowadzic w okucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts