rafallogi 06.12.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Ja używam specjalnego smaru silikonowego do wszelkich mechanizmów precyzyjnych, zarówno plastikowych jak i metalowych występujących w sprzęcie RTV. Z racji długotrwałej eksploatacji sprzętu smar ten posiada doskonałe właściwości- nie zcieka, nie twardnieje, nie jełczeje i nie trzeba operacji smarowania powtarzać co roku. Plastikowe pudełeczko w cenie 20zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenzin 01.09.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 witam, Wyciągnąłem trupa z szafy , ale skoro temat istnieje to podepne swoj post. Mam pytanie związane nie tyle ze smarowaniem mechanizmów co gumowych uszczelek - pan montujący okna powiedział, że niedługo należy przeprowadzić wspomnianą czynność aby uszczelki z czasem nie zaczęły "piszczeć". Polecił wazelinę techniczną. W sklepie zaoferowano mi wazelinę bezkwasową (ekstra ). Mam kilka pytań: 1. czy jest różnica między bezkwasową a techniczną?, W sklepie powiedziano, że niby to ten sam produkt, jednak w Internecie, znalazłem je jako dwa oddzielne wyroby. 2. Jakie macie doświadczenia ze smarowaniem uszczelek?- czy nie przywiera do smarowidła kurz? , a może istnieją smarowidła np. z jakimś dodatkiem które odpychają kurz . Wszelkie uwagi , mile widziane pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 01.09.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 niedługo w Lidlu będzie smar silikonowy który jest super do tych spraw a uszczelki to można posmarować takim samym preparatem jak uszczelki samochodowe, nazwy nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 01.09.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 niedługo w Lidlu będzie smar silikonowy który jest super do tych spraw a uszczelki to można posmarować takim samym preparatem jak uszczelki samochodowe, nazwy nie pamiętam. Smar silikonowy w spreju z Lidla jest super, cena chyba 3,99zł Do uszczelek wystarczy wazelina techniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Five555 05.06.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Pytałem przedstawiciela Roto co używać do smarowania okuć. Powiedział, że po pierwsze nie szkodzić czyli nie używać nic agresywnego (kwasy/zasady) poprostu neutralne ph. Ja używam smaru silikonowego Jest to środek w sprayu i ma słomkę do aplikacji co naprawde ułatwia sprawę.Bez tego można zasyfić ościeża ściany i będzie problem. Ponieważ to preparat silikonowy to używam go też do uszczelek odrazu - i nie żałuję (czasem aż kapie na dół)Słomkę ładuję do środka uszczelki i psikam a później rozcieram palcem w środku i po wierzchu uszczelki. Nie ma co ukrywać ze smarowaniem uszczelek jest sporo przy tym pracy. No i sprawa istotna przed smarowaniem z okuć wydmuchuję kurz i wszelkie syfy kompresorem bo smarowanie niewiele da jak będzie piach w środku. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts