Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym smarować okucia okienne ??

Recommended Posts

Ja używam specjalnego smaru silikonowego do wszelkich mechanizmów precyzyjnych, zarówno plastikowych jak i metalowych występujących w sprzęcie RTV. Z racji długotrwałej eksploatacji sprzętu smar ten posiada doskonałe właściwości- nie zcieka, nie twardnieje, nie jełczeje :wink: i nie trzeba operacji smarowania powtarzać co roku.

Plastikowe pudełeczko w cenie 20zł.

• 2 years później...

witam,

Wyciągnąłem trupa z szafy :wink: , ale skoro temat istnieje to podepne swoj post.

Mam pytanie związane nie tyle ze smarowaniem mechanizmów co gumowych uszczelek - pan montujący okna powiedział, że niedługo należy przeprowadzić wspomnianą czynność aby uszczelki z czasem nie zaczęły "piszczeć".

Polecił wazelinę techniczną. W sklepie zaoferowano mi wazelinę bezkwasową (ekstra :wink: ).

Mam kilka pytań:

1. czy jest różnica między bezkwasową a techniczną?, W sklepie powiedziano, że niby to ten sam produkt, jednak w Internecie, znalazłem je jako dwa oddzielne wyroby.

2. Jakie macie doświadczenia ze smarowaniem uszczelek?- czy nie przywiera do smarowidła kurz? , a może istnieją smarowidła np. z jakimś dodatkiem które odpychają kurz :wink: .

Wszelkie uwagi , mile widziane :D

pozdrawiam,

niedługo w Lidlu będzie smar silikonowy który jest super do tych spraw a uszczelki to można posmarować takim samym preparatem jak uszczelki samochodowe, nazwy nie pamiętam.

Smar silikonowy w spreju z Lidla jest super, cena chyba 3,99zł

Do uszczelek wystarczy wazelina techniczna.

• 3 years później...

Pytałem przedstawiciela Roto co używać do smarowania okuć.

Powiedział, że po pierwsze nie szkodzić czyli nie używać nic agresywnego (kwasy/zasady) poprostu neutralne ph.

Ja używam smaru silikonowego

Jest to środek w sprayu i ma słomkę do aplikacji co naprawde ułatwia sprawę.

Bez tego można zasyfić ościeża ściany i będzie problem.

Ponieważ to preparat silikonowy to używam go też do uszczelek odrazu - i nie żałuję (czasem aż kapie na dół)

Słomkę ładuję do środka uszczelki i psikam a później rozcieram palcem w środku i po wierzchu uszczelki.

Nie ma co ukrywać ze smarowaniem uszczelek jest sporo przy tym pracy.

No i sprawa istotna przed smarowaniem z okuć wydmuchuję kurz i wszelkie syfy kompresorem bo smarowanie niewiele da jak będzie piach w środku.

Edytowane przez Elfir