ruda78 28.11.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Zastanawiam się właśnie nad wyborem formy ogrzewania wody do doimku jedn. Zaznaczam że brak jest gazu, w rachubę wchodzi tylko prąd. Nie wiem czy przepływowy ogrzewacz wody wystarczy? Jesli ktoś ma podobne doświadczenia- podzielcie się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 28.11.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 a dlaczego nie ogrzewanie olejem lub gazem z butli ?Grzanie prądem jest wygodne ale i najdroższe. W każdym bądź razie odradzam Ci pakowanie się w przepływowe ogrzewacze wody.Obecnie jestem na to zdany i klnę codziennie na czym świat stoi.Problemem jest regulacja temperatury i ich wydajność. ja bym nigdy sie na to nie zdecydował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.11.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Mam podobny problem, ale po niedługich przemyśleniach wszystko jasne: bojler.Przepływowy ogrzewacz ma za małą wydajność na np. ogrzanie wody do kąpieli w wannie.Poza tym dobre bojlery mają małe straty ciepła i można w nich zagrzać wodę w nocy, na II taryfie.Ewentualnie zastanawiam się nad rozwiązaniem bojler w łazience - prepływowy w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 28.11.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Mam u siebie w domu zamontowany przepływowy podgrzewacz wody firmy KOSPEL -Bonus electronic 18 kW. Posiada on automatyczną regulację temperatury w zależności od temperatury w sieci,mogę również dodać, iż bez problemu napełniam wannę bez większych strat cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 28.11.2002 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Mam u siebie w domu zamontowany przepływowy podgrzewacz wody firmy KOSPEL -Bonus electronic 18 kW. Posiada on automatyczną regulację temperatury w zależności od temperatury w sieci,mogę również dodać, iż bez problemu napełniam wannę bez większych strat cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWI_JJ 28.11.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Warto tez przemyslec bojler w kombinacji z kolektorami słonecznymi. Ja wlasnie zastanawiam sie nad takim czyms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 28.11.2002 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Tylko bojler. Ja mam 60l. To jest minimum ale wystarcza dla naszej czwórki. Mam wodę do kompieli i ciepłą wodę w kuchni. Nie jest to jakiś renomowany lecz zwykły polski.Przy zakupie zwróć uwagę na zbiornik w bojlerze. Zawsze wybieraj emaliowany jest znacznie trwalszy od ocynkowanego. U mojego znajomego ocynkowany puścił po 2 latach. A cena emaliowanego jest nieznacznie wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda78 28.11.2002 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Dzięki serdeczne wszystkim, jednak bojler, pewne w a perspektywie podciągnięcia gazu 2-3 lata, to wystarczy, PosdrawiamAśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWI_JJ 28.11.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 60L to zdecydowanie za malo.Zadalem sobie trud policzenia , ile aktulanie zuzywamy wody. wzialem dane z calego roku i tak:rodzinka kompletna czyli 2+2, nie naduzywamy kapieli w wannie.w ciagu roku zuzywamy 250m3 wodyw tym 45m3 z gorącego kranu ( a czasami leci prawie wrzatek)na dobe daje to 122l do podgrzania z czego 89 zuzywamy w lazience , a ok 33 w kuchni.to sa dane srednie bywalo ze w miesiacu wychodzilo 120l na dzien/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 29.11.2002 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 to wychodzi na caly dzien, a woda w trakcie dnia tez sie podgrzewa. ja mam 80l i jest ok na dwie osoby - obie moga sie wykapac w wannie (niezbyt duzej) i ciepla woda akurat sie konczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.11.2002 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Murator zakłada zużycie 60l ciepłej wody na osobę na dobę. Do ogrzania litra wody (znów za Muratorem) potrzeba 1,736W energii.Rocznie mamy dla 4 osób 3650kWh zużytej energii na ciepłą wodę. Używając normalnej energii (jendotaryfowej G11 w cenie 37gr za kWh) płacimy rocznie 1350zł. Tyle mniej więcej będzie kosztowało używanie podgrzewacza i małego bojlera. Duży bojler (o pojeności 100l na osobę) pozwala na korzystanie z nocnej taryfy (G12 w cenie 22gr za kWh) co wyniesie nas 803zł. Różnica 547zł rocznie. Porównaj koszty inwestycyjne obu rozwiązań i zależnie od Twojej sytuacji finansowej podejmij decyzję. Obliczenia będą trochę inne przy korzystaniu z przepływowych i taryfy G12 - wtedy roczna różnuca pewnie będzie jeszcze większa, bo dwutaryfowy prąd dzienny jest droższy od jednotaryfowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts