Wojtek2 17.08.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Czy moze mi ktos powiedziec jak sie montuje kafle na istniejacym juz piecu? Piec jest lepiony z gliny,stoi czesciowo w lazience przy wannie i chce go zabezpieczyc przed woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 17.08.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ło kurde. Jak z gliny, to bym rozwalil aż do gołego wkładu, wezwał zduna/kominkarza, aby to obudował np. szamotem jak należy i dopiero na to kafle. Inaczej kapota, nie będzie trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek2 17.08.2005 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Piec jest z cegly,rowniez szamotowej, lepiony glina/glina jako zaprawa wiazaca/.Spisuje sie swietnie,grzeje dwa pomieszczenia/kuchnie i lazienke/ ,a ja chce go zabezpieczyc kaflami przed woda w lazience zachowujac jego funkcje grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.08.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Czyli dokładnie : co jest na froncie pieca kafle czy glina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek2 22.08.2005 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Kafle chce polozyc na cegly,glina jako zaprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Kafle chce polozyc na cegly,glina jako zaprawa. robi sie w zasadzie odwrotnie ...najpierw szkielet z kafli ... Twój sposób Wojtek2 jest możliwy do wykonania, ale piec stanie sie gabarytowo niezgrabny ... straci proporcje i moze gorzej oddawać ciepło ... tzn. wiecej bedzie akumulował prosciej jest go obłozyć płytkami imitujacymi kafle ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek2 22.08.2005 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 nie rozumiemy sie chyba ;od strony kuchni piec jest cacy,oblepiony glina tak jak chcialem,jest skonczony.Na piecu stoi scianka dzialowa z plyt K/G miedzy kuchnia a lazienka,plecy pieca-kuchni sa w lazience przy wannie i je chce zabezpieczyc kaflami(ktore juz mam,z odzysku)przed woda.Swoja droga ta wanna mi nie pasuje, wiec zamierzam dac tam prysznic,ale bez kupnej kabiny i brodzika,woda bedzie leciala na podloge i do kratki. Moze skomplikowane ale tak chce zrobic.Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Wojtek2 - to jest proste ale ... opisujesz to - komplikując stawiasz pierwsza warstwa kafli i rzadkim rozczynem tłustej gliny z dodatkiem minimalnej ilosci piasku zalewasz miedzy kafle a cegłe ... i tak warstwa po warstwie ... nie od razu aby dac czas glinie na lekkie związanie ... poźniej po wyschnieciu palisz na full aby gline "wypalić" jesli masz na tyle zgrabne palce aby włozyc drut miedzy warstwe kafli a cegieł klamrujesz to drutem miedzianym starajac sie tego zbytnio nie rozbudowywać powodzenia pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.08.2005 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Jak musisz palic we wkładzie aby wypalic gline pomiedzy cegła a kaflami.... Taka metoda jest dobra w piecu lub kuchni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakodegites 23.08.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 jeszcze sie nie spotkałem z piecem nie obłożonym kaflami, no chyba że chlebowy. w każdym razie glina jest najlepszym materiałem do uszczelniania przestrzeni między kaflami czy cegłami. mój dziadek nigdy nie dodawał do gliny piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek2 23.08.2005 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Wielkie dzieki wszystkim,a przede wszystkim Tobie ''brzoza'' . Patrzac na kafle myslalem ze bedzie to bardziej skomplikowane,jakies komory powietrzne...Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.08.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Dziadzio tylko na gline lepił ? Bez piasku ? Piece z tynkiem glinianym lub elementami tynkowaymi były i sa budowane. Niestety w przpadku gdy kafle sa w obudowie kominka glina "popłynie' od tego natrysku...Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts