Nori 17.08.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 mam duży problemChcę kupić działkę mam do wyboru:- w formie własności lub inną działkę w formie użytku wieczytego Jaką działkę wybrać?Jakie są różnice pomiędzy własnością a użytkowaniem wieczystym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 17.08.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 mam duży problem Chcę kupić działkę mam do wyboru: - w formie własności lub inną działkę w formie użytku wieczytego Jaką działkę wybrać? Jakie są różnice pomiędzy własnością a użytkowaniem wieczystym witam Dla przeciętnego użytkownika praktycznie żadna Mówiąc w skrócie własność jest prawem "silniejszym" od użyt. wiecz. jednak do użytkowania wieczystago mają zastosowanie przepisy odnośnie własności (np jeśli chodzi o formę nabycia). Poza tym, gdy będziesz użytkownikiem wieczystym poza podatkiem od nieruchomości zapłacisz również corocznie opłatę za użytkowanie (o stawke zapytaj w gminie lub w starostwie w zależności od tego czy właścicielem działki jest gmina czy skarb państwa). Obecnie w sejmie trwają prace nad likwidacją użytkowania wieczystego i można założyć, że w przyszłości ta forma władania nieruchomościami zostanie wyrugowana. Jednak problem polega na tym proces ten przebiegał bez naruszenia interesów dotychczasowego właściciela (czytaj - konieczne będzie uiszczenie jakiejś opłaty ) A tak generalnie to użytkowanie wieczyste jest pomysłem polskiego socjalizmu i miało na celu zamydlenie oczu radzieckim sojusznikom, którzy mieli odnieść wrażenie, że taki burżuazyjny wymysł jak własność prywatna nieruchomości przechodzi do historii. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts