Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazowe - jakie koszty?

Recommended Posts

Mam juz doprowadzonym gaz ( a własciwie linie gazową ) do linii ogrodzenia. Pozostaje do wykonania wewnetrzna linia gazowa w budynku i część podziemna od ogrodzenia do ściany budynku. Ostatnio dowiedziałem sie że na tą część podziemną potrzebny jest projekt i trzeba wystąpic o pozwolenie na budowę , co automatycznie generuje duże koszty. Pytanie do tych , którzy ostatnio przerabiali ten temat : czy przypadkiem ostatnia nowewlizacja prawa budowlanego nie zmieniła przepisów dotyczących tego zagadnienia , czy pozwolenie na budowe jest nadal potrzebne ? . Proszę o radę. :)

jestem w trakcie akurat, to znaczy na początku bo poziomie geodety

geodeta (nowa mapa do celow projektowych + ZUD )

projekt przyłącza

wykonanie przyłącza

opłata w gazowni coś około 900zł minus coś tam za projekt

geodeta (inwenteryzacja przyłącza)

orientacyjny czas wykonania 3 miesiące

tak wszystko średnio około 5tyś zł

Jestem w dokładnie tej samej sytuacji, tylko że projekt instalacji w budynku już jest z projektem domu. Przyłącze z sieci posiada odbiór zrobiony ok 5 lat temu i teraz konieczna jest próba ciśnieniowa tego przyłącza. Jeśli chodzi o projekt to wystarczy ktoś z uprawnieniami kto to wykona i odbierze. U mnie niestety przeróbka będzie duża bo w projekcie domu skrzynka z licznikiem jeszcze była na budynku a teraz będzie w granicy. Dokona tego jedna osoba która zrobi projekt, wykona wg niego instalację i dokona odbioru. Co do kosztów będę mógł coś więcej podać sadzę za około miesiąc.

Jak się dowiedziałem zwolnione od obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę jest jedynie przyłącze gazowe czyli ta część do ogrodzenia zakończona reduktorem i licznikiem( podlega zgłoszeniu do starostwa ), dalej w stronę domu to już jest wewnetrzna instalacja gazowa dla której wymagane jest pozzwolenie na budowę i projekt.

a ja chcialem sie dowiedziec jak to z tymi mapkami wyglada?

moja mapka byla zrobiona gdzies w maju

pytanie czy moge ja wykorzystac do przylacza gazowego?

i czy moge robic te przylacze lub co innego juz teraz na etapie fundamentow

czy to jakas kpina z tymi mapkami?

zeby robic nowe identyczne jak stare?

przeciez na mojej dzialce nic sie nie zmienilo

1. Konieczny jest ZUD. ( ok. 700,- PLN )

2. Konieczne jest zgłoszenie do Starostwa. Czeka się miesiąc.

3. Konieczna jest ekipa z uprawnieniami. 35,- PLN metr bieżący z materiałem, 200,- PLN szafeczka na ścianie domu, 300,- PLN za jedno przyłącze wewnątrz ( zwykle są dwa - kotłownia i kuchnia ), jakieś 500-700,- PLN obsługa geodezyjna ( z inwentaryzacją powykonawczą ), 500-800,- PLN projekt, 150,- PLN opinia kominiarska, 150,- PLN plomby przy szafce.

Chiba nic nie pominąłem :wink:

• 3 months później...
ponawiam pytanie czy potrzebne jest pozwolenie na budowe tego kawałka instalacji wewnętrznej?

Witam,

Udało Ci się coś ustalić ? Mam dokładnie ten sam problem. W prawie budowlanym nie ma słowa o instalacji wewnętrznej ani definicji przylącza.

Odsyłam do mego postu powyżej, na przyłącze do ogrodzenia nie trzeba pozwolenia, na na instalację wewnętrzną podziemną i instalację wewnętrzą w budunku już tak. 8)

• 1 month później...

2. Konieczne jest zgłoszenie do Starostwa. Czeka się miesiąc.

3. Konieczna jest ekipa z uprawnieniami. 35,- PLN metr bieżący z materiałem, 200,- PLN szafeczka na ścianie domu, 300,- PLN za jedno przyłącze wewnątrz ( zwykle są dwa - kotłownia i kuchnia ), jakieś 500-700,- PLN obsługa geodezyjna ( z inwentaryzacją powykonawczą ), 500-800,- PLN projekt, 150,- PLN opinia kominiarska, 150,- PLN plomby przy szafce.

Chiba nic nie pominąłem :wink:

Właśnie szukam ekipy do wykonania instalacji od ogrodzenia do domu i wewnątrz budynku. Skąd brałeś swoją ekipę i czy jesteś zadowolony? Załatwiali całą papierologię potem? Jeśli tak, to podrzuć mi, proszę, namiary na nich.

A.

• 4 weeks później...
Witam,

Ja mam pytanie czy ktos musiał doprowadzać gazociąg do swojej działki jeżeli tak to czy gazownia była wykonawcą czy braliście firmy prywatne ??

Przylaczam sie do pytania.

Mam gazociac w ulicy, dom 5 m od ulicy. Sam projekt 800 wykonastwo pryw nie wiem.

A gazownia niby robi za przyl 1000 + 40 pln za kazdy metr> 5 m.

A jednoczesnie pani w gazowni powiedziala, ze w zasadzie kosztowo podobnie,ale nei rozumiem dlaczego...

Sa tu jakies pulapki?

Rysiu

Powiem co nieco, bo jestem na biezaco.

Gazownia robi przylacze - to jest ten odcinek od gazociagu do granicy. W cenie jest 5 metrow tego przylacza, wiec jesli gazociag idzie po drugiej stronie ulicy, to trzeba doliczyc dodatkowe metry. Reszta to juz broszka inwestora. Lacznie z geodeta, zude-em, projektem, skrzynkami - patrz post obudowieniewiemnic.

Jesli jest pozwolenie na budowe domu wraz z wewnetrzna instalacja gazowa - to trzeba tylko projekt na przylacze do budynku i idzie to jako zgloszenie (dwie kopie).

Jesli nie ma instalacji wewn. (u mnie np. olej) - to trzeba wykonac projekt instalacji + przylacza i wystapic o pozwolenie na budowe (cztery kopie, zupelnie inna procedura)

W przypadku pozwolenia koszty roznia sie tylko o cene wewn. instalacji gazowej.

A jakbyscie chcieli odwrotnie, zmienic w projekcie gaz na olej, to wykonuje to projektant czerwonym mazakiem i wpisuje kierownik do dziennika...

a ja chcialem sie dowiedziec jak to z tymi mapkami wyglada?

moja mapka byla zrobiona gdzies w maju

pytanie czy moge ja wykorzystac do przylacza gazowego?

i czy moge robic te przylacze lub co innego juz teraz na etapie fundamentow

czy to jakas kpina z tymi mapkami?

zeby robic nowe identyczne jak stare?

przeciez na mojej dzialce nic sie nie zmienilo

lepiej rób na etapie fundamentów, bo jak postawisz stan surowy to mapka będzie nieaktualna. Zresztą jak są fundamenty to już jest nieaktualna.

interesuje mnie ten ZUD. Czy w ZUDzie powiedzieli ci że tyle biorą?

Ja jak dzwoniłem to mi powiedzieli, że opłata wynosi 70 zł. Ciekaw jestem skąd ta różnica.

U mnie też ZUD, to jakieś grosze. Nawet nie wiem ile, bo załatwial to kumpel-architekt (za adpatacje i załatwienie wszelkich formalności , łacznie z mediami zapłaciłem mu 128zł - była to refundacja części kosztów jakie na mnie poniósł - w tym był też ZUD).

• 4 months później...