Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziś zapada decyzja - Kredyt w PLN czy we Frankach - 20lat

johny27

Recommended Posts

Mam mieszanie uczucia - z jednej strony korci dużo niższa rata dla franka i oprocentowanie 1,8% natomoast złotówka to pewność wysokości raty przy oprocentowaniu 5,65% i braku ryzyka kursowego.

20 lat to szmat czasu i na rynkach walutowych wiele moze sie wydarzyc a na przewalutowanie jest z reguly za pozno.....

Co radzicie forumowicze?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popularne dni

Najaktywniejsi w wątku

Nas przekonały dwa argumenty:

1. Spłacaj walutą, w której zarabiasz (taka mądrość ludowa :wink: , IMHO brzmi sensownie)

2. Bardzo miła i pomocna pani z banku, która obsługiwała nasz wniosek, opowiedziała nam o kredytach, których ostatnio udzielała na budowy. W wysokości naszego, większe i znacznie większe, dla ekonomistów, finansistów, czyli ludzi znających się na rzeczy. Wszystkie były w złotówkach.

Pewnie dwuletni na samochód brałbym w CHFach... Ale to nie ta kwota, nie ten okres.

Pozdrawiam,

Maciek

My wzięliśmy w złotówkach - bo akurat ten bank miał tylko kredyty złotówkowe. Ale myślę, że jest to rozsądne jak się nie ma zapasu gotówki na ewentualne zwyżki spłat.

Inny możliwy sposób:

bierz we frankach, a różnicę pomiędzy ratą w zł i frankach odkładaj i inwestuj. Gdyby coś się działo będziesz miał rezerwę, a po kilku latach uskładasz i zarobisz tyle, że może nawet wcześniej spłacisz kredyt. To chyba jest najlepsze rozwiązanie. Wymaga to dużej samodyscypliny, ale na pewno warto.

wlasnie - a w perspektywie 20 lat kurs franka jest wielce prawdopodobny np na poziomie 5zl..... i wtedy klasyczna pupa......

20 lat to szmat czasu jednak

Zastanów się co oznacza dla polskiej gospodarki kurs CHF rzędu 5 złotych:

wzrost dwukrotny w stosunku do dzisiaj

Euro po 8 zł

Dolar po 7 zł

inflacja astronomiczna

a tym samym oprocentownie kredytów złotówkowych rzędu 20% w górę.

bez przesady......

uwzgledniajac nawt inflacje w polsce kurs ten zmieni sie o kilkadziesiat %.... Wiem bedzie Euro - ale na rynkach wiele sie dzieje. A co do oprocentowanie zlotowek.. W 1996r dolar kosztowal 2,50, inflacja w Polsce malala, oprocentowanie kredytow rowniez a dolar doszedl sobie do 4zl..... Wiec nie trzyma sie to kupy w stosunku do w/w/ odpowiedzi

bez przesady......

uwzgledniajac nawt inflacje w polsce kurs ten zmieni sie o kilkadziesiat %.... Wiem bedzie Euro - ale na rynkach wiele sie dzieje. A co do oprocentowanie zlotowek.. W 1996r dolar kosztowal 2,50, inflacja w Polsce malala, oprocentowanie kredytow rowniez a dolar doszedl sobie do 4zl..... Wiec nie trzyma sie to kupy w stosunku do w/w/ odpowiedzi

Johny,

Jak jesteś przekonany do złotówki to bierz. Masz pewność wysokości rat do czasu zmiany oprocentowania.

Jeżeli zależy Ci na spłacaniu mniej, zarobieniu na mniejszych odsetkach itp. z podwyższonym ryzykiem kursowym to bierz w CHF.

Nie wiem ile bierzesz kredytu, ale przy np. 100 000 zł w chf płacisz 150 zł miesięcznie odsetek, w PLN 470. Przy 200 000 różnica jest rzędu 640 zł miesięcznie. Niektórzy tyle zarabiają ...

Popatrz również na wskaźniki typu LIBOR i WIBOR (np. libor.money.pl) i zobacz jak wahaja się oba i jaka jest szansa na wzrost oprocentowania franka i złotówki.

A poza tym zawsze możesz dokonać przewalutowania kredytu zarówno ze złotówek na CHF jak i odwrotnie.

biorąc 200 000 zł po kursie franka 2,60 dostaje 76923 franki

Splacajac kredyt w ratach równych po roku moje zadłużenie to 73698 frankow

Zakladam ze po roku kurs franka bedzie oscylowal w granicach 2.75 - wynika z tego, ze mam do splaty 73698 co w przeliczeniu na PLN da kwote 202 670 PLN - A WIEC WIECEJ NIZ BRALEM KREDYTU!!!!

Uwazam wiec ze meidzy bajki mozna wlozyc sobie oplacalnosc krwedytu we frankach. Ostatnie 2 lata byly szczesliwe dla inwestorow - wszscy biora franki bo jego realny kurs spadl prawie o 20% ale gdyby bylo odwrotnie piszczelibyscie trzymajac sie za kieszenie.... A 20, 25 czy 30 lat dla franka to szmat czasu jak juz pisalem....

A watek rozpetalem dlatego aby podyskutowac na rzeczowe argumenty, poznac stanowisko frankowcow i zlotowcow :)

biorąc 200 000 zł po kursie franka 2,60 dostaje 76923 franki

Splacajac kredyt w ratach równych po roku moje zadłużenie to 73698 frankow

Zakladam ze po roku kurs franka bedzie oscylowal w granicach 2.75 - wynika z tego, ze mam do splaty 73698 co w przeliczeniu na PLN da kwote 202 670 PLN - A WIEC WIECEJ NIZ BRALEM KREDYTU!!!!

Uwazam wiec ze meidzy bajki mozna wlozyc sobie oplacalnosc krwedytu we frankach. Ostatnie 2 lata byly szczesliwe dla inwestorow - wszscy biora franki bo jego realny kurs spadl prawie o 20% ale gdyby bylo odwrotnie piszczelibyscie trzymajac sie za kieszenie.... A 20, 25 czy 30 lat dla franka to szmat czasu jak juz pisalem....

A watek rozpetalem dlatego aby podyskutowac na rzeczowe argumenty, poznac stanowisko frankowcow i zlotowcow :)

No to jedna fachowa uwaga: kredyt w walucie należy brać, gdy kurs jest wysoki (np. jak w marcu 2004 EUR było po 4,8 to niektórzy zrobili naprawdę niezły interes zadłużając się w tej walucie). Jak złoty jest mocny to jest to interes taki sobie, chyba że nadal prognozowane jest umocnienie złotego.

Druga sprawa - nie przeliczaj po roku. Kredyt hipoteczny jest nie po to żeby go szybko spłacić, ale żeby z nim żyć przez długie lata.

Tak jak już wcześniej pisałam: mądrym rozwiązaniem jest odkładanie pieniędzy zaoszczędzonych na ratach. Bo to zawsze jest bezpieczne rozwiązanie.