Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja CWU - ile w praktyce podnosi koszty eksploatacji?

P.e.t.e.

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zainstalowaniem systemu cyrkulacji CWU.

Jakie macie doświadczenia? Czy da się oszacować o ile procent rośnie zużycie gazu do podgrzewania CWU przy zainstalowanym systemie cyrkulacji?

Zakładam, że rury cyrkulacyjne będą tak samo dobrze ocieplone, no i pompa cyrkulacyjna będzie oczywiscie wyposażona w sterownik czasowy.

pozdrawiam

Powiem tak: zużycie gazu w sytuacji gdy cyrkulacja chodziła na okrągło i kocioł grzał zasobnik kiedy chciał mieliśmy wyższe jakieś 2-3x w porównaniu z sytuacją gdy cyrkulacja chodzi ok. 12h/dobę a kocioł grzeje zasobnik 3x dziennie po 1-2h.

Kiedyś to mierzyłem dokładnie i wyszło, że np. nagrzany zasobnik do 50stopni, po włączeniu cyrkulacji (czyli woda ok.20stopni) stygnie o ok. 10 stopni w ciągu ok. 8 minut. Później temperatura zgrubsza się ustala i spada dużo wolniej. W moim przypadku może być długi obwód cyrkulacji, jak policzyłem z bilansu ciepła to wyszło że wchodzi tam ok. 30 litrów.

Zaobserwowałem też, że mimo wyłączonej cyrkulacji, w nocy gdy kocioł mógł grzać zasobnik kiedy chciał, poszło ok. 0,6m3 gazu przez ok.8godzin. Tylko po to żeby utrzymać na zasobniku temperaturę.

Podsumowując. Albo tanio albo komfortowo.

Jeśli do kranu masz więcej niż 3 metry, to ja bym robił cyrkulację. Zawsze można ją wyłączyć albo sprytnie sterować.

Cyrkulacja to nie tylko wygoda ale i oszczędność na wodzie (szczególnie gdy woda z wodociągu). Zimą problem straty ciepła jest pomijalny bo to stracone ciepło w większości idzie na podgrzanie domu, gorzej jest latem gdy rury źle ocieplone. Reasumując cyrkulacja tu plusy szczególnie gdy pompą cyrkulacyjną się steruje.

Nie przesadzajcie z kosztami. U mnie w chalupie o 3-ch lazienkach koszt gazu latem to 60,- Pln na miesiąc. Cyrkulacja chodzi. Mieszkalem w bloku i placilem 45,-. O jakich pieniądzach my tu mówimy? Ja nawet nie wiem, czy place więcej, bo mam 1 dziecko wiecej niz wtedy mialem, czy dlatego, że cena gazu wzrosla, czy dlatego, że jest cyrkulacja.

Nie przesadzajcie z kosztami. U mnie w chalupie o 3-ch lazienkach koszt gazu latem to 60,- Pln na miesiąc. Cyrkulacja chodzi. Mieszkalem w bloku i placilem 45,-. O jakich pieniądzach my tu mówimy? Ja nawet nie wiem, czy place więcej, bo mam 1 dziecko wiecej niz wtedy mialem, czy dlatego, że cena gazu wzrosla, czy dlatego, że jest cyrkulacja.

Jakbym nie dostał rachunku na 270zł za dwa miesiące (samo CWU), to bym się też nie przejmował.

A tak musiałem zrobić mały tuning instalacji i jest lepiej.

W moim przypadku może być długi obwód cyrkulacji, jak policzyłem z bilansu ciepła to wyszło że wchodzi tam ok. 30 litrów.

Musisz miec albo rzeczywiscie b. dlugie te rurki albo o duzej srednicy - sprawdz ile sie miesci wody w 1mb rurki finp.20 i porownaj do swojej podanej objetosci.

Co do tematu - cyrkulacja potrawi znacznie podbic rachunek za gaz - ale jak zwykle diabel tkwi w szczegolach. Ja mam do kuchni ok. 17m w jedna strone, cyrkulacja jest na 3 galazkach, zainstalowana pompa Grundfoss Comfort z termostatem sterowana z kotla z czestotliwoscia od off, poprzez 1-6 razy na godzine az po zalaczenie stale. Zainstalowany zawor zwrotny przy pompie. Po pierwszym sezonie wylaczylem cyrkulacje i zalaczam ja tylko jak dezynfekuje termicznie zasobnik, normalnie jest zaworami kulowymi odcieta, pompa odlaczona od sterownika bo potrafilo w nocy w zimie wychlodzic sterownik do 25stC od 60 - mimo wylaczonej pompy. Roznica wysokosci w poszczegolnych galazkach sprawiala ze woda sama krazyla pokonujac opor zaworu jak i pompy. Uklad u mnie powodowal rowniez ze odkrecajac wode w kuchni podbieral przez caly czas zimniejsza wode z pozostalych galazek cyrkulacji co powodowalo ze na rzeczywiscie goraca wode trzeba bylo b. dlugo czekac.

Co do strat - ze niby grzeja i tak dom - a co mi z tego ze grzeja garaz i podpiwniczenie skoro ja tam nie potrzebuje? Wazna jest b. dobra izolacja - ja mam otuline "6" - lepiej dac "9" a nawet zlozenie tych 2 jesli jest miejsce.

• 1 year później...

Odświeżę temat,

bo też podejrzewam cyrkulację o bardzo duże straty energii.

Po miesiącach letnich wychodzi średnio 60 zł miesięcznie za samą ciepłą wodę.

Cyrkulacja ustawiona w godzinach szczytu 10min/30min poza tym 10/40 w nocy wyłączona.

3 łazienki, odległość największa jest do kuchni - ok 10 m.

Czy da się coś zoptymalizować, bo 60 zł za samo podgrzanie wody to trochę dużo wg. mnie.

Stosuję różne patenty, bo jednak cyrkulacja powoduje duże, naprawdę duże straty i po tych wszystkich próbach nasuwa się jedyny wniosek:

Albo tanio, albo komfortowo. Inaczej jakoś nijak nie wychodzi.

Jeżeli jest sytuacja tego typu, że są długie okresy, w których nikogo nie ma w domu lub w godzinach nocnych, to oczywiście należy wówczas cyrkulację wyłączać, ale poza tym pozostaje alternatywa jak wyżej.

Pozdrawiam

U mnie letnie miesiące to rachunek 245,- zł za miesiąc za samą CWU. Ze względu na dwójkę maluchów idzie dużo wody i cyrkulacja musi chodzić cały dzień od 7 do 22,30. Poza tym 7 punktów poboru ciepłej wody robi swoje, rozpiętości między nimi ogromne.

Także albo tanio, albo komfortowo.

Rachunek na 60,- zl za miesiąc to jak za darmo :wink:

U mnie letnie miesiące to rachunek 245,- zł za miesiąc za samą CWU. Ze względu na dwójkę maluchów idzie dużo wody i cyrkulacja musi chodzić cały dzień od 7 do 22,30. Poza tym 7 punktów poboru ciepłej wody robi swoje, rozpiętości między nimi ogromne.

Także albo tanio, albo komfortowo.

Rachunek na 60,- zl za miesiąc to jak za darmo :wink:

ale może jak częsty jest pobór wody, to nie musisz mieć cyrkulację, no i możesz programatorem wyłączać ją w godzinach nocnych

ale może jak częsty jest pobór wody, to nie musisz mieć cyrkulację, no i możesz programatorem wyłączać ją w godzinach nocnych

Napisałem że w nocy nie mam włączonej cyrkulacji ( 23-7 ) nie podgrzewam w tych godzinach także zasobnika.

Co do częstotliwości poboru to przy małych bąblach nigdy nie wiadomo kiedy "na gwałt" potrzeba ciepłej wody bo akurat mały się tak sfajdał że mu z pieluszki wyleciało i trzeba jakoś go domyć a nie widzę go jakoś minutę wiszącego na moim ramieniu nad umywalką aż ciepła woda doleci :D. Poza tym moja pompka cyrkulacyjna ma programowalne tylko trzy przedziały czasowe, a poza tym to już machnąłem na to ręką, cieszę się że mam ciepłą wodę zaraz po odkręceniu kranu i wmawiam sobie że luxus kosztuje :wink:

Odświeżę temat,......

Cyrkulacja ustawiona w godzinach szczytu 10min/30min poza tym 10/40 w nocy wyłączona.

.

witam

rozwarzam sposób załaczania pompy i pytanko jakie macie sterowniki do załączania pompy. czy tylko z czujnikiem temperatury, czy sterowane czasem załączenia i wyłączenia.

szukam sterownika -programatora czasowego -ale te typowe maja tylko 8 cykli załączenia i wyłączenia na dzień , a chciał bym ustawić sobie własną kombinacje

co zastosować?

Odświeżę temat,......

.

witam

rozwarzam sposób załaczania pompy i pytanko jakie macie sterowniki do załączania pompy. czy tylko z czujnikiem temperatury, czy sterowane czasem załączenia i wyłączenia.

szukam sterownika -programatora czasowego -ale te typowe maja tylko 8 cykli załączenia i wyłączenia na dzień , a chciał bym ustawić sobie własną kombinacje

co zastosować?

Mam cyrkulację sterowaną programatorem czasowym.

Na tarczy z podziałką 24-godzinną są po obwodzie umieszczone przyciski. 4 sztuki na każdą godzinę co daje minimalny czas załączenia pompki cyrkulacyjenj ok. 15 minut.

Wciskjać przyciski mogę ustawić dowolny dobowy program pracy pompy.

U mnie od godz. 5 -tej do 23-ej pomka pacuje cyklicznie co 15 minut, a od 23-ej do 5-tej jest wyłączona.

Koszt sterownika ok. 15 PLN.

czyli masz ten analogowy z takim okragłym pierścieniem?

jakiej firmy podaj mi jak możesz.

czy codziennie musisz włączać ten programator? bo on jest chyba 24 godziny?

zgadza się, z okrągłym pierścieniem.

mój jet chyba niemiecki, ale podobne są chińskie (chociaż ten niemiecki też pewnie w Chinach robiony)

nic nie muszę włączać,

progrmator siedzi sobie w gnieździe od prawie dwóch lat a zegar tyka na okrągło,

jak znajdę fotkę to wkleję.

jeszcze jedno przy okazji

czy mozna podłaczyc zamiast pompki c.w.u do cyrkulacji pompke do c.o np

Omnigena 25/40 i żeby chodzila sobie na 1 biegu.z racji tego ze cyrkulacja u mnie będzie bardzo mała i nie chce bardzo wchodzić w koszty?

jak to będzie chodziło?