gorny7 19.10.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 jeszcze jedno przy okazji czy mozna podłaczyc zamiast pompki c.w.u do cyrkulacji pompke do c.o np Omnigena 25/40 i żeby chodzila sobie na 1 biegu.z racji tego ze cyrkulacja u mnie będzie bardzo mała i nie chce bardzo wchodzić w koszty? jak to będzie chodziło? nie możesz podłonczyć pompy od co bo ma korpus z żeliwa a nie z brązu i nie nadaje się do wody pitnej ok zasadniczo wody ciepłej chcę uzywac do kompania zmywania itp . do celow spozywczych uzywam zimnej. ale ze stali nierdzewnej z oznakowaniem np 22- 30 N mogła juz by byc ? zerknolem na Grunfosa i tam pompu c.w.u są z brazu i wląsnie stali nierdzewnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 u mnie podobnie, latem płacę za gaz który używam do grzania wody i gotowania około 70zł (średnie zużycie gazu 1.1m3 na dobę). Cyrkulacja działa rano i wieczorem w odstępach co kilkanaście minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 10.02.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Ostatnio wałkuję temat ekonomii stosowania cyrkulacji CWU, bo muszę u siebie zmienić sposób sterownia pompą cyrkulacyjną. Tu temat dawno nieaktywny, ale mowa była dokładnie o tym, co mnie interesuje i chciałbym jakoś porównać, czy właściwości i koszty mojej instalacji CWU są typowe, czy nie. Jest spory rozrzut kwot, które podawano tu wcześniej. Wszystko zależy od tego, jak długi jest rurociąg CWU z cyrkulacją, jak poprowadzony i zaizolowany oraz jak kto korzysta z cyrkulacji. Koszty zależą też o rodzaju paliwa. Ostatnio zrobiłem sobie pomiary moich kosztów działania cyrkulacji posiłkując się metodologią i plikiem xls, który jest tu:http://www.inseltom.pl/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej/koszty-cyrkulacji-cwu/Sterownika jeszcze nie mam i na razie analizowałem, jakie byłyby koszty cyrkulacji, gdyby ona chodziła w sposób ciągły. Mam piec gazowy (GZ) kondensacyjny z zasobnikiem 120l. Są 3 łazienki i kuchnia - tam do każdego punktu odbioru ciepłej wody dochodzi pętla cyrkulacji CWU. Pomierzyłem, że łączna długość rurociągu CWU to ok. 38m (w jedną stronę, czyli długość pętli jest 2 x dłuższa).Z moich obserwacji wynikło, że przy ciągłej pracy pompy cyrkulacyjnej, piec mi się załącza i dogrzewa zasobnik regularnie co 56min (temp. CWU ustawiona na 43st.C). Zmierzyłem, ile gazu wychodzi na dogrzanie. Podpiąłem też amperomierz pod zasilanie elektryczne całego ustrojstwa CO, więc pośrednio policzyłem zużycie en. elektrycznej. To wszystko wstawiłem sobie do pliku i wyszły mi koszty CWU miesięczne.... 111,13 pln. Każda godzina pracy cyrkulacji to średni koszt ok. 0,15zł i w ponad 95% to koszty gazu.Pytanie, czy to dużo, czy to mało? Wymyśliłem, że fajnie to można porównać jako średni koszt cyrkulacji CWU na metr rurociągu CWU (w jedną stronę, nie x2). Czyli u mnie wychodzi 111,13 zł / 38 m = 2,92 zł/mCWU. Może ktoś spróbuje tak policzyć? Wtedy każdy by wiedział, jak skutecznie ma zaizolowane CWU, no i trzeba uwzględnić rodzaj dogrzewania. Wiadomo, że przy kondensacie lepiej wyjdzie, niż przy zwykłym gazowniku. Przy jakimś paliwie stałym to trzeba sobie chyba wyznaczyć dłuższy okres obserwacji i ocenić średnie spalanie paliwa, bo w pojedynczym cyklu dogrzewania zasobnika trudno zmierzyć, ile paliwa poszło. Ja na szczęście nigdy w swoich rachunkach takich kosztów nie widziałem, bo do niedawna miałem cykliczne załączanie pompy cyrkulacyjnej poprzez centralę alarmową oraz wyłączanie pompy na noc i wyjście z domu. Ale twarde pomiary pokazują, że to rzeczywiście może sporo kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.02.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Dlatego trzeba mieć cienkie rury do cieplej wody i dobrze zaizolowane (okładanie w warstwie ocieplenia +otulina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 26.02.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Dlatego trzeba mieć cienkie rury do cieplej wody i dobrze zaizolowane (okładanie w warstwie ocieplenia +otulina) No tak, ale cieńsze rury - mniejszy przepływ. Jak zejdziesz poniżej jakiejś rozsądnej granicy to Ci woda będzie ciurkać z kranu, zwłaszcza przy mniejszych ciśnieniach. Są chyba jakiś normy na średnice rur - tak sądzę, nie jestem fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.03.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Ja mam ciepła wodę podłączoną rurami pp 16mm w najdalszym punkcie czyli w kuchni żeby poleciała ciepła woda musi zlecieć 0.8l wody, łazience w kranie ciepła woda leci natychmiast pod prysznicem po 4 sekundach, żadnych spadków cienień nie mam. Oczywiście z bojlera wychodzi rura 25mm i rozdziela się później na 16mm. Wcześniej też myślałem o cyrkulacji, ale wszystko przeliczyłem i okazało się że u mnie jest to zbędne. Najważniejsze jest żeby rura z zimną wodą która wchodzi do podgrzewacza miała dużą średnicę wtedy nie będzie spadków ciśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 09.03.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ja mam ciepła wodę podłączoną rurami pp 16mm w najdalszym punkcie czyli w kuchni żeby poleciała ciepła woda musi zlecieć 0.8l wody Kolego, to u Ciebie jest mikrorurociąg, bo z przeliczeń wynika, ze najdalszy punkt odbioru masz ok 4m od zasobnika. To i cienkie rurki możesz sobie dać i nie ma do czego robić cyrkulacji. U mnie najdalszy punkt jest kilkanaście metrów i jeszcze na piętrze. To i ciśnienia potrzeba i rurki kapilary nie mogą być, i cyrkulacja do czegoś się przydaje. Ja w najdalszym punkcie odbioru musiałbym spuścić ok. 4l wody, żeby doczekać się na ciepłą. To już trzeba sobie i trochę poczekać, i trochę wody w kanał puścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts