Agnieszka D. 18.08.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Czy ktośc budował lub zamierza budować dom wg tego projektu? A może macie jakieś ogólne uwagi do projektu co zmienić by był bardziej funkcjonalny i nie kosztował fortuny. Z góry dziękuję za wszelkie cenne uwagi.http://www.lipinscy.pl/13135.xml?filter=gold_10&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 18.08.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Tak się składa, że ja i moja żonka właśnie budujemy to cudo. Wprowadziliśmy kilka zmian w postaci wydzielenia spiżarni z ogromnej kuchni jaka tam jest, otwarcia kuchni na salon i przorganizowaniu pomieszczenia gospodarczego oraz łazienki na dole, tak aby łazienka była bez pieca oraz powiększyliśmy garaż do dwóch stanowisk i zlikwidowaliśmy balkon i powiększyliśmy taras. Ogólnie z opisu wygląda to na dużo zmian, jednak generalnie są to raczej zmiany kosmetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka D. 18.08.2005 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 My dopiero przymierzamy się z mężem do kupna projektu i jak na razie po przejrzeciu sterty katalogów w bardzo wielu projektów w internecie wybór padl właśnie na ten projekt. Również chcemy wprowadzić kilka zmian typu otwarcie kuchni na salon i wydzielenie spiżarni, zamiast garażu zrobimy najprawdopodobnie wiatę lub zupełnie z niego zrezygnujemy. Zastanawiamy się również na podana kalkulacja koszów czy ma ona cokolwiek wspólnego z rzeczywistością (chcemy wziąć nie za duzy kredyt i nie wykańczac wszystkich pomieszczeń od razu). Możesz mi powiedzieć jak u Was wyszedl kosztorys (my bedziemy budować raczej systemem gospodarczym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 18.08.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 My również budujuemy tzw. systemem gospodarczym. Pawdę mówiąc jeśli chodzi o kosztorys to musicie patrzeć na niego z przymrużeniem oka, co nie znaczy , że jest do niczego. Ceny różnią się dość mocno zarówno w określonych regionach, porach roku, sposobu rozmowy oraz pilności nabycia materiału lub wykonania usługi. Jeśli nie musicie nie budujcie się szybko, lepiej 5 razy przemyśleć zakup lub podpisanie umowy z wykonawcą niż pójcie na szybkie załatwienie sprawy, aby mieć za sobą kolejny etap - to kosztuje. Nie czarujcie się, że to tani domek. Prawda jest taka, że to dość duży dom i przy tym funkcjonalny (z małymi wyjątkami). Co prawda przy porównywalnej powierzchni domu parterowego LPM34 jest tańszy ale można znaleźć tańsze w wykonaniu budynki choć (wg mnie i mojej żony) nie tak funkcjonalne i przestronne).Jeśli macie jakieś pytania to "walcie" prosto z mostu powiem wszystko co wiem, co zrobiłem źle i jak wykonałbym to teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka D. 22.08.2005 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 marszal a jaką techniką budujesz (ilu warstwowy i z czego - my chcemy postawic dwuwartwowy (ocieplenie najprawdopodobnie styropian). No i skoro piszesz o błędach których teraz po odbytym doswiadczeniu mógłbys uniknąć to bardzo prosze podziel się z nimi żebyśmy mogli baczniej na nie zwrócić uwagę i może choc części uniknąć Z góry dziekuje za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 22.08.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 My budujemy również dwuwarstwowo :beton komórkowy + wełna.Jeśli chodzi o porady to umówmy się na pytania z Waszej strony przy konkretnym etapie, bo trudno opisać w jednym poście całą dotychczasową historię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka D. 22.08.2005 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Ok w takim razie trosze bedziemy musieli poczekać (budowę chcemy rozpocząć od przyszłego roku ). A mozna zapytać w jakiej części Polski powstaje Wasze cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 23.08.2005 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 20km od Poznania, a konkretnie Kostrzyn Wlkp. - mała mieścina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka D. 27.09.2005 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Bardzo proszę o opinie na temat załączonego projektu, co byście w nim zmienili by stał sie jeszcze bardziej funkcjonalny no i jak najtańszy w budowie (z mężem postanowilismy zlikwidować lukarny co powinno obnizyć koszty). A może macie jakies pomysły gdzie najlepiej byłoby wstawić garderobę na górze? No i oczywiście, czy podana kalkulacja jest chć trochę zgodna z rzeczywistością. Kazda opinia jest bardzo mile widziana http://www.lipinscy.pl/13135.xml?filter=gold_10&page=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butch 07.01.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Witam, czy realizowal ktos projekt LMP34 ew. LMP94?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 17.01.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Zastanawiam się nad tym projektem. Marszal napisałeś, że powiększyłęś garaż. Mam pytanie, jak wykorzystasz powierzchnię nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 19.01.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Prawdę mówiąc jeszcze nie wykorzystałe, jednak w przyszłości zrobię tam chyba jakiś pokój rozrywki . Jedynym mankamentem tego pokoju jest brak bezpośredniego przejścia z domu ale w sumie ma to swoje dobre strony. Prawdę mówiąc kiedyś myślałem o tym, aby zrobić wejście po schidach z zewnątrz, ponieważ mam firmę i takie miejsce do przyjmowania klientów bardzo by się przydało, jednak ze względu na wielkość działki oraz inne uwarunkowania nie zrealizowałem tego pomysłu i pozostałem przy rozwiązaniu - pokój rozrywki względnie dodatkowy pokój gościnny. Jedno co wam mogę poradzić to obniżenie sufitu w garażu oraz wykonanie zamiast drewnianego stropu betonowego. Ja zrobiłem drewniany i w sumie nie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 19.01.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Ja jeszcze nie kupiłam tego projektu ale chyba niedługo to zrobię. Czy jesteś zadowolony z tego domu? Czy mógłbyś chociaż w skrócie podać jakie wady wg ciebie ma ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 19.01.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego projektu. Dom jest przestrzenny, nie przytłacza małymi pomieszczeniami. Należy tylko wspomnieć o dość małej klatce schodowej (jeszcze nie mamy schodów, ale wiem, że przejście będzie dość wąskie), na której mieszczą się tylko schody zabiegowe - nie przemyśleliśmy tego do końca więc mamy to co jest w projekcie. Ponadto dom posiada dość duży strych, ale w sumie dla jednych to wada dla innych pożytek, ja umieściłem tam rury od nadmuchu z kominka, urządzenia RTV i w przyszłości jakieś inne techniczne urządzenia. Ponadto można tę powierzchnię wykorzystać na wiele innych sposobów.Oprócz tego mógłby być trochę większy pokj dzienny tak z 45m2, ale w sumie i tak nie jest mały, a jego dużą zaletą jest to, że układ okien wymusza odpowiednie ustawienie mebli (nie przychodzą żadne dziwne pomysły z przestawianiem mebli). Wspominając o oknach trzeba zaznaczyć, że w tym domu jest ich sporo, ale w sumie wadę tego widać tylko w zakupie i przy myciu no i może w kupowaniu firanek, ponieważ ich ilość powoduje, że dom jest pięknie doświetlony.To by było na tyle, nic innego nie przychodzi mi do głowy więc to chyba wszystko z niedogodności. Celowo nie wymieniam tutaj jakiś błachostek, ponieważ w głównej mierze powstały one głównie z mojej winy (zły pomysł lub niedopilnowanie robotników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 19.01.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Dziękuję za informację. Interesuje mnie jeszcze: 1. czy pozostałeś przy szklanych drzwiach wejściowych i czy nie zmieniałeś przeszklenia przy klatce schodowej?2. Jaką powierzchnię ma garaż? Ciekawi mnie o ile trzeba poszerzyć garaż żeby był dwustanowiskowy?3. Jaka u góry jest wysokość ściany kolankowej?4. Jeżeli możesz to napisz ile kosztował cię stan surowy zamknięty domu? A może masz jakieś zdjęcia swojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 19.01.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Proszę bardzo :ad 1) Jeśli chodzi o drzwi to mamy drzwi drewniane Urzędowski z grupy future model DZ406. Doświetlenie klatki schodowej pozostało na dole w formie okna z luksfer natomiast do góry z okna lukarnyad2) Garaż ma powierzchnię ok. 34m2 i ma wenątrz 5,90m ale szczerze powiem, że gdybym mógł to poszerzyłbym go jeszcze o 1->1,5m tylko niestety nie pozwalała mi na to szerokość działki.ad3) Wysokość ściany kolankowej to około 90cm i powiem szczerze, że wystarczy.ad4)Prawdę powiem, że nie wiem na obecnym etapie wydałem ok. 250tys. i brakuje mi tylko tynków zewnętrznych, drzwi wenętrznych oraz płyt gipsowych na poddaszu, a także glazury w łazienkach na korytarzu, tarasie i innych miejscach. Zdjęcia podeślę poźniej, ponieważ nie mam ich przy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 20.01.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Zastanawiam się jeszcze nad kwestią schodów. Jak myślisz czy można by tam wylać schody z betonu? Z tego co napisałeś wynika,że klatka schodowa jest wąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 21.01.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce nic z tego nie wyjdzie, ponieważ schody lane zajmują więcej miejsca niż drewniane samonośne. Można ewentualnie urwać coś z pomieszczenia gospodarczego i łazienki albo kombinacja z wiatrołapem ale niestety te pomieszczenia są trudne do okrojenia. My zdecydowaliśmy się na taki wariant i myślę, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 24.01.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Następne pytania: 1. czy przenoszenie pieca do pomieszczenia gospodarczego było problematyczne, czy jednak pozostawić ten piec tam gdzie jest? 2. Czy robiłeś ogrzewanie kominkowe, a jeżeli tak to czy to dużo cię kosztowało? Ja jeszcze nie zaczęłam budować a już się martwię, co będzie potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 26.01.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Prawdę mówiąc przenoszenie pieca nie wiązało się z żadnymi przeróbkami, ponieważ jest on w tym samym miejscu co w projekcie. Zmienił się tylko układ pomieszczeń tzn. zrezygnowałem z przedłużonego hollu i przesunąłem łazienkę w równej linii z pomieszczeniem gospodarczym, a tył łazienki odgrodziłem ścianką działową od pieca. W tym momencie musiałem otworzyć kotłownię na pomieszczenie gospodarcze wskutek czego jest ono w tej chwili w kształcie litery L. Generalnie mogłem wykonać taki manewr, ponieważ zrezygnowałem z osobnego wejścia do kuchni, a samą kuchnię otwarłem na pokój dzienny. Drobnym mankamentem tego rozwiązania, że drzwi do pomieszczenia gospodarczego wypadają pod schodami i są z jednej strony troszkę ścięte, ale prawdę mówiąc jest to mały mankament birąc pod uwagę, że kotłownia w tym momencie jest idealnie wkomponowana i kompletnie nie przeszkadza a jednocześnie bardzo ładnie spełnia swoją funkcję. Co do drugiego tematu, to owszem zrobiliśmy kominek. Jego koszt nie był mały ale szczerze mówiąc troszkę mi się spieszyło i dzięki temu troszkę nadpłaciłem. Oto koszt:- wkładk 14 KW - 1950zł - nie pamiętam firmy ale nie polski- obudowa + wełna + płyta gipsowa (specjalna) + kratki 3700zł- robocizna kominka - 800zł- robocizna rozprowadzenia ciepła 400zł- materiały do rozprowadzenia ciepła na 3 pomieszczenia + 3 kratki wwiewne do pomieszczeń 800zł (nie pamiętam ile rury wyszło. W chwili obecnej nie mam podłączonej turbiny ale w niedalekiej przyszłości chcę to zrobić. Co do kominka, a właściwie jego obudowy to muszę dodać, że jest on dość spory, bo ma prawie 170cm szerokości. Podsumowując nie jest to inwestycja tania ale wydaje mi się, że w dłuższej perspektywie opłacalna, ponadto troszkę uniezależniam się od ogrzewania gazowego, z którym w przyszłości mogą być kłopoty, przynajmniej rozważając cenę gazu. O urokach palenia w kominku nie wspomnę. Ja w tej chwili użytkuję kominek w trakcie wykonywania prac wykończeniowych i naprawdę jest to bardzo przydatne, chociaż ze względu na nie skończone poddasze dużo ciepła ucieka to w największe mrozy jakie ostatnio były ja mogłem pracować w dodatnich temperaturach (chociaż upałem bym tego nie nazwał - ale to ze względu na poddasze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts