Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BRISTOL LMP34 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Czy ktośc budował lub zamierza budować dom wg tego projektu? A może macie jakieś ogólne uwagi do projektu co zmienić by był bardziej funkcjonalny i nie kosztował fortuny. Z góry dziękuję za wszelkie cenne uwagi.

http://www.lipinscy.pl/13135.xml?filter=gold_10&page=1

Tak się składa, że ja i moja żonka właśnie budujemy to cudo. Wprowadziliśmy kilka zmian w postaci wydzielenia spiżarni z ogromnej kuchni jaka tam jest, otwarcia kuchni na salon i przorganizowaniu pomieszczenia gospodarczego oraz łazienki na dole, tak aby łazienka była bez pieca oraz powiększyliśmy garaż do dwóch stanowisk i zlikwidowaliśmy balkon i powiększyliśmy taras. Ogólnie z opisu wygląda to na dużo zmian, jednak generalnie są to raczej zmiany kosmetyczne.

My dopiero przymierzamy się z mężem do kupna projektu i jak na razie po przejrzeciu sterty katalogów w bardzo wielu projektów w internecie wybór padl właśnie na ten projekt. Również chcemy wprowadzić kilka zmian typu otwarcie kuchni na salon i wydzielenie spiżarni, zamiast garażu zrobimy najprawdopodobnie wiatę lub zupełnie z niego zrezygnujemy. Zastanawiamy się również na podana kalkulacja koszów czy ma ona cokolwiek wspólnego z rzeczywistością (chcemy wziąć nie za duzy kredyt i nie wykańczac wszystkich pomieszczeń od razu). Możesz mi powiedzieć jak u Was wyszedl kosztorys (my bedziemy budować raczej systemem gospodarczym)

My również budujuemy tzw. systemem gospodarczym. Pawdę mówiąc jeśli chodzi o kosztorys to musicie patrzeć na niego z przymrużeniem oka, co nie znaczy , że jest do niczego. Ceny różnią się dość mocno zarówno w określonych regionach, porach roku, sposobu rozmowy oraz pilności nabycia materiału lub wykonania usługi. Jeśli nie musicie nie budujcie się szybko, lepiej 5 razy przemyśleć zakup lub podpisanie umowy z wykonawcą niż pójcie na szybkie załatwienie sprawy, aby mieć za sobą kolejny etap - to kosztuje. Nie czarujcie się, że to tani domek. Prawda jest taka, że to dość duży dom i przy tym funkcjonalny (z małymi wyjątkami). Co prawda przy porównywalnej powierzchni domu parterowego LPM34 jest tańszy ale można znaleźć tańsze w wykonaniu budynki choć (wg mnie i mojej żony) nie tak funkcjonalne i przestronne).

Jeśli macie jakieś pytania to "walcie" prosto z mostu powiem wszystko co wiem, co zrobiłem źle i jak wykonałbym to teraz.

marszal a jaką techniką budujesz (ilu warstwowy i z czego - my chcemy postawic dwuwartwowy (ocieplenie najprawdopodobnie styropian). No i skoro piszesz o błędach których teraz po odbytym doswiadczeniu mógłbys uniknąć to bardzo prosze podziel się z nimi żebyśmy mogli baczniej na nie zwrócić uwagę i może choc części uniknąć :) Z góry dziekuje za wskazówki

• 1 month później...

Bardzo proszę o opinie na temat załączonego projektu, co byście w nim zmienili by stał sie jeszcze bardziej funkcjonalny no i jak najtańszy w budowie (z mężem postanowilismy zlikwidować lukarny co powinno obnizyć koszty). A może macie jakies pomysły gdzie najlepiej byłoby wstawić garderobę na górze? No i oczywiście, czy podana kalkulacja jest chć trochę zgodna z rzeczywistością.

Kazda opinia jest bardzo mile widziana :)

http://www.lipinscy.pl/13135.xml?filter=gold_10&page=2

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
Prawdę mówiąc jeszcze nie wykorzystałe, jednak w przyszłości zrobię tam chyba jakiś pokój rozrywki :lol: . Jedynym mankamentem tego pokoju jest brak bezpośredniego przejścia z domu ale w sumie ma to swoje dobre strony. Prawdę mówiąc kiedyś myślałem o tym, aby zrobić wejście po schidach z zewnątrz, ponieważ mam firmę i takie miejsce do przyjmowania klientów bardzo by się przydało, jednak ze względu na wielkość działki oraz inne uwarunkowania nie zrealizowałem tego pomysłu i pozostałem przy rozwiązaniu - pokój rozrywki względnie dodatkowy pokój gościnny. Jedno co wam mogę poradzić to obniżenie sufitu w garażu oraz wykonanie zamiast drewnianego stropu betonowego. Ja zrobiłem drewniany i w sumie nie jestem zadowolony.

Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego projektu. Dom jest przestrzenny, nie przytłacza małymi pomieszczeniami. Należy tylko wspomnieć o dość małej klatce schodowej (jeszcze nie mamy schodów, ale wiem, że przejście będzie dość wąskie), na której mieszczą się tylko schody zabiegowe - nie przemyśleliśmy tego do końca więc mamy to co jest w projekcie. Ponadto dom posiada dość duży strych, ale w sumie dla jednych to wada dla innych pożytek, ja umieściłem tam rury od nadmuchu z kominka, urządzenia RTV i w przyszłości jakieś inne techniczne urządzenia. Ponadto można tę powierzchnię wykorzystać na wiele innych sposobów.

Oprócz tego mógłby być trochę większy pokj dzienny tak z 45m2, ale w sumie i tak nie jest mały, a jego dużą zaletą jest to, że układ okien wymusza odpowiednie ustawienie mebli (nie przychodzą żadne dziwne pomysły z przestawianiem mebli). Wspominając o oknach trzeba zaznaczyć, że w tym domu jest ich sporo, ale w sumie wadę tego widać tylko w zakupie i przy myciu no i może w kupowaniu firanek, ponieważ ich ilość powoduje, że dom jest pięknie doświetlony.

To by było na tyle, nic innego nie przychodzi mi do głowy więc to chyba wszystko z niedogodności. Celowo nie wymieniam tutaj jakiś błachostek, ponieważ w głównej mierze powstały one głównie z mojej winy (zły pomysł lub niedopilnowanie robotników)

Dziękuję za informację. Interesuje mnie jeszcze:

1. czy pozostałeś przy szklanych drzwiach wejściowych i czy nie

zmieniałeś przeszklenia przy klatce schodowej?

2. Jaką powierzchnię ma garaż? Ciekawi mnie o ile trzeba poszerzyć

garaż żeby był dwustanowiskowy?

3. Jaka u góry jest wysokość ściany kolankowej?

4. Jeżeli możesz to napisz ile kosztował cię stan surowy zamknięty domu?

A może masz jakieś zdjęcia swojego domu?

Proszę bardzo :

ad 1) Jeśli chodzi o drzwi to mamy drzwi drewniane Urzędowski z grupy future model DZ406. Doświetlenie klatki schodowej pozostało na dole w formie okna z luksfer natomiast do góry z okna lukarny

ad2) Garaż ma powierzchnię ok. 34m2 i ma wenątrz 5,90m ale szczerze powiem, że gdybym mógł to poszerzyłbym go jeszcze o 1->1,5m tylko niestety nie pozwalała mi na to szerokość działki.

ad3) Wysokość ściany kolankowej to około 90cm i powiem szczerze, że wystarczy.

ad4)Prawdę powiem, że nie wiem na obecnym etapie wydałem ok. 250tys. i brakuje mi tylko tynków zewnętrznych, drzwi wenętrznych oraz płyt gipsowych na poddaszu, a także glazury w łazienkach na korytarzu, tarasie i innych miejscach.

Zdjęcia podeślę poźniej, ponieważ nie mam ich przy sobie.

Teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce nic z tego nie wyjdzie, ponieważ schody lane zajmują więcej miejsca niż drewniane samonośne. Można ewentualnie urwać coś z pomieszczenia gospodarczego i łazienki albo kombinacja z wiatrołapem ale niestety te pomieszczenia są trudne do okrojenia. My zdecydowaliśmy się na taki wariant i myślę, że będzie dobrze.

Następne pytania:

1. czy przenoszenie pieca do pomieszczenia gospodarczego było

problematyczne, czy jednak pozostawić ten piec tam gdzie jest?

2. Czy robiłeś ogrzewanie kominkowe, a jeżeli tak to czy to dużo cię

kosztowało?

Ja jeszcze nie zaczęłam budować a już się martwię, co będzie potem :D

Prawdę mówiąc przenoszenie pieca nie wiązało się z żadnymi przeróbkami, ponieważ jest on w tym samym miejscu co w projekcie. Zmienił się tylko układ pomieszczeń tzn. zrezygnowałem z przedłużonego hollu i przesunąłem łazienkę w równej linii z pomieszczeniem gospodarczym, a tył łazienki odgrodziłem ścianką działową od pieca. W tym momencie musiałem otworzyć kotłownię na pomieszczenie gospodarcze wskutek czego jest ono w tej chwili w kształcie litery L. Generalnie mogłem wykonać taki manewr, ponieważ zrezygnowałem z osobnego wejścia do kuchni, a samą kuchnię otwarłem na pokój dzienny. Drobnym mankamentem tego rozwiązania, że drzwi do pomieszczenia gospodarczego wypadają pod schodami i są z jednej strony troszkę ścięte, ale prawdę mówiąc jest to mały mankament birąc pod uwagę, że kotłownia w tym momencie jest idealnie wkomponowana i kompletnie nie przeszkadza a jednocześnie bardzo ładnie spełnia swoją funkcję.

Co do drugiego tematu, to owszem zrobiliśmy kominek. Jego koszt nie był mały ale szczerze mówiąc troszkę mi się spieszyło i dzięki temu troszkę nadpłaciłem. Oto koszt:

- wkładk 14 KW - 1950zł - nie pamiętam firmy ale nie polski

- obudowa + wełna + płyta gipsowa (specjalna) + kratki 3700zł

- robocizna kominka - 800zł

- robocizna rozprowadzenia ciepła 400zł

- materiały do rozprowadzenia ciepła na 3 pomieszczenia + 3 kratki wwiewne do pomieszczeń 800zł (nie pamiętam ile rury wyszło.

W chwili obecnej nie mam podłączonej turbiny ale w niedalekiej przyszłości chcę to zrobić.

Co do kominka, a właściwie jego obudowy to muszę dodać, że jest on dość spory, bo ma prawie 170cm szerokości.

Podsumowując nie jest to inwestycja tania ale wydaje mi się, że w dłuższej perspektywie opłacalna, ponadto troszkę uniezależniam się od ogrzewania gazowego, z którym w przyszłości mogą być kłopoty, przynajmniej rozważając cenę gazu. O urokach palenia w kominku nie wspomnę. Ja w tej chwili użytkuję kominek w trakcie wykonywania prac wykończeniowych i naprawdę jest to bardzo przydatne, chociaż ze względu na nie skończone poddasze dużo ciepła ucieka to w największe mrozy jakie ostatnio były ja mogłem pracować w dodatnich temperaturach (chociaż upałem bym tego nie nazwał - ale to ze względu na poddasze).