Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na więźbę sosna czy coś innego ?

Recommended Posts

Polecam modrzew. Nie wiem o co chodzi z tymi sokami. Przecież na więźbę nie dasz ledwo ściętego drewna bo to bez różnicy będzie z niego ciekło.

Należy dać drewno które zostało wysezonowane. Tj. ścięte przynajmiej rok wcześniej i odpowiednio przechowane. W przeciwnym razie drewno będzie się wypaczać w trakcie wysychania.

Może jeśli nie modrzew to wydaje się że lepszą propozycją od świerku czy sosny jest jodła.

Wszystko zależy od okolicy w której się budujesz i cen/dostępności.

Sosna jest najtańsza i najpowszechniej dostępna. Świerk już rzadziej, no a modrzew - wiadomo, drogi i rzadki.

Jeśli nie masz wydumanej i wielkiej (w m3) więźby, to szalej ;-) Ja pozostaję przy sośnie (14m3) i nie zawracam sobie głowy impregnacją ciśnieniową, bo mi na dachówkę nie starczy...

pozdrawiam

Gerion

wykonawca poleca swierk, bo "najlatwiej sie w nim robi"

Jesli chodzi o wytrzymalosc to sosna jest bardziej wytrzymala (mechanicznie) niz swierk i jodla. Modrzew najlepszy ale i najdrozszy (nawet nie mam pojecia o cenach modrzewia).

Jesli planujesz dach z miedzi - rob z modrzewia albo z debu zeby wiezba wytrzymala te kilkaset lat ;-)

Jesli inne pokrycie dachu - sosna lub jodla (co tansze, bardziej dostepne w okolicy).

Mój misiek od tertaka twierdzi, że na zDolnym Śląsku prawie nikt nie robi z modrzewia, bo cena rzuca na kolana. Modrzew, żeby osiągnąć gabaryty odpowiednie na wycięcie z niego czegokolwiek do więźby musi stać w lesie kupę ( 70-90 ????) lat. A sosna, albo świerk jakieś 25 lat... i wszysko jasne.

pozdrawiam

pokar

Widać z postów, że nie wszyscu piszący pytali o ceny modrzewia. Cena modrzewia jako drewna jest porównywalna z ceną sosny np w lasach Świętokrzyskich. Czasami warto zadać sobie trochę trudu aby dostać porządany efekt. Lepiej kupować drewno w lesie i zawozić do tartaku bo przy wycinaniu więźby zostanie jeszcze sporo desek za które nie płacisz bo to Twoje drewno. Takie deski odpowiednio wysuszone to bardzo dobry materiał do wykończenówki.

Np. trepy na schody,parapety, półki - pod warunkiem że ktoś lubi drewno