michal_mmm 18.08.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Jak w temacie. Mój cieśla poleca świerk, a podobno modrzew jest najlepszy. Ale z kolei sosna ma ponoć tendencję do paczenia (mniejsze w przypadku świerku). Ale sosna ma (ponoć) większą wytrzymałość. A modrzew b. drogi i cały czas puszcza soki. Hmmm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 18.08.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Polecam modrzew. Nie wiem o co chodzi z tymi sokami. Przecież na więźbę nie dasz ledwo ściętego drewna bo to bez różnicy będzie z niego ciekło. Należy dać drewno które zostało wysezonowane. Tj. ścięte przynajmiej rok wcześniej i odpowiednio przechowane. W przeciwnym razie drewno będzie się wypaczać w trakcie wysychania.Może jeśli nie modrzew to wydaje się że lepszą propozycją od świerku czy sosny jest jodła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 18.08.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Wszystko zależy od okolicy w której się budujesz i cen/dostępności. Sosna jest najtańsza i najpowszechniej dostępna. Świerk już rzadziej, no a modrzew - wiadomo, drogi i rzadki. Jeśli nie masz wydumanej i wielkiej (w m3) więźby, to szalej Ja pozostaję przy sośnie (14m3) i nie zawracam sobie głowy impregnacją ciśnieniową, bo mi na dachówkę nie starczy... pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 18.08.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Jak chcesz wypas, to tylko drewno klejone warstwowo. Wprawdzie po tym nie bedzie cie stac na pokrycie dachu , ale więźba będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 18.08.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 wykonawca poleca swierk, bo "najlatwiej sie w nim robi" Jesli chodzi o wytrzymalosc to sosna jest bardziej wytrzymala (mechanicznie) niz swierk i jodla. Modrzew najlepszy ale i najdrozszy (nawet nie mam pojecia o cenach modrzewia). Jesli planujesz dach z miedzi - rob z modrzewia albo z debu zeby wiezba wytrzymala te kilkaset lat Jesli inne pokrycie dachu - sosna lub jodla (co tansze, bardziej dostepne w okolicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 18.08.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Ja robię z modrzewia, zarówwno więźbę jak i deskowanie oraz łaty i kontrłaty. Co do tego, że rzadki to się zgadzam (troche trzeba było poszukać - szczególnie tego na duże przekroje). Co do ceny to był w cenie sosny.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 18.08.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Mój misiek od tertaka twierdzi, że na zDolnym Śląsku prawie nikt nie robi z modrzewia, bo cena rzuca na kolana. Modrzew, żeby osiągnąć gabaryty odpowiednie na wycięcie z niego czegokolwiek do więźby musi stać w lesie kupę ( 70-90 ????) lat. A sosna, albo świerk jakieś 25 lat... i wszysko jasne.pozdrawiampokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 18.08.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Zrobiłem z modrzewiu. 16m^2 pod warszawą, ale drzewo sprowadzałemz mazur, cena samego drewna jak w warszawie za sosnę + transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.08.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Widać z postów, że nie wszyscu piszący pytali o ceny modrzewia. Cena modrzewia jako drewna jest porównywalna z ceną sosny np w lasach Świętokrzyskich. Czasami warto zadać sobie trochę trudu aby dostać porządany efekt. Lepiej kupować drewno w lesie i zawozić do tartaku bo przy wycinaniu więźby zostanie jeszcze sporo desek za które nie płacisz bo to Twoje drewno. Takie deski odpowiednio wysuszone to bardzo dobry materiał do wykończenówki.Np. trepy na schody,parapety, półki - pod warunkiem że ktoś lubi drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts