Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Ged`a - proszę o opinie.

Podoba się ?  

181 użytkowników zagłosowało

1. 1. Podoba się ?

Recommended Posts

Sierpień 2006.

Ostateczna wersja projektu na którą uzyskałem pozwolenie budowlane:

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/nowy-1.gif

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/nowy-2.gif

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/nowy-3.gif

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/nowy-4.gif

A teraz jak do tego doszło :::::

-----------------------------------------------------------------------------

W miarę postępu projektu będę zamieszczał rysunki. Proszę o wszelkie komentarze za i przeciw, propozycje zmian itd...

Wstępna przymiarka do elewacji frontowej. Budynek główny ma 16x12 m. To z prawej to garaż z pomieszczeniami gospodarczymi i mieszkaniem na poddaszu. Poddasze łącznika nieużytkowe, lub garderoba.

Planuje zrobienie stanu zerowego pod całością, a potem w zależności od dopływu gotówki budynek główny, boczny, lub obydwa naraz. Garaż może pełnić funkcję pokoju dziennego, pomieszczenia gospodarcze kuchni, góra - spanie.

Czy można połączyć mansardowy dach z klasycystyczym kolumnowym portykiem?

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/Nowy-4.jpg

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ogolnie podoba mi sie, niestety mnie nie stac na rozmach, tylko nie przepadam za kolumnami (ale to dlatego, ze w mojej okolicy 75 proc domow ma albo przy wejsciu, albo do ogrodu)

tylko zastanawiam sie co i jak urzadzisz na parterze w najwiekszym pomieszczeniu tzn wejscie z holu, naprzeciwko wyjscie na ogrod i jeszcze z boku wejscie do gabinetu czy saloniku - trudno tam cos ustawic, duzo miejsca bedzie na komunikacje, bo przeciez nie postawisz np stolu w przejsciu czy sofy,

Do rysunku dodałem opis pomieszczeń i ustawienie stron świata.

Agniesia - w tym miejscu nic nie będzie. Ale wyczułaś problem. Zastanawiam się czy robić drzwi pomiędzy kuchnią a salonem. Od strony salonu na tej ścianie chciałbym powiesić ekran do projektora telewizyjnego.

teraz to troche inaczej wyglada, generalnie jestem za oddzielona kuchnia, ale tutaj jest chyba duzy metraz i to przejscie jest praktyczne, spelnia swoja funkcje komunikacji, szybkiej, bezposredniej do salonu, natomiast chodzenie z potrawami przez hal kolo schodow bedzie z pewnoscia uciazliwe

nie znam wymiarow, ale np przy wyjsciu na ogrod bedzie mogl stac stol - przesuniety bardziej w lewo do okna - zeby bezposrednio z wejscia nie wchodzic na surowke :roll: - ale to raczej w zimnym sezonie, kiedy nie bedzie sie korzystac tak czesto z tego wyjscia, jesli ten salon ma ok 50-60m to te moje uwagi sa zupelnie nietrafione, bo jak sie przesuniesz np ze stolem rodzinnym bardziej w lewo zeby nie zastawiac wyjscia na taras to i tak bedzie mnostwo miejsca na jakies fotele, sofy itp w lewym narozniku pokoju

pozdrawiam

ps - wlasnie zobaczylam ze male drzwi do kuchni z holu sa kolo wc, to bedzie takie praktyczne wejscie np dla domownika ktory schodzi z pietra (w pizamie) do kuchni po szklanke mleka,

natomiast do wnoszenia potraw do salonu, imprez gdzie ktos siega do lodowki po koreczki, szampana itp zostaw duze wejscie - kwestia tylko czy ma zostawc tak jak jest teraz - centralnie na scianie?

Inne spojrzenie na schody, szatnie i wc na parterze.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/schody2.gif

Chodzi mi o to aby wchodząc do domu można było zawsze przejść przez szatnię. Obserwuję jak jest to teraz. Wchodzimy do domu i rozbieramy się. Nie ma gdzie usiąść. Nie ma gdzie postawić toreb z zakupami. Ubrania wiszą na wieszakach w przedpokoju. Bałagan. Ta wersja szatni pozwala na skorzystanie z niej wchodząc od strony wejścia głównego, lub z pomieszczeń gospodarczych. Problem tylko taki, że zmniejsza się wc na parterze. Ale przemyślę to jeszcze.

Dom starałem się podzielić na trzy strefy.

Reprezentacyjną: Salon, gabinet z biblioteką, hol i sień przy głównym wejściu. Znając nasze zamiłowanie do bałaganu część tę oddzielimy biało czerwoną taśmą na słupkach z tabliczką "zakaz wejścia".

Rodzinną: kuchnia +- 30m pełniąca rolę pomieszczenia rodzinnego. Zmieści się stół i mnóstwo szafek. Zrezygnowałem ze spiżarni. Tymi małymi drzwiami będzie można przejść na schody do piwniczki

Gospodarczą:

...

Żona goni mnie - muszę iść, dokończę jutro, papa.

wersja 2 dachu na pewno tansza i mniej problemowa w wykonaniu

swietny pomysl z ta szatnia, szkoda, ze wczesniej nie pomyslalam o takim pokoiku, przydalby sie,

czy na tym zdjeciu z druga wersja ta mala klitka ma byc lazienka? ile bedzie miala powierzchni w obu wersjach?

doczytalam teraz i nie bedziesz na parterze nocowac gosci, wiec chyba zwykle wc wystarczy, jesli mialbys jednak kogos przenocowac to warto zrobic prysznic, ale tylko w pierwszej wersji moze sie zmiescic

witaj

mi tez wersja druga (dach czterospadowy a nie mansardowy) bardziej się podoba. jest mniej pompatyczna :D :-? chciaz wersja mansardowa wydaje sie być klasyczna, taka "dworkowata"... no i na podaszu więcej miejsca.

a może spróbuj zrobić jeszcze kilka perspektyw... to co pokazujesz to widok z góry, a potencjalny użytkownik ogląda dom "z poziomu oczu" czyli z wysokości ok 160 cm. z takiego poziomu twój dom bedzie wyglądał zupełnie inaczej. mam obawy czy ten dach (drugi) nie bedzie zbyt duzy w stosunku do całości domu. chodzi o to żeby go nie przytłaczal, a jak widze zaplanowałaes też dość spore okapy.

układ pomieszczeń... hmmm znacznie bardziej mi sie podoba drugie spojrzenie na szatnię, wc i schody (szatnia to świetny pomysł).

szatnia wydaje się duża, więc zmniejszyłabym ją powiększając wc i może zmieściłaby się jeszcze kabina prysznicowa?

w każdym razie część wejściowa wnętrza domu wymaga jeszcze przemyslenia. mimo, że to tylko hol, to jest to też wnętrze i reprezentacyne i gospodarcze i musi być pod każdym względem dobrze rozwiązane (szczególnie funkcjonalnym)

pozdrawiam

aneska

ps. mam nadzieję, że nie przesadziłam z kryrtyką :wink: , bo sam pomysł podoba mi się (ogólna bryła budynku, szatnia, mieszkanie na poddaszu...), choć osobiście wolę bardziej nowoczesną architekturę...

agniesia

czy edytowałaś swojego posta? Było tam takie piękne zdanie o polskim łamanym dachu... , a może się mylę?

wersja 2 dachu na pewno tańsza i mniej problemowa w wykonaniu

Dach mansardowy ma pewną zaletę która zmniejsza jego koszty. Nie potrzeba do jego budowy tak strasznie długich krokwi.

Mnie się bardziej podoba dach czterospadowy, jest taki bardziej swojski, bardziej klasyczny, ale dla zachowania proporcji musiałby być niski. Decyzje jeszcze nie zapadły, mam czas do wiosny.

czy na tym zdjeciu z druga wersja ta mala klitka ma byc lazienka? ile bedzie miala powierzchni w obu wersjach?

120x160cm czyli prawie 2 m2. Prysznic się nie zmieści i nie będzie potrzebny. W domu moich rodziców jest taka klitka z wanną na parterze. Nikt z tej wanny nigdy nie korzystał. Dla gości przewiduję pokoik nad garażem. Obok niego będzie łazienka. Gdyby kiedyś trzeba było mieszkać tylko na dole, na łazienkę mogę szatnię zadaptować.

aneska

Postaram się w chwili wolnego czasu zrobić wizualizację obydwu wersji z tego samego miejsca obserwacji. Bardzo trudno jest ocenić proporcje na podstawie komputerowych rysunków. Myślałem nawet o zrobieniu modeli. Dworkowate są obydwie wersje :D i o to mi najbardziej chodzi!

Ustawienie schodów w tym miejscu (z boku) komplikuje konstrukcję budynku. Nie chcę robić schodów zabiegowych dlatego cała ściana została przesunięta, a jest to ściana nośna...

WC nie da się powiększyć, bo wciśnięte jest pomiędzy drzwi które nie ma gdzie przesunąć. Wejście i hol jest najważniejsze w części reprezentacyjnej domu. Myślę o kolumnach, sztukaterii... Pracuję nad wizualizacją wnętrz. Na pewno nie będzie tam nic z IKEi. Raz byłem i nigdy za żadne skarby tam nie wejdę.

Moja żona się śmieje, że będziemy mieszkać w muzeum.

Gdy mam kłopot patrzę sobie na to i wszystko mi przechodzi.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/luslawice.jpg

Zdjęcie z albumu “Oblicza Polskiego Dworu” wydawnictwo MigutMedia - polecam.

• 4 weeks później...

Ale odjazd. Dziś fotki mojego (prawie ideału) Bardzo ładne ! i to na dodatek na trasie przejazdu na moją wieś.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dw3e.jpg

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dw1.jpg

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dw2.jpg

Piszę prawie ideał, bo zmieniłbym kilka detali.

- kolumny dałbym grubsze

- zmniejszył kąt nachylenia portyku

- zwiększył nieco dach

- wyrównał odległości pomiędzy oknami w elewacji frontowej (bez względu na rozkład wnętrza)

- obróbki blacharskie facjatek - tam bym dał gzumsy takie jak na portyku

- zdecydowanie dodałbym wyraźne boniowania narożników

- obniżył podmurówkę do 2 schodów (klasyka to trzy schodki)

- kominy - wentylacja mechaniczna, a zamiast tych dałbym atrapy w kalenicy, symetryczne i ustawione w poprzek.

- portyk zrobiłbym wklęsły na 40 cm, lub wysunięty do przodu, w ostateczności te kwadratowe, lekko zaznaczone kolumny w ścianie bardziej bym wysunął do przodu.

Brawo !!! brawo !!! brawo !!! Dobrze że w naszym kraju są jeszcze fascynaci tego stylu budowania!!!!!

pare takich domów widziałam. Do Twojej wielkiej działki będa pasowały, tylko dęba już sadź, bo długo rosnie :D

- szatnia niezbędna, super, że ją zaplanowałes

- powinna być wydzielona jadalnia

- w klasycznych domach nie widziałam półokrąglych ościeżnic - to mi psuje efekt.