Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Ged`a - proszę o opinie.

Podoba się ?  

181 użytkowników zagłosowało

1. 1. Podoba się ?

Recommended Posts

Cześć Adamie - cieszę sie, że Ci sie podoba. Powoli, ale konsekwentnie realizuję swoje marzenia. Często czytam Twoje teksty. Masz dobre pomysły. Dobrze forumowicze piszą - najtrudniej jest zacząć - potem jakoś idzie. Mnie się udało. Nigdy bym nie zaczoł gdybym wszystko przewidział, a tak, jakoś się ciągnie. Budowa to etapy. Ważne aby zrealizować etap, a potem się zobaczy ... Wiem że wszystko potrafisz sam zrobić. Dzięki temu wiele się oszczędza. Nie trzeba zatrudniać tylu fachowców. Buduje się wtedy trochę inaczej. Weźmy taka elektrykę - prąd w gniazdkach pojawia się najczęściej na kilka dni przed wprowadzeniem się, ale! jeśli ma się troche o tym pojęcia kable ciągnie się podczas stęplowania stropu :D a prąd w gniazdkach pojawia się kilka godzin później :D

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem pod wrażeniem Twojego wymazonego domu , znajomości architektury oraz metod ,które pokazują to nam.Sam w dużej części wykonałem prace projektowe mojego domku i jestem z efektu bardzo zadowolony choć jest to mały drewniany domek.Własna praca przy projektowaniu i wykonywaniu to wielka satysfakcja.

• 4 weeks później...

Ged, fantastyczny projekt, po prostu przepiękny. Uwielbiam dworki! Mój będzie niestety mniejszy i z innym dachem (dwuspadowy z naczółkiem). Nie było tego wiele w historii architektury dworkowej, ale coś znalazłam.

Jestem na razie na etapie projektu i w związku z tym mam pytanie odnośnie Twoich okien: jakie są ich wymiary na dole i na górze? bo nie mogę się nigdzie doczytać.

Trzymam mocno kciucki!

Na parterze wszystkie okna mają 118x165 cm - z wyjątkiem dwóch kwadratowych 118x118 widać je na elewacji ogrodowej, a na poddaszu 118 x 145. Po zmianie technologii z BK Na MAX na parterze prawdopodobnie będą mniejsze czyli takie same jak na poddaszu. Wynika to z

a. wysokości konstrukcyjnej bloczka

b. podwyższenie ścianki pod oknem o 10 cm pozwoli zamontować normalne kaloryfery 50 centymetrowe.

c. zwiększenie szerokości ścianki nad oknem pozwoli obniżyć górne ozdobne obramowanie okna - które do tej pory było zbyt blisko okapu dachu.

d. skrócenie okien o 20 cm nie powinno wpłynąć na obraz całości.

e. 33 identyczne katalogowe okna to prawie hurt i dzięki temu może będzie taniej.

Okna z konstrukcyjnymi szprosami. Do tej pory najbardziej podobały mi się Iges&Iges, ale ich jakość ...

...(dwuspadowy z naczółkiem). Nie było tego wiele w historii architektury dworkowej, ale coś znalazłam.

Da się zaprojektować bardzo ładny dworek z naczułkowym dachem. Liczą się głównie proporcje i osie symetrii. Z tymi proporcjami jest najgorzej. Dworek aby wyglądał ładnie musi być w miarę płaski. Nie da się zejść z wysokości pomieszczeń, trzeba poszerzać bryłę do momentu uzyskania pożądanego efektu, ale wtedy okazuje się, że poniżej 300 m2 podstawy się nie zejdzie. :(

To u mnie okna są bardzo podobne 120x170. Dobrze, że zwróciłeś mi uwagę na standardowe rozmiary (pewnie bym o tym nie pomyślała nawet). I dobrze. że wymiary są na tyle podobne do zaprojektowanych, że nie powinno to zaburzyć elewacji, a będzie taniej.

Gdzieś w wątku wkleiłeś zdjęcie z Lutosławic chyba, uwielbiam ten dworek, też planuję ganek od frontu na tyle duży, żeby na nim posiedzieć :-) tylko takiego dębu chyba się już nie doczekam :wink:

...(dwuspadowy z naczółkiem). Nie było tego wiele w historii architektury dworkowej, ale coś znalazłam.

Da się zaprojektować bardzo ładny dworek z naczułkowym dachem. Liczą się głównie proporcje i osie symetrii. Z tymi proporcjami jest najgorzej. Dworek aby wyglądał ładnie musi być w miarę płaski. Nie da się zejść z wysokości pomieszczeń, trzeba poszerzać bryłę do momentu uzyskania pożądanego efektu, ale wtedy okazuje się, że poniżej 300 m2 podstawy się nie zejdzie. :(

Wiem i podpisuję się obiema rękami pod tym co piszesz, ale... no właśnie zawsze jest jakieś ale, niestety pieniążki... Tak patrzę na ten mój projekt i wiem, że do powinien być bardziej rozłożysty i boję się, że tak jak jest teraz są zachwiane proporcje. No i nie wiem co zrobić. :-? Wymiary to 1620x1020. Wysokość parteru 2,80 wysokość poddasza użytkowego chyba 2,65.

Dwory barokowe miały takie wysokie, ciężkie dachy, ale one raczej były czterospadowe.

Tu będzie kłopot, bo nie mam tych wymiarów :D Na projekcie wrysowałem ganek, kolumny i wiele szczegółów na oko, bez wymiarowania. Szczegóły zostawiłem sobie na później. Do końca nie jestem pewny czy przypadkiem nie dać tam czterokolumnowego wysokiego portyku, ale moja połowica nie za bardzo się godzi, bo byłoby to może zbyt szokujące i cukierkowate jak na dzisiejsze czasy. Konstrukcyjnie ganek nie jest związany z budynkiem, dlatego można go zaprojektować i wybudować w ostatnim momencie. Wiem, że to jest główna ozdoba takiego domu i jego proporcje muszą być bezbłędne. Dwór w Lusławicach jest niedoścignionym wzorem. kiedyś specjalnie zrobiłem rodzinną wycieczkę, aby go sobie zobaczyć. W realu wygląda trochę inaczej, jest ogromny ma ponad 30 m szerokości. Ganek - portyk jest w nim wspaniały, ale nawet tam są pewne "oszustwa" architektoniczne. Zwróć uwagę, że z przodu wygląda tak jakby to były dwa daszki, a tak naprawdę jest jeden. Architektowi chodziło o wizualne jego powiększenie ...

Z kolumnami to rzecz prosta. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać: "kolumny architektoniczne" i znajdziesz klika firm które oferują najróżniejsze kolumny w formie i konstrukcji. Trzeba projekt dostosować do tego co się da kupić w rozsądnej cenie.

• 2 months później...
Witam! Już wczesniej oglądałem Twój projekt jednak nie wchodziłem w szczegóły ponieważ mnie interesuje trochę inny styl z racji tego, że moja chałupa jest usytuowana we wsi. Takiej jeszcze nie do końca "skalanej" cywilizacją. Taki okazały i elegancki w swojej bryle dom-dworek może byłby pasował, jednak mnie po prostu i zwyczajnie nie byłoby stać na wybudowanie takiego cacka, nie mówiąc o wyposażeniu. Stąd sam zaprojektowałem na bazie istniejącego jeszcze w okolicy typowego budownictwa wsiowego - górskiego. Mimo protestów "naczelnego inżyniera" czytaj żony postawiłem na swoim. Teraz mówi."... patrz jaki ten nasz domek ładny..." i ludziom "tyż" się podoba, warto było się upierać się przy swoim. Wracając do Twojego, mam nadzieję, że działka jest również okazała, ponieważ ten dworek wymaga odpowiedniej oprawy w postaci starodrzewia, mnóstwa zieleni, klombów kwiatowych reprezentacyjnego wjazdu i ogrodzenia etc, etc, a to niestety koszty. Twój dom wykończyłby mnie prędzej niż ja jego! Życzę powodzenia i uporu w realizacji swoich marzeń!

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
Ged, piękny będzie Twój dworek. Ja buduję podobny, ale bez garażu (przewiduję wolnostojący, bo mam dużo miejsca na działce). Jeszcze poczekam długo na efekty, bo dopiero w piątek zakończyliśmy strop nad parterem, ale myślę, że warto - takie domy mają swój klimat :wink: Pozdrawiam i życzę powodzenia.Monika.

• 3 months później...