ged 11.12.2006 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Cześć Adamie - cieszę sie, że Ci sie podoba. Powoli, ale konsekwentnie realizuję swoje marzenia. Często czytam Twoje teksty. Masz dobre pomysły. Dobrze forumowicze piszą - najtrudniej jest zacząć - potem jakoś idzie. Mnie się udało. Nigdy bym nie zaczoł gdybym wszystko przewidział, a tak, jakoś się ciągnie. Budowa to etapy. Ważne aby zrealizować etap, a potem się zobaczy ... Wiem że wszystko potrafisz sam zrobić. Dzięki temu wiele się oszczędza. Nie trzeba zatrudniać tylu fachowców. Buduje się wtedy trochę inaczej. Weźmy taka elektrykę - prąd w gniazdkach pojawia się najczęściej na kilka dni przed wprowadzeniem się, ale! jeśli ma się troche o tym pojęcia kable ciągnie się podczas stęplowania stropu a prąd w gniazdkach pojawia się kilka godzin później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buziaczek 04.01.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Jestem pod wrażeniem Twojego wymazonego domu , znajomości architektury oraz metod ,które pokazują to nam.Sam w dużej części wykonałem prace projektowe mojego domku i jestem z efektu bardzo zadowolony choć jest to mały drewniany domek.Własna praca przy projektowaniu i wykonywaniu to wielka satysfakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 31.01.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Ged, fantastyczny projekt, po prostu przepiękny. Uwielbiam dworki! Mój będzie niestety mniejszy i z innym dachem (dwuspadowy z naczółkiem). Nie było tego wiele w historii architektury dworkowej, ale coś znalazłam. Jestem na razie na etapie projektu i w związku z tym mam pytanie odnośnie Twoich okien: jakie są ich wymiary na dole i na górze? bo nie mogę się nigdzie doczytać.Trzymam mocno kciucki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 31.01.2007 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Na parterze wszystkie okna mają 118x165 cm - z wyjątkiem dwóch kwadratowych 118x118 widać je na elewacji ogrodowej, a na poddaszu 118 x 145. Po zmianie technologii z BK Na MAX na parterze prawdopodobnie będą mniejsze czyli takie same jak na poddaszu. Wynika to za. wysokości konstrukcyjnej bloczkab. podwyższenie ścianki pod oknem o 10 cm pozwoli zamontować normalne kaloryfery 50 centymetrowe.c. zwiększenie szerokości ścianki nad oknem pozwoli obniżyć górne ozdobne obramowanie okna - które do tej pory było zbyt blisko okapu dachu.d. skrócenie okien o 20 cm nie powinno wpłynąć na obraz całości.e. 33 identyczne katalogowe okna to prawie hurt i dzięki temu może będzie taniej. Okna z konstrukcyjnymi szprosami. Do tej pory najbardziej podobały mi się Iges&Iges, ale ich jakość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 31.01.2007 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 ...(dwuspadowy z naczółkiem). Nie było tego wiele w historii architektury dworkowej, ale coś znalazłam. Da się zaprojektować bardzo ładny dworek z naczułkowym dachem. Liczą się głównie proporcje i osie symetrii. Z tymi proporcjami jest najgorzej. Dworek aby wyglądał ładnie musi być w miarę płaski. Nie da się zejść z wysokości pomieszczeń, trzeba poszerzać bryłę do momentu uzyskania pożądanego efektu, ale wtedy okazuje się, że poniżej 300 m2 podstawy się nie zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 31.01.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 To u mnie okna są bardzo podobne 120x170. Dobrze, że zwróciłeś mi uwagę na standardowe rozmiary (pewnie bym o tym nie pomyślała nawet). I dobrze. że wymiary są na tyle podobne do zaprojektowanych, że nie powinno to zaburzyć elewacji, a będzie taniej. Gdzieś w wątku wkleiłeś zdjęcie z Lutosławic chyba, uwielbiam ten dworek, też planuję ganek od frontu na tyle duży, żeby na nim posiedzieć tylko takiego dębu chyba się już nie doczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 31.01.2007 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Okna masz prawdopodobnie tak samo jak ja - katalogowe, bo wymiar który podajesz to prawdopodobnie wymiar otworu w murze. Dla okien 118x165 robi się otwór 120x170 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 31.01.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 ...(dwuspadowy z naczółkiem). Nie było tego wiele w historii architektury dworkowej, ale coś znalazłam. Da się zaprojektować bardzo ładny dworek z naczułkowym dachem. Liczą się głównie proporcje i osie symetrii. Z tymi proporcjami jest najgorzej. Dworek aby wyglądał ładnie musi być w miarę płaski. Nie da się zejść z wysokości pomieszczeń, trzeba poszerzać bryłę do momentu uzyskania pożądanego efektu, ale wtedy okazuje się, że poniżej 300 m2 podstawy się nie zejdzie. Wiem i podpisuję się obiema rękami pod tym co piszesz, ale... no właśnie zawsze jest jakieś ale, niestety pieniążki... Tak patrzę na ten mój projekt i wiem, że do powinien być bardziej rozłożysty i boję się, że tak jak jest teraz są zachwiane proporcje. No i nie wiem co zrobić. Wymiary to 1620x1020. Wysokość parteru 2,80 wysokość poddasza użytkowego chyba 2,65. Dwory barokowe miały takie wysokie, ciężkie dachy, ale one raczej były czterospadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 31.01.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Okna masz prawdopodobnie tak samo jak ja - katalogowe, bo wymiar który podajesz to prawdopodobnie wymiar otworu w murze. Dla okien 118x165 robi się otwór 120x170 No widzisz jaka ja niemota A już sklęłam w myślach architekta, że takie buble puszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 01.02.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 ged a powiedz mi jeszcze proszę, jakie masz wymiary frontowego ganku i kolumn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 01.02.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Tu będzie kłopot, bo nie mam tych wymiarów Na projekcie wrysowałem ganek, kolumny i wiele szczegółów na oko, bez wymiarowania. Szczegóły zostawiłem sobie na później. Do końca nie jestem pewny czy przypadkiem nie dać tam czterokolumnowego wysokiego portyku, ale moja połowica nie za bardzo się godzi, bo byłoby to może zbyt szokujące i cukierkowate jak na dzisiejsze czasy. Konstrukcyjnie ganek nie jest związany z budynkiem, dlatego można go zaprojektować i wybudować w ostatnim momencie. Wiem, że to jest główna ozdoba takiego domu i jego proporcje muszą być bezbłędne. Dwór w Lusławicach jest niedoścignionym wzorem. kiedyś specjalnie zrobiłem rodzinną wycieczkę, aby go sobie zobaczyć. W realu wygląda trochę inaczej, jest ogromny ma ponad 30 m szerokości. Ganek - portyk jest w nim wspaniały, ale nawet tam są pewne "oszustwa" architektoniczne. Zwróć uwagę, że z przodu wygląda tak jakby to były dwa daszki, a tak naprawdę jest jeden. Architektowi chodziło o wizualne jego powiększenie ... Z kolumnami to rzecz prosta. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać: "kolumny architektoniczne" i znajdziesz klika firm które oferują najróżniejsze kolumny w formie i konstrukcji. Trzeba projekt dostosować do tego co się da kupić w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 02.02.2007 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 No właśnie diabeł tkwi w szczegółach. Chciałabym powiększyć ganek zaprojektowany przez architekta, ale boję się przesadzić, żeby nie zaburzyć proporcji. Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś pokazać ci projekt mojego małego dworku. Uwagi krytyczne będą mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 04.04.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam! Już wczesniej oglądałem Twój projekt jednak nie wchodziłem w szczegóły ponieważ mnie interesuje trochę inny styl z racji tego, że moja chałupa jest usytuowana we wsi. Takiej jeszcze nie do końca "skalanej" cywilizacją. Taki okazały i elegancki w swojej bryle dom-dworek może byłby pasował, jednak mnie po prostu i zwyczajnie nie byłoby stać na wybudowanie takiego cacka, nie mówiąc o wyposażeniu. Stąd sam zaprojektowałem na bazie istniejącego jeszcze w okolicy typowego budownictwa wsiowego - górskiego. Mimo protestów "naczelnego inżyniera" czytaj żony postawiłem na swoim. Teraz mówi."... patrz jaki ten nasz domek ładny..." i ludziom "tyż" się podoba, warto było się upierać się przy swoim. Wracając do Twojego, mam nadzieję, że działka jest również okazała, ponieważ ten dworek wymaga odpowiedniej oprawy w postaci starodrzewia, mnóstwa zieleni, klombów kwiatowych reprezentacyjnego wjazdu i ogrodzenia etc, etc, a to niestety koszty. Twój dom wykończyłby mnie prędzej niż ja jego! Życzę powodzenia i uporu w realizacji swoich marzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzikk 20.05.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 witam, W okolicy kupilismy działkę, chyba wiem o którym mówisz domu ze jest prawie idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 11.08.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Jestem za Dużżżży domek będę śledziĆ Twoją budowę i już nie mogę doczekać się prac wykończeniowych POWODZENIA _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.08.2007 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Podstawowe wykończenie - tynki, wylewki, płytki, stolarka - właśnie trwają (budynek gospodarczy). Najciekawsze będzie zdobienie tego wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 11.08.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Podstawowe wykończenie - tynki, wylewki, płytki, stolarka - właśnie trwają (budynek gospodarczy). Najciekawsze będzie zdobienie tego wszystkiego. Skoro tak świetnie dajesz sobie radę teraz (bo przecież to wielki dom) to nie mam wątpliwości , że z resztą też poradzisz sobie wspaniale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 09.12.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Ged, piękny będzie Twój dworek. Ja buduję podobny, ale bez garażu (przewiduję wolnostojący, bo mam dużo miejsca na działce). Jeszcze poczekam długo na efekty, bo dopiero w piątek zakończyliśmy strop nad parterem, ale myślę, że warto - takie domy mają swój klimat Pozdrawiam i życzę powodzenia.Monika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.12.2007 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Fotki ... fotki ... fotki ... dziennik !!! dziennik !!!dziennik !!! Gdzie jest dziennik ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 19.03.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Jest i dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts